Nem akárhogyan zárta az évet a pólóválogatott

Győzelemmel kezdte meg szereplését a 2013/14-es világliga-sorozatban a magyar férfi vízilabda-válogatott.

BuL
2013. 11. 12. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új vl-széria nyitómeccse, amely egyszersmind az utolsó hivatalos mérkőzése is volt a magyar válogatottnak 2013-ban, nem ígért könnyed játszadozást a görögökkel szemben, akikkel a nyáron, a vb előtt háromszor is találkozott a csapat. Az első két összecsapást elveszítette, egyet vendégként, egyet a margitszigeti Vodafone Kupán. A harmadik csatát, a legfontosabbat azonban Varga Dánielék nyerték, a barcelonai világbajnokság negyeddöntőjében 9-3-ra.

A miskolci mérkőzés, amelynek a Kemény Dénes nevét viselő uszoda adott otthont, telt ház, de a szerény befogadóképesség miatt a VIP-vendégekkel és a helyi sportiskolásokkal együtt is csak mintegy hatszáz néző előtt kezdődött – a vb legjobb kapusának megválasztott Nagy Viktor remekléseivel. A túloldalon is jól működött a védekezés, így egészen a negyed hajrájáig kellett várni a magyarok vezető góljára, emberelőnyből a center Hárai Balázs lőtte. A szünet előtt büntetőből egyenlített az ellenfél (1-1).

A második nyolc percben az egyik létszámfölényes helyzetüket értékesítő görögök átvették a vezetést (1-2), de csak rövid időre: a tíz világbajnokot felvonultató hazai együttesből az olimpiai bajnoki címmel is büszkélkedő Varga Dénes akciógóllal válaszolt, majd a szintén ötkarikás aranyérmes Hosnyánszky Norbert távoli bombájával visszakerült az előny a vendéglátókhoz (3-2). A nagyszünethez közeledve a csapatkapitány, az idősebbik Varga fivér, a 2008-ban Pekingben szintén olimpiai győztes Dániel is eredményes volt ötméteresből, majd a duplázó öcs emberelőnyből egyetlen másodperccel a második negyed vége előtt tette még megnyugtatóbbá a különbséget (5-2).

A harmadik játékrész nyitányaként a görögök emberelőnyből jöttek közelebb (5-3), kevéssel később azonban az ifjú center, Bedő Krisztián – szintén emberelőnyben – góllal fejezett be egy akciót (6-3). Ezután az uszoda váratlanul megszólaló tűzjelzője átmenetileg megakasztotta a meccset, majd a folytatásban Hárai harcolt ki büntetőt, és Vámos Márton értékesítette (7-3).

Az utolsó negyedben emberelőnyből szépített az ellenfél (7-4), a válasz megint nem késett: Bedő centergóljával lett 8-4. Büntetőt kaptak a görögök, de Nagy bravúrral védett, viszont a negyed felénél, emberelőnyből csak sikerült betalálniuk (8-5). Összességében simán győzött a fegyelmezetten játszó, pompásan védekező, támadásban pedig kielégítőt nyújtó magyar válogatott.

A csoport harmadik tagja az olimpiai bajnok horvát válogatott, amellyel a magyar csapat január 14-én, vendégként mérkőzik meg először. A trióból a körmérkőzéses, oda-visszavágós rendszerű sorozat győztese jut tovább az úgynevezett szuperdöntőbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.