Pintér Attilára vár az emberpróbáló feladat

A Magyar Labdarúgó Szövetség kinevezte a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát.

Tuser Krisztián
2013. 12. 19. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda délután a szövetség Twitter-üzenetben tette közzé, hogy megvan Egervári Sándor utódja, akit csütörtök délelőtt mutatnak be.

Csányi Sándor MLSZ-elnök és dr. Vági Márton főtitkár bevezetőjükben elmondták, hogy milyen feltételek mentén keresték a megfelelő embert, de maradéktalanul egyik külföldi jelölt se felelt meg. Az elnök hozzátette, hogy mindannyian több időt és türelmet kértek.

Ezek után bejelentették, hogy a Győri ETO edzőjére, Pintér Attilára bízzák a válogatott irányítását, aki játékosként 1984-ben ifjúsági Európa-bajnok volt, míg edzőként a Ferencvárossal 2004-ben, a Győri ETO-val 2013-mal magyar bajnoki címet szerzett.

„Köszönöm a bizalmat! Nagyon-nagy a felelősség, de eredményesek szeretnénk lenni. Azon leszünk, hogy ez sikerüljön. Ehhez nagy áldozatokat kell hozni.” A tréner hozzátette, egy ország áll a csapat mögött, ezt a játékosoknak át kell érezniük, emellett viszont a magyar edzőkön is van felelősség. „Egy nagy családban élünk. Ebbe beletartozik a szurkoló, a csapat, a vezetők, a sajtó” – mondta székfoglaló beszédében Pintér Attila.

Határozatlan idejű szerződés

Csányi Sándor határozatlan idejű szerződést akart kötni az új kapitánnyal, de Pintér Attila ragaszkodott a 2016-os dátumhoz. A korábbi ferencvárosi kedvenc úgy érzi, hogy az Eb-selejtezők lezárása után az MLSZ-nek el kell döntenie, hogy fejlődött-e a keze alatt a csapat vagy sem.

„Folyamatosan kell felépíteni magunkat. A magyar futballban állandóan széthúzás van, ezért összefogás kell. Ezt állandóan mondom. Mindenkinek előre kell tolni a szekeret! Az Eb mostani kiírása esélyt ad a kijutásra. Nem elég, hogy a külföldi játékos hazajöjjön pihenni, hanem hogy boldog legyen a család, a szövetség, a szurkolók. Az edzőkkel való kapcsolatot is keresni fogom. Egy elvesztegetett perc is éveknek tűnhet. Pályafutásom legnagyobb kihívása ez” – tette hozzá Pintér Attila.

Ismert , a tréner korábban erősen bírálta a magyar válogatott csatárát, Szalai Ádámot, annak korábbi, nagy vihart kavaró nyilatkozata miatt. „Teljesen mást mondott korábban Szalai Ádám, mint a holland vereség utáni sajtótájékoztatón. Nincs tisztában azzal, hogy a magyar edzők milyen erőfeszítéseket tesznek a labdarúgásért. A múlttal nem foglalkozok, nekem a szakmaiságommal kell meggyőznöm a játékosokat” – adott választ egy ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre Pintér.

Az új kapitány kezdésként egy komoly újítást is szeretne elérni a labdarúgásunkban. Azt szeretné, hogy az itthon játszó kerettagok hétfőnként egy összetartáson vegyenek részt a klubcsapattal való edzés helyett, hiszen „a hét első napján a csapatok többsége regeneráló edzést tart”.

A szakmai stábban biztosan helyet fog kapni Pintér állandó jobb keze, Farkas József, de a segítők nyolcvan százaléka is megvan, csak a kapusedző személye körül vannak kérdések.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az új kapitány fizetése kevesebb, mint Csányi Sándoré, de több, mint a magyar klubedzőké, azonban a kapitányi posztra esélyesként emlegetett külföldi edzők bérének csak a negyven százaléka.

Született: Salgótarján, 1966. május 7.

 

Játékos-pályafutása:
Ifjúsági Európa-bajnok (1984). 1986 és 1991 között 20 mérkőzésen szerepelt védőként a válogatottban, és ezeken három gólt szerzett.

 

Az NB I-ben 224 mérkőzésen játszott és 20 gólt szerzett. Elsősorban a Ferencvárosban futballozott, de megfordult a belga Germinal Beerschot, a szlovákiai Dunaszerdahely, a BVSC, a Vasas, a Rába ETO és a Diósgyőri VTK csapatában is.

 

A Ferencvárossal egyszeres Magyar Kupa-győztes (1991) és kupaezüstérmes (1989), kétszeres bajnoki ezüstérmes (1988–1989, 1990–1990).

 

Edzői pályafutása:
Játékosedzőként kezdte szakvezetői munkáját, majd már vezetőedzőként dolgozott Sárváron, Celldömölkön, Pápán, Sopronban (ahol két időszakot is eltöltött), a Ferencvárosnál, a Vasasnál és két időszakban a Győri ETO FC-nél.

 

A Ferencvárossal megnyerte a 2003–2004-es bajnokságot, valamint a Szuperkupát és a 2004-es Magyar Kupa-döntőt.

 

A Sopron csapatával (éppen az FTC ellen) hódította el a 2005-ös Magyar Kupát, a Győri ETO-val pedig az előző idényben végzett a bajnokság első helyén, és a DVSC-Tevát legyőzve elhódította a Szuperkupát is.

 

Csak néhány tizenegyes választotta el attól, hogy elmondhassa, egyedüli magyar edzőként három egymást követő évben három különböző klub színeiben nyert Magyar Kupát, de végül a Vasassal alulmaradt a Fehérvár FC-vel szemben, 2006-ban. (2004 Ferencváros, 2005 FC Sopron).

 

2009-ben bajnoki bronzérmesként csapata, a Győr szerepelhetett az Európa Ligában, ahol kiejtette a szlovákiai Nyitra, a kazah Atariut és a francia Montpellier csapatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.