Ritkán látható csatát vesztett el Magyarország

Négyszer öt perc hosszabbítás, gigászi küzdelem után maradtunk alul a negyeddöntőben Brazília ellen.

Ch. Gáll András
2013. 12. 18. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiában nem kezdtünk még olyan gyatrán mérkőzést, mint Brazília legjobbjai ellen. Amorimék éltek is az eséllyel, és miközben a magyar lányok csak pislogtak, ellenfelük lerohanásból, akcióból és hétméteresből is betalált. Hajdu János időkérése nyomán visszatért az élet Bulathékba, de látszott, hogy ez most nem „spanyolos” meccs lesz.

A dél-amerikaiak olykor feleslegesen fegyelmezetlenkedtek, ebből kifolyólag egyszer kettős emberelőnyben is támadhattunk, mégis ők tudtak gólt szerezni. A szerencsének és hibák sorozatának is köszönhettük, hogy csak egy góllal vezetett ellenfelünk a szünetben.

Legszebb reményeink teljesültek a második játékrész első tíz percében. Cifra nemcsak bebizonyította, hogy mégiscsak van beállósa a magyar válogatottnak, Herr is kiemelkedően védett, így a 40. percben először vezettünk a meccsen.

Görbicz hetesből és akcióból is eredményes volt, így már-már nyeregben érezhettük magunkat, de visszatértek a meccs elején látott hibák. A végén annak is örülhettünk, hogy Tomori révén sikerült hosszabbításra menteni a negyeddöntőt.

Az első öt percben egyedül Kovacsicz találata került fel az eredményjelzőre, a brazilok viszont kihasználták az emberelőnyt, és fordítottak. Ki más, mint Tomori Zsuzsanna vette sokadszor is hátára a csapatot, és egalizált néhány másodperccel a vége előtt.

Jöhetett az újabb kétszeri ráadás, amelyben igazából már csak az volt a kérdés, melyik válogatott képes egyetlen gólt bepréselni a másiknak. Odaát Nascimentónak maradt ereje erre, nálunk Cifra pattintott egy szépet. A szerencse az utolsó pillanatban elpártolt tőlünk, Moura lövése Herrről a kapuba csorgott, Bulath találata így már semmit sem ért.

Elképesztően izgalmas találkozó kerekedett a vb-negyeddöntőből, melynek végén a két hullafáradt csapat közül bármelyik továbbléphetett volna. Sajnálhatjuk, hogy így alakult, mert ilyen vb-ág nem sokszor adódik a jövőben. A lányok tisztességesen küzdöttek a világbajnokságon, ez most az 5–8. hely valamelyikére lett elég.

Női vb-negyeddöntő:

BRAZÍLIA – MAGYARORSZÁG 33-31 (12-11, 26-26, 29-29), kétszeri hosszabbítás után
Belgrád, játékvezetők: Mosorinski, Pandzic (szerbek).

BRAZÍLIA: Arenhart, Pessoa (kapusok), Amorim 6, Andrade, Cavaleiro 3, Costa, F. da Silva 3, S. da Silva Rocha 4, Diniz, Moura 1, Nascimento 10 (4), Nunes, Piedade 1, Rodrigues 5 (1), Souza. Szövetségi kapitány: Morten Soubak.

MAGYARORSZÁG: Herr, Kiss É. (kapusok), Bognár-Bódi 1, Bulath 2, Cifra 5, Görbicz 5 (2), Kovacsicz 2, Kovacsics 1, Soós 3, Szamoránsky 1, Szekeres, Szucsánszki 3, Tomori 7, Triscsuk 1, Vérten, Zácsik. Szövetségi kapitány: Hajdu János.

Kiállítások: 18, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 5/5, ill. 4/3

PERCRŐL PERCRE

5. perc: Moura lövése Herr fenekéről bepattan (30-32). Szépítünk Bulath révén, páros kiállítás. Belövik, eldőlt

4. perc: Szucsánszki lövését védi Pessua.

3. perc: Amorim hetest harcol ki. Volt még ereje! Nascimento most sem ront..(30-31).

2. perc: Triscsuk ellépi kár érte! A védekezésben viszont nincs hiba! Szekeres labdát szerez! Tomoriról semmit nem fújnak.

1. perc: A teherbírása határán mindkét csapat! Eladja a labdát Amorim.

Vége a másodszori hosszabbítás első félidejének!

5. perc: Meg tudjuk játszani Cifrát: 30-30!!!

4. perc: Kivédekezzük. Hármat cserélünk támadásban. Triscsukot lökik, újabb büntetést kapnak. Cavaleirhonak a harmadik, pirosat kap.

3. perc: Amorimot megint megfogjuk, aztán kiállítják. Tomori lövését védi előnyben Pessua.

2. perc: Nascimento bevágja a rövidbe (29-30). Görbicznek beleragad a kezébe a labda...

1. perc: Mi kezdünk. Görbicz lövését blokkolják.

ÚJABB HOSSZABBÍTÁS JÖN!

5. perc: TOMORI BELÖVI!!!!!!! EGYÉNI AKCIÓ VÉGÉN! (29-29).Szucsánszkit kiküldik két percre. Időn túli szabaddobás. Nem megy be!

4. perc: Eladjuk, ők simán belövik...(28-28). Kijönnek nyitott védekezésre. Indításból Nascimento betalál (28-29).

3. perc: Kovacsicznál lerohanás közben lépéshiba. Szekerest kiszórják....Herr egyszerűen csodálatos. Véd!

2. perc: Hetest kapunk, Zácsik harcolta ki. Görbe kíméletlenül bevágja! (28-27). Zúg a harcoljatok a lelátón!

1. perc: A brazilok kezdenek. Nascimentóig vándorol a labda, nem rontja el (27-27).

Hosszabbítás második félidő

5. perc: Tomori erőtlen lövését védi a kapus! Pessua védi Szucsánszki lövését, vége a hosszabbítás első félidejének.

4. perc: Blokkoljuk Amorimot! Zácsik pályára lép.

3. perc: Cavaleirho bombáját védi Herr.

2. perc: Nem fújnak a bírók, Kovacsicz lerohanásból megszerzi a vezetést (27-26).

1. perc: Eladjuk, de Herr védi a ziccert! Így kell nyitni. Szucsánszki kapufát lő.

Hosszabbítás, első félidő

Kétszer öt perces hosszabbítás következik!

30. perc: Passzívig támadnak, mi jövünk! Hajdu János időt kér! Járatjuk, jó sokáig.

28. perc: Elpasszoljuk támadásban. Leblokkoljuk Amorimot. Tomori lövését védi a brazil hálóőr.

27. perc: Hetest kap Brazília. Nascimento nem hibázik (26-26).

26. perc: Nem fújnak be egy lökést nálunk, Da Silva egyenlít (25-25). Cifra óriásit játszik, megint pattint egyet (26-25).

24. perc: Herr Orsi védi Amorim löketét! Da Silva viszont túljár az eszén (24-23). Tomori szép betörésével újra kettővel megyünk! (25-23). Amorim tarthatatlan. A Kígyó térről talál be (25-24).

23. perc: Bulathot letaglózzák, hetest kapunk. Görbicz besimítja (24-22). Kikéri utolsó idejét a brazilok trénere. Most nyugodtabb.

22. perc: Soós nem tudja bepréselni, Amorim rosszul passzol. Görbe talpról, Pessoa véd.

20. perc: Sok a hiba most mindkét oldalon. Herr véd, az ellentámadásnál rossz a bejátszás. Cavaleirho egyéni akcióból gólt lő. (22-22). Kovacsics lövése a szélről először kapust talál, aztán becsorog!! De nagyon kellett!

19. perc: Szucsánszki ellen támadó faultot fújnak. A másik oldalon is támadó hiba, de eladjuk.

17. perc: Nascimento felkanyarodik, és szép gólt szerez (22-21). Szucsánszki a kapufát találja el. Kovacsicz labdát lop.

16. perc: Keményen védekezünk, megvan a labda egy blokk után! Soós addig pattogtat, amíg megnyílik előtte a hely, és a hosszúba lő (22-20).

15. perc: Belemenés után jöhetünk előre. Szucsánszki a felhők fölé emelkedik, és amorimos gólt lő! (21-20).

13. perc: Amorimot nem lehet megállítani, megint 10-ről pattint (20-19). Da Silva labdát csen, és egyenlít (20-20). Herr visszaáll a vonalra. Kovacsicz a szélről hibázik.

12. perc: Soubak időt kér. Rodrigues talpról fölé dobja. Cifrára folyamatosan tudunk játszani, hetest harcol ki most. Görbicz góljával kettővel megyünk (20-18).

11. perc: Amorim a világ végéről is bepattintja..emberhátrányból (18-18). Nagyszerűen játszunk támadásban. Görbe, Tomori és Cifra a labda útja, a végállomás a kapuban van (19-18).

10. perc: Először vezethetünk Kiss Éva védése után...de nem sikerült. Ők meg ellépik. Ideges itt mindenki..Görbicz betörésével vezet Magyarország! (18-17). Cavaleiro kiáll két percre.

8. perc: Kovacsicz egyenlít lerohanásból. EZ AZ!!!(16-16). Rocha a szélről teszi be a hosszúba. Görbicz postafordultával válaszol! Óriási bomba volt! (17-17).

7. perc: Rodrigues lent marad, de aztán meggyógyul. Cifra csillog ezekben a percekben, szép bejátszást vált gólra (15-16).

5. perc: Rodrigues-zel valamit kellene csinálni, mert a föld alól is belövi...Cifra viszont beállósból talál be! (14-16).

4. perc: Amorim lökés miatt pihen két percet. Soós azonnal büntet (13-15).

3. perc: Rodrigues ellen nincs ellenszer, átkígyózik a védelmünkön megint (12-14). Tomori lövését blokkolják. Piedade úgy lő a kapuba, hogy Herr már csak belekapni tud.

1. perc: Amorim góljával kezdődik a második 30 perc (11-13). Tomori gyönyörű figura végén válaszol (12-13).

Második félidő

Rengeteg hibával játszanak a csapatok az első félidőben. A brazil villámrajt sokkolt bennünket, de aztán felocsúdtunk. Támadásban nagyon döcögünk, hátul pedig csak olykor-olykor lépünk ki a lövőkre. A szerencsével nem állunk hadilábon, így csak egy góllal mennek a szünetben Amorimék. Több kell, vagy nem lesz elődöntő!

30. perc: Ugyanezt megcsinálja Szamoránsky, és az üres kapuba pöttyint! Mázli, de szükségünk van rá! (11-12).

29. perc: Rocha lába leért, mi jövünk. Kovacsics elcseni az Arenhartról lecsorgót!

26. perc: Most Görbicz irányít, Kovacsics a szélen, de nem tud túljárni Arenhart eszén. Soós gyönyörű gólt szerez egyéni akció végén. (10-12).

25. perc: Triscsuknál is lépéshiba. Hetes Szekeresről. Nascimento lövését védi Kiss, de visszafújják...Rodrigues bevágja...(9-12).

24. perc: Lépéshiba a braziloknál. mi meg eladjuk. Ennyi hibát...Rocha szalad, és belövi (9-11).

23. perc: A bírók elveszik a braziloktól a labdát, jöhetünk. Bulathot nem vették komolyan, szép gól a hosszúba (9-10). Herr véd, de Bulathtól elveszik belemenés miatt.

22. perc: Amorim hálószaggató gólt lő, ahogy a Győrben szokta..(8-10). Szucsánszki lövését blokkolják, majd Arenhart véd.

20. perc: Morten Soubak időt kér, ordít. Kínaiztak volna a brazilok, elrontották. Tomori nagyon odateszi magát, egy gólra zárkózunk neki köszönhetően (8-9).

19. perc: Most jól védekezünk. Ez nem semmi, megint kapnak egy kiállítást a brazilok. Dán edzőjük őrjöng. Görbicz kihagyja a hetest. Tomori betalál (7-9).

18. perc: Még egy két perc a brazilok ellen. Mégsem tudunk betalálni....Rocha viszont igen, talpról....Triscsuk gyorsan válaszol (6-9).

17. perc: Rodriguest nem tudjuk megfogni. Megint messziről talál be (5-8). Ilyen se sűrűn fordul elő, Arenhart kapust két percre kiszórják.

16. perc: Herr most Nascimento próbálkozását hatástalanítja. Triscsuk is pályán. Szélről is betalálunk: Bognár-Bódi!! (5-7).

14. perc: Szucsánszkiról két percet kap Diniz. Tomori talpról kíméletlen, na ez már valami (4-7).

13. perc: Rodrigues addig lopakodik, amíg lőtávolságon belülre kerül, és beveszi a kapunkat. (2-7). Szucsánszki bepöccint egy kipattanót (3-7).

12. perc: Zácsik lövése sem talál utat. Egyszerűen képtelenek vagyunk átlövésből gólt szerezni. Amorim most nagyon mellé lő. Nálunk meg lépéshiba.

11. perc: Herr újra hárít, de Arenhart is fogja Görbicz lövését. Amorim iszonyatosan nagy gólt dob. (2-6).

9. perc: Herr védése, mint egy falat kenyér! Szucsánszki a második magyar gólt lövi a 10. percben, (2-5).

6. perc: Szamoránsky a pályán. Nascimento lerohanásból talál be, már 5-1...Valamit ki kellene találni. A két brazil zavaró teljesen szétzilálja a támadójátékunkat.

5. perc: Hajdu időt kér, és cserél. Jön Zácsik, Kovacsics. Zácsik eladja, de visszaszerezzük. Teljesen passzívak vagyunk...

4. perc: Arenhart véd, újabb hetest kapnak a brazilok. Nascimento nem hibázik, harmadik gólja. (1-3). Cavaleiro góljával már (1-4). Fel kellene ébredni.

3. perc: Rodrigez is kapufát lő. Nascimento beteszi még előnyben a rövid alsóba (1-2).

2. perc: Kiállítás és hetes a brazilok javára. Nascimento belövi (1-1). Görbe a kapufát morzsolja szét. Passzívig támadunk.

1. perc: Fehér mezben kezdi a játékot Magyarország. Tomori remek betörése után 1-0 ide.

Utánunk Norvégia játszik Szerbiával ugyanitt. A többiek Újvidéken küzdenek.

Aztán jöhet a magyar!

A brazil himnusz taktusai hangzanak fel elsőként.

A Kombank Aréna nincs csordultig. A 21 ezres csarnokban egy-egy kisebb csoportban láthatóak brazil illetve magyar szurkolók.

Utoljára több mint 6 éve sikerült legyőznünk a brazil kézis lányokat, így Hajdu János és csapata minden bizonnyal nem a közelmúltból táplálja a lelkesedés tüzét. Összesítésben viszont hatalmas a fölényünk: két döntetlen mellett kilencszer nyertünk ellenük, és csak háromszor maradtunk alul. Ráadásul a vb-negyeddöntőre immár Belgrádban készülő női kézilabda-válogatott tökéletesen időzítette formáját, és két szolid kudarcot követően kisöpörte az olimpiai bronzérmes spanyolokat a nyolcaddöntőből.

Brazília ellen minden szakember szerint nehezebb dolgunk lesz. Az Amorim–Piedade–Nascimento által repített csapat mérlege eddig 6/6 a világbajnokságon. A papírforma győzelmek mellett nemcsak a házigazdákat verték magabiztosan, de az Európa-bajnokot utóbb búcsúztató dánokat is. A hollandok elleni nyolcaddöntőn már a negyeddöntőre melegítettek. Játékuk a pusztító erejű átlövésekre, és a mozgékony szélsőjátékra épül, amit a Hypóban tökéletesítenek évek óta (hat kerettag is régóta Bécsben pallérozódik).

Németh András, aki összesen 4 évig edzette őket, az NSO-nak érdekes nyilatkozatot tett volt játékosairól. Megerősítette, amit már korábban is tudtunk, miszerint nagyon közel vannak a világ élvonalához, „kivéve azokat a kis botlásokat, amiket a legfontosabb percekben elkövetnek”. Úgy vélte, nagyon szélsőségesek, taktikailag pedig nincsenek mindig tisztában az adott feladattal, és sokszor elviszi őket a lelkesedés.

Nos, erre bátran alapozhat a magyar válogatott, mely a spanyolok ellen végre védekezésben is csúcsra járt. Támadásban egyenletesen eloszlott a teher, Görbicz Anitának a meccs egyharmadát sem kellett a pályán töltenie. Ha szélsőjátékunk stabilizálódik, és valamennyit végre beállósban is hozzá tudunk tenni a mérkőzéshez, nagy eséllyel pályázunk a győzelemre. A játékosok rendkívül magabiztosan várják a meccset, most bebizonyíthatják, hogy a spanyolverés nem csak szalmaláng-győzelem volt.

Női vb-negyeddöntő:
BRAZÍLIA–MAGYARORSZÁG 17:30
Belgrád, játékvezetők: Mosorinski, Pandzics (szerbek)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.