Létfontosságú pontot szerzett Magyarország

Pokoli csatában végeztünk döntetlenre Izland ellen. Lékai gólja még sokat jelenthet.

Gabay Balázs
2014. 01. 14. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mocsai-konyhán eddig is boszorkányosan főztek, ezt számtalanszor bizonyították már Császárék, legutóbb éppen a londoni olimpián. Ebben reménykedhettünk az Izland elleni csoportmeccs előtt is, no meg abban, hogy átlövőink nem egy-egy gólig jutnak majd 40 perc alatt, mint a spanyolok ellen Nagy, Ilyés, Mocsai vagy Ancsin.

Nem tudni, hogy milyen legális ajzószerrel éltek a középső lövőink, de hat perc alatt éppen annyi találattal jelentkeztek, mint az első meccsünkön összesen, ráadásul milyenekkel...!

Ancsin Gábor öt gólig jutott egy félidő alatt, melyek közül kettőt Edvardsson valószínűleg nem is észlelt, legfeljebb, amikor a hálóból szedte ki a labdát. Nagy Kornél szintén 100 km/h feletti sebességgel tüzelt, és eredményesen. Csak úgy potyogtak a találatok, a szélvész rohanásból pedig ezúttal a Mocsai-legénység jött ki jobban. 3-4 góllal is vezettünk már, amikor Izland megmutatta miért nyert Eb-bronzot vagy olimpiai ezüstöt az elmúlt években. Palmarsson csillogó jobbkezének hála egyre közelebb kúsztak az északiak, a félidőre csaknem elfogyott az előnyünk.

Döbbenet volt a második félidő eleje, csakúgy, mint az elsőé, de ezúttal negatív értelemben. 10 perc alatt egyetlen góllal sikerült megterhelni ellenfelünk kapuját, miközben ők rendre betaláltak, és el is húztak hárommal.

Tatai érkezett Mikler Roland helyére, és be is mutatott egy nagyszerű védést, amivel megkezdtük a felzárkózást. Feltűnő volt, hogy az izlandiak hibával válaszoltak a mi ballépéseinkre: előfordult, hogy itt lépésért, odaát belemenésért ítélt kifelé a játékvezető egy percen belül. A bírók rendületlenül szórták ki a mieinket, amikor a hetedik kettő percnél tartottunk, Izland akkor kapta a másodikat.

A házigazda, s egyben címvédő dánok legyőzték az osztrákokat Herningben, a férfi kézilabda Európa-bajnokság A csoportjának keddi játéknapján.


Eredmény, 2. forduló:

A csoport (Herning):

Dánia-Ausztria 33-29 (18-12)

Korábban:

Macedónia-Csehország 24-24 (10-11)

A csoport állása: 1. (középdöntős) Dánia 4 pont, 2. Ausztria 2, 3. Macedónia 1 (45-53), 4. Csehország 1 (44-54)

Úgy tűnt a folyamatos emberhátrány lerombolhatja, amit aprólékosan felépítettek Ancsinék. Schuchot két perccel a vége előtt végleg kiállították, Karason pedig élt az előnnyel, így eggyel kevesebb mezőnyjátékossal támadhattunk az egyenlítésért. Néhány tétova mozdulatot követően a bírók már passzívot mutattak, amikor Lékai úgy gondolta, megpendíti varázspálcáját, és akkora gólt lőtt, hogy talán maga sem hitte el. A maradék nyolc másodpercet már fél lábon is kihúztuk.

Ne hallgassuk el: jókora bravúrt hajtott végre a pontszerzéssel a magyar válogatott. Akár nyer Spanyolország ellen Norvégia – világraszóló diadal volna –, akár nem, csütörtökön velük játszunk ki-ki meccset a továbbjutásért. Itt jó esetben már a döntetlen is jó lehet. Lékai Máté üdvözítő találata csak ekkor számítana igazán.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ

Magyarország–Izland 27–27 (16–15)
Aalborg. V: Nikolics, Sztojkovics (szerbek).

MAGYARORSZÁG: Mikler, Tatai (kapusok), Ancsin 7, Császár 5 (1), Gulyás 2, Ilyés, Iváncsik G. 3, Lékai 4, Mocsai, Nagy K. 1, Schuch, Putics 2, Szalafai, Szöllősi, Vadkerti, Zubai 3. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

IZLAND: Edvarsson, Gustávsson (kapusok), Atlason 3, Gudjónsson 1, B.M. Gunnarsson 1, R. Gunnarsson 1, Halgrímsson 3, Jakobsson, Jonnson, Kárason 4, Kristjánsson 1, Olavsson, Pálmarsson 8, Sigurdsson 5 (1). Szövetségi kapitány: Aron Kristjánsson.

Kiállítások: 16, ill. 4 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 1/1

MÁSODIK FÉLIDŐ

30. perc: LÉKAI HATALMAS GÓLT LŐ!!! EGYENLÍTÜNK (27–27). Kiállítanak egy izlandit. Izland időt kér 8 másodperccel a vége előtt. De már semmire sem elég. Döntetlen a vége: 27-27!

29. perc: Schuch harmadik kiállítása, már nem jöhet vissza, egyébként sem jöhetett volna. Egy izlandit is kiszórnak. Áll a játék valamiért Mégsem áll ki izlandi – ők vannak emberelőnyben. Karason bevágja, nem lesz egyszerű a vége (26–27).

28. perc: Császár kezéből kitépik a labdát Semmi, ők jöhetnek.

27. perc: Lehozzák a kapust. Blokkolunk, a kapufa most velünk van.

26. perc: Kínai figurából nem tudunk betalálni. Lépéshiba az ellenfélnél. Iváncsik ziccerben a kapufát lövi szét Kiállítják Karassont.

25. perc: Ancsin elcsúszik, elveszítjük a labdát. Izland is eladja. Mocsai Lajos időt kér!

24. perc: Szalafait kiszórják – sokadik kiállításunk. Siggurdsson gyorsan kihasználja, és átejti Tatait (26–26).

23. perc: Atlasson szomorít minket megint – egál. Császár passzívig vár, majd álló helyzetből bevágja (26–25).

21. perc: Atlasson átlövése utat talál a kapunkba (24–24). Ancsin Gábor nem áll le a második félidőben sem, hetedik gólját hajítja messziről (25–24).

19. perc: Kiegészültünk. Masszívan védekezünk most végre. Zubai szaladhat, Lékai zseniális passzt ad, már vezetünk (24–23)! Izlandi időkérés.

17. perc: Zubait kiállítják. Kristjansson beállósból szépen bepöccinti (22–23). Iváncsik emberhátrányban ugyancsak beállósból egalizál (23–23). Tatai védése nagyon kell!

15. perc: Iváncsik Gergő csodálatos ejtéssel egyenlít (21–21). Palmarsson nyolcadik gólját dobja, de semmi ez Ancsinéhoz képest – föld-levegő rakéta ez (22–22).

14. perc: Császár hetest harcol ki, most már nem hagyja ki (20–21).

13. perc: Atlasson közbelövése kifog Tatain (19–21).

12. perc: Kivédekezzük, Lékai rohanhat, és be is lövi (19–20). Óriási a rohanás: ők eladják, mi meg kihagyjuk a ziccert. Iváncsik rontott.

10. perc: Császár lövését blokkolják. 7-8 perce nem dobtunk gólt Palmarsson találatával már 17–20, de Csaszi gyorsan szépít (18–20).

9. perc: Lékai lövése sem gól, picit megtorpantunk most. Gudjonsson betörése jó, már kettővel mennek (17–19). Tatai jön a kapuba.

6. perc: Blokkolják a lövésünket. Mikler óriásit véd. Kiegészültünk. Mocsai lövését fogja a kapus. Gunnarsson első góljával már Izland vezet (17–18).

5. perc: Schuchot most reklamálásért küldik ki. Karason hatalmas gólt dob, egyenlít az ellenfél (17–17).

4. perc: Császár lövése a kapufáról jön vissza. Idegesek ők is, támadóhiba náluk, aztán nálunk is.

3. perc: Gunnarsson hatalmasat csatázik Schuchhal, Palmarsson átlövésből eredményes (17–16).

2. perc: Jó a blokk nálunk, megint Izland jön. Mellé trafálnak, jöhetünk. Zubai tökéletes passzt kap Csaszitól, nem rontja el (17–15).

1. perc: Mi kezdjük a második 30 percet. Vadkerti cimbalomszögből mellé dobja.

Elementáris átlövésekkel kezdte csapatunk a második csoportmeccset, és demokratikusan el is osztották egymás között a gólokat a fiúk. Elsöprő erővel támadunk, védekezésben viszont olykor puhák vagyunk. A meccs eddigi képe alapján Izland semmivel sem jobb, és ha még jobban tudnának koncentrálni Lékaiék, meg lehetne az első győzelem az Eb-n.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Elalszunk hátul, Sigurdsson beállósból belövi. Lékait kiküldik 2 percre (16–14). Putics rálép a hatosra, Hallgrimsson lerohanásból bevágja (16–15).

28. perc: Atlassont blokkoljuk. Izland időt kér. Mikler hárítja Atlasson lövését. Putics ütemre kapja a labdát, nem hibázza el (16–13).

25. perc: Izland kijön 10 méterre védekezni. Lékait nem tudják megállítani, emberhátrányban is betalál (15–13). Gulyás bombáját védik, de szélsőnk aztán labdát szerez. Edvardsson most szépen védi Schuch próbálkozását.

24. perc: Karason messziről teszi be, fél percenként potyognak a gólok. Putics Barna a pályán, a labda a hálóban (14–12). Aztán kiküldik két percre Mikler egyébként megint védett. Sigurdsson nem hibázik (14–13).

23. perc: Palmarsson megpattanó lövése becsapja Miklert. Mocsai Lajos időt kér. Gulyás most a szaggatottról bombázza be (13–11).

21. perc: Császár távoli lövése bekúszik, végre (11–9). Atlasson dzunderezik szépen, de Ancsin azonnal felel (12–10).

20. perc: Ancsin kapu fölé dobja. Gudjohnsson lövését blokkoljuk. Sigurdsson lerohanásból lő gólt (10–9).

19. perc: 6 perce nem dobtunk gólt. Mikler újra véd, lassan eksztázisba kerül Roli. 43 százalékkal véd eddig!

17. perc: Schuch tigrisbukfence miatt pihenhet két percet. Mikler szépen védi a szélről érkező bombát. Majd újra jól nyújtózik!!!

16. perc: Palmarsson mintegy 12 méterről dob gólt (10–8), ezt talán nem kellett volna. MIndkét emberelőnyünket elszórakozzuk.

14. perc: Atlassont kiküldik 2 percre. Megkülönböztetőben bejön Gudjohnsson támadásnál. Zubait szétszaggatják lerohanás közben. Két perc és büntető jár érte. Csaszi lövése mellé megy.

13. perc: Ancsin Gábor valami hihetetlen, a felső kapufa majdnem kettétörik, akkora gólt lő (10–6). Izland is bepattint egyet (10–7).

12. perc: Gulyás Pétert sikerül most beállóban megtalálni, Sigurdsson viszont azonnal felel (9–6).

10. perc: Mikler Roli bemutatja első hatalmas bravúrját. Császár kiáll 2 percre. Lékai átkígyózik a védelmen, csak ahogy megszoktuk tőle (8–4). Palmarsson gyorsan szépít (8–5).

8. perc: Remekül pörgünk, elveszik a labdát Izlandtól, nagyszerű a bejátszás, 7–4 ide, Zubai! Újra eladják az izlandiak.

7. perc: Császár is elkapja a fonalat. (5–4). Iváncsik lerohanásból kettőre növeli az előnyünket (6–4).

5. perc: Nagy Kornél Ancsint másolja, iszonyatos gólt hajít, Palmarsson azonnal válaszol. Ancsin ugyanígy tesz (4–4).

4. perc: Sigurdsson góljával már 3–2 oda. Lerohanásból volt eredményes. Császár blokkba talál.

2. perc: Eladja a labdát az ellenfél. Császár elgázolja az egyik izlandit. Ancsin Gábor elképesztően nagy gólt dob 10 méterről! (2–1). Palmarsson lövése nem jó. Lent marad az átlövő.

1. perc: Pirosban játszik Magyarország. Halgrimsson góljával Izland vezet (1–0). Ancsin egyenlít, ez az! (1–1).

A 2010-ben Eb-bronzérmes Izlanddal játssza második csoportmérkőzését Aalborgban a magyar válogatott. Csapatunk a spanyolok ellen közepesen gyenge teljesítményt nyújtott, de ahogy Mocsai Lajos a találkozót követően fogalmazott, közel tucatnyi játékost kellene sportformába hozni sérülése után. Ezeknek a kézilabdázóknak elvileg rehabilitációs időszakukat kellene tölteniük, ehelyett itt vannak az Eb-n.

Komoly sérültünk szerencsére nincs, maximum apróbb húzódásokkal bajlódik egy-két honfitársunk.

Izlandot a londoni olimpia negyeddöntőjében kétszeri hosszabbítást követően, heroikus küzdelemben vertük. Előtte a szerbiai Európa-bajnokságon és a a svédországi vb-n is kikaptunk tőlük. A londoni győzelem előtt 2008-ban vertük őket, még barátságos mérkőzésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.