Nadal ledarálta Federert, nincs svájci döntő

Melbourne-i sikerével a spanyol világelső, Rafael Nadal már 23-10-re vezet a svájci fenomén ellen.

Deák Zsigmond
2014. 01. 24. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen akadnak a férfitenisz világában, akiknek pozitív a mérlegük minden idők egyik, ha nem a legjobb játékosa, a csúcstartóként 17-szeres egyéni Grand Slam-tornagyőztes Roger Federer ellen. Az egyik Rafael Nadal, aki pontosabb megfogalmazással igazi mumusa a svájci fenoménnak. Először lassan már egy évtizede, a 2004-es miami mesterversenyen találkoztak, s azt a meccset is a jelenlegi spanyol világelső nyerte, mint ahogy első GS-randevújukat is, a 2005-ös Roland Garros elődöntőjében. Azóta megmaradt a tendencia, Nadal összességében 22-10-es, GS-viadalon 8-2-es előnybe került, Federer csupán a 2007-es és 2008-as wimbledoni csúcseseményen tudta őt felülmúlni.

Az idei Australian Openen a legjobb négy között találkoztak, s a mallorcai klasszis a tavalyi négy meccsükhöz hasonlóan 2014-es nyitányként megint lekaszálta egyre kevésbé örök riválisát. Tenyérsérülésének nyomát sem láttuk, szokásos koncentrálóképességét annál inkább, hiszen a rövidítésben megmutatta, ki az úr a háznál. A svájci ezek után igen korán beletörődött a vereségbe, jellemző módon összesen csak két bréklabdáig jutott, ebből egyet elszalasztott, miközben Nadal 14 lehetőségből 4-et kihasznált. Két 6:3-as szett következett, a mérkőzés 2 óra 24 percig tartott.

A spanyol világelső pályafutása során harmadszor jutott a melbourne-i fináléba, 2009-ben győzött, 2012-ben kikapott, most pedig egy másik svájcival, Stanislas Wawrinkával találkozik. Ellene 12-0 a mérlege, Nadal tizennegyedik GS-diadalára tör, leendő ellenfelének még egy sincs.

Australian Open, férfiegyes, elődöntő:
Nadal (1.) – Federer (6.) 7:6 (7-4), 6:3, 6:3

A döntőben: Nadal–Wawrinka (8.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.