Újabb részletek láttak napvilágot Schumacher balesetéről

A család átadta a fejkamera felvételét. A léccel nem volt baj, legfeljebb egy döntéssel.

GB
2014. 01. 08. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Schumacher síbalesetét az albertville-i ügyészség is megvizsgálta, szerdán pedig sajtótájékoztatót tartottak a fejleményekről a város bíróságán. A szakértők kivonultak a helyszínre, tanúkat hallgattak ki, és a pilóta felszerelését is átnézték. Korábban kiderült, hogy Schumacher fejkamerán rögzítette lesiklását. A felvétel eddig a családnál volt.

Az ügyészség munkatársai szerdán elmondták, hogy a videó jó minőségű, s ez alapján megállapítható, hogy a sokszoros világbajnok sportoló egy piros (közepes nehézségű) pályaszakaszon csúszott le, amikor elért a másik pályával összeköttetést biztosító sziklás részhez. Bár Stéphane Bozon, a hegyimentő-szolgálat vezetője a tájékoztatón elmondta, a felvétel tanúsága szerint Schumacher nagyszerűen síel, a Formula 1 egykori sztárja megbillent balra kanyarodás közben, és elesett, ekkor verte be a fejét egy sziklába.

Az ügyészség megállapította, hogy a sportoló nem ment gyorsan, sílécei pedig újak voltak, így azok sem okozhatták a balesetet. A sisakját még vizsgálják, állapotáról szerdán nem akartak részleteket mondani.

Kérdésre válaszolva Patrick Quincy, albertville-i ügyész elmondta, hogy nem számít, mennyivel haladt Schumacher, hiszen minden esés más. Akár gyorsabb lesiklás közben is el lehet úgy esni, hogy nem történik tragédia. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a pilóta azért tért-e le a kijelölt pályáról, hogy megálljon segíteni valakinek csúszás közben, az viszont biztos, hogy a veszélyes szakaszt a baleset óta körbezárták, nem lehet rajta átsiklani.

Az ügyészség szerint már korábban jól láthatóan körül kellett volna keríteni ezt a területet; mivel nem végezte el, a pálya üzemeltetője tehető felelőssé a balesetért. Az vonatkozó pontos szabályzatot még tanulmányozza az ügyészség, így a felelősség megállapítása még nem aktuális. Aki azonban valaha síelt már, tudja, hogy szinte minden síparadicsomban vannak hasonló szakaszok. Valahol lezárják őket, valahol nem, de mindenhol jelölik a veszély mértékét.

Az ügyészség nagyon óvatosan fogalmazott a sajtótájékoztatón, nehogy megsértse Schumachert vagy családját, de úgy tűnik, a pilóta nem tartott be néhány íratlan szabályt, amivel veszélybe sodorhatta testi épségét. Az azonban elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy törvényt biztosan nem sértett a lesiklás során.

Michael Schumacher december 29-én szenvedett súlyos fejsérüléseket a francia Alpokban, miután síelés közben sziklának ütközött két kijelölt pálya közötti szakaszon Méribelnél. A sportolót, akinek pénteken volt a 45. születésnapja, több mint egy hete mesterséges kómában tartják, állapota életveszélyes volt, amikor kórházba vitték. Már kétszer megoperálták a balesete óta, a második beavatkozás során egy vérömlenyt távolítottak el agya bal feléről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.