Az úszó szépségkirálynő esete a kabalakakassal

Kilenc sportágban 50 ország 4000 fiatal sportolóját várja Győr 2017-ben, az Európai Ifjúsági Olimpián.

Ch. Gáll András
2014. 02. 27. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borkai Zsolt, Győr megyei jogú város polgármestere, a MOB elnöke és Jakabos Zsuzsanna Európa-bajnok úszó, a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpia (EYOF) hivatalos arca mutatta be csütörtökön rendhagyó sajtótájékoztatón, a Hungexpo A pavilonjának 307-es standján a győri rendezvény kabalafiguráját, Hugóót, a kakast.

 


A sport és a turizmus összekapcsolódó, egymást segítő fogalmak – kezdte mondandóját Borkai polgármester, mintegy megindokolva, miért az Utazás kiállítást használták fel a győri EYOF rendezői az esemény kabalafigurájának bemutatására. A kakas mint jelkép már megvolt, már csak a nevét kellett kitalálni, s végül a némiképp a Hungary szóra is hajazó, biztatásképpen is kiáltható Hugóó mellett döntöttek, így, két ó-val.
Borkai beszélt a két évvel ezelőtti pályázatról, amelynek eredményeképpen Győr városa elnyerte a 2017-es viadal rendezési jogát, majd sorolta a hátralévő három évben elkészülő infrastrukturális fejlesztéseket: uszoda, multifunkciós sportcsarnok építése szerepel a tervekben, idei átadási határidőkkel! A kormány 15 milliárd forinttal járul hozzá a költségekhez, s Győr városa is mellétesz csaknem ugyanennyit.
Természetesen egyetlen rossz szavunk sem lehetett Hugóóra, a kakasra, de azért az igazi látványosság mégiscsak az EYOF arca, az egzotikus szépségű – immár győri – úszóhölgy, Jakabos Zsuzsanna, aki felépülőben van októberi válloperációjából.

 

„Ma reggel már 6000 métert úsztam, s bár még olykor fáj a vállam, ez nem az a fájdalom, amit az operáció előtt éreztem. Még a vállam lazaságával vannak gondok, de szorgalmasan nyújtom az ízületet, egyre többet és intenzívebben edzek, s áprilisban már indulnék egy grazi versenyen. A nagy álmom pedig a részvétel az augusztusi berlini Európa-bajnokságon” – osztotta meg olvasóinkkal legtitkosabb álmait az Európa-bajnoknő.
A három „igazi” olimpián is szerepelt Jakabos felidézte a 2003-as párizsi EYOF-ot, azt a viadalt, amely meghatározó jelentőségű volt pályafutására, sőt, egész életére.
„Életem első komoly versenye volt, valójában akkor döntöttem el, hogy úszó lesz belőlem – addig nem is érdekelt igazán a versenyzés –, az elhatározásban segített a három aranyérem is – 100 pillangón, 200 vegyesen és a váltóban –, amellyel hazatértem Párizsból. Olyan volt, mint egy igazi olimpia – nemzeti színű melegítővel, zászlófelvonással, olimpiai faluval, étteremmel, megnyitóval, záróünnepséggel –, amilyenből később, hála istennek, hármon is részt vehettem. Őszintén mondom, hogy hihetetlenül irigylem a mai tizenéveseket, amiért részt vehetnek egy ilyen eseményen, ráadásul idehaza, Győrben. Nekem a mai napig a 2005-ös margitszigeti ifi Eb az egyik legnagyobb sportélményem, most is beleborzongok, ahogy szinte felrobbant az uszoda, amikor győztünk. Egy hazai rendezésű nagy verseny mindent ver!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.