„Erdei a legtechnikásabb, akit valaha edzettem!”

Fritz Sdunek mester szerint a magyar bokszklasszis kiemelkedett a félnehézsúlyból, s szép búcsút vár tőle.

Deák Zsigmond
2014. 02. 27. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogy megy a munka, milyen benyomásokat szerzett a várhatóan utolsó közös munkájuk során?
– Jó állapotban van Zsolt, fizikailag is erős, noha szenvedett egy kisebb sérülést. Mindent megtesz, amit kérek tőle, sőt, időnként még nekem kell visszafognom őt. Sajnálom, hogy befejezi.

– Mennyiben más egy búcsúmérkőzésre készülni?
– Kissé zavart a hangulat emiatt, mert valószínűleg tényleg most búcsúzik. Épp nemrég beszéltük, hogy nincs már mit bizonyítania, mindent elért, amit lehetett, s nem volt igazságos, hogy tavaly tavasszal Monte Carlóban elveszítette a veretlenségét. A búcsú érzése kissé kellemetlen, de úgy gondolom, negyvenévesen elérte azt a kort, hogy talán jobb lesz, ha abbahagyja. Ahogy látom, eldöntötte már magában ezt, ráadásul az edzősködésben is van perspektívája és tehetsége.

– Mit gondol, szakmai vagy menedzselési okai lehettek, hogy Erdei Amerikában nem tudott berobbanni?
– Semmiképp sem szakmai, hiszen technikailag Zsolt a legjobb bokszoló, akit valaha edzettem. A félnehézsúly legjobbja volt, nagyon színvonalas és fontos meccseket nyert, s egy kategóriával feljebb is bizonyított. Később sérülések hátráltatták, aztán amikor Monte Carlóban jó teljesítményt nyújtott, azt hittük, végre kinyílnak az ajtók az Egyesült Államok felé. De nem.

– Korábban miért nem jött össze az igazán nagy mérkőzés Erdei számára?
–  Mert klubja, az Universum kissé fájdalmasan állt hozzá a dologhoz, azt szerette volna, ha német bokszoló lenne elöl, s őt második sorba helyezte. Így nem jutott komoly lehetőséghez. Zsolt megpróbálta maga, ám az ember nem mindig kapja meg az esélyt a sorstól.

– Milyen a személyes viszonyuk?
– Szívélyes, sokat találkozunk, nagyon jól kijövünk egymással. Én mindegyik bokszolómmal próbálok hasonló kapcsolatot kialakítani, kissé olyan ez, mint apa és fia között, miközben pszichológusnak is kell lennem.

– Mit érez olyankor, amikor sztártanítványai – Dariusz Michalczewski, Kovács Kokó István, Vitalij Klicsko, s most Erdei Zsolt – befejezik a pályafutásukat?
– Ilyen az élet, sajnos ők jönnek és mennek. Valamikor mindenkinek lejár az ideje, de jó újrakezdeni fiatalabb emberekkel, úgyhogy van elég dolgom, nem unatkozom most sem.

– Mik voltak a legfontosabb közös sikereik, legemlékezetesebb pillanataik Erdei Zsolttal?
– A Julio Cesar Gonzalez elleni győzelmet tenném előre, hiszen egyrészt szenzációsan bokszolt, másrészt ezzel lett világbajnok. A Mehdi Sahnoune elleni meccse is emlékezetes volt, hiszen eltörte a bordáját a felkészülés hajrájában. Próbáltam segíteni, egy hamburgi orvos barátom kezelte, s ő összeszedte magát, hatalmas csatában aratott sikert. Nagy harcos búcsúzik.

– Mit gondol, milyen teljesítményt nyújt majd Zsolt a kecskeméti utolsó mérkőzésén?
– Még mindig nagyon jók a reflexei, villámgyors, úgy érzem, jó formában lesz és győz, bár grúz ellenfele nem tűnik félősnek, nem fog megijedni. Minden egyszer véget ér, drukkolok, hogy szép legyen búcsú.

– S ha olyan szép lesz, hogy Madár a jó ranglistahelyezéssel a tarsolyában kacérkodni kezd a folytatással?
– Ha végül mégis úgy dönt, hogy folytatja, azt is támogatni fogom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.