Euroliga-döntőbe tartanak a soproni kosarasok

Talán mégis éledezik a magyar kosárlabda? A nyolcas döntőbe jutásért meccselnek március 11-től a soproni nők.

Ch. Gáll András
2014. 02. 27. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négyszeres bajnok Szpartak Moszkva ellen vívja a nyolcaddöntőt a Sopron a női kosárlabda Euroligában. A csoportkört 5/7-es győzelmi mérleggel befejező magyar bajnok a 15 rájátszásba jutott csapat közül a 13. helyen végzett az összesített rangsorban, így a 9/3-as mutatóval a C csoportban másodikként, összesítésben negyedikként záró orosz elitalakulattal került szembe. A Sopron három év után verekedte be magát újra az egyik fél második sikeréig tartó playoffba, amely március 11-én rajtol el. Az első meccsre Moszkvában, a másodikra három nappal később Sopronban, a harmadikra pedig (szükség esetén) március 19-én ismét az orosz fővárosban kerül sor. Az április 7–13. közötti nyolcas döntőben a hét párharc győztese mellett a rendező és címvédő orosz Jekatyerinburg vesz részt.

A nyolcaddöntő párosítása:
Fenerbahce (török) – Polkowice (lengyel)
USK Praha (cseh) – Rivas Ecópolis (spanyol)
Szpartak Moszkva (orosz) – Sopron
Galatasaray (török) – Salamanca (spanyol)
Bourges (francia) – Kosice (szlovák)
Orenburg (orosz) – Kraków (lengyel)
Kayseri (török) – Schio (olasz)

A Szpartak Moszkva (Region) Vidnojéban, az orosz főváros egyik elővárosában működik, s nem is olyan régen a világ legerősebb kosárlabdacsapata volt, mármint női. Virágzása egy tragikus sorsú, kalandos életű mágnás (kalandor?) pályafutásához kapcsolódik. Természetesen Sabtaj von Kalmanovicsról van szó, a litvániai születésű üzletemberről (?), aki az ingatlanfejlesztéstől kezdve a koncertszervezésig az Izrael javára és terhére (!) történő kémkedésen át mindent kipróbált életében, mígnem 2009. november 4-én egy moszkvai útkereszteződésben 18 lövéssel meggyilkolták Mercedes S500 típusú luxusautójában. Nyílt titok, hogy a KGB-nek is dolgozott, ezért börtönözték be például Izraelben, szóval nem könnyű megállapítani, hogy kik öl(et)ték meg – sokaknak volt oka rá.

Sportmecénásnak azonban bőkezű volt, s alighanem valamennyi, ma játszó profi kosarasnő hálásan emlékezhet rá, hiszen a kétezres évtized vége felé az ő Szpartak Moszkvájában szereplő megasztárok (Diana Taurasi, Sue Bird, Lauren Jackson, Sylvia Fowles) csillagászati fizetései verték fel a játékosok bérét Európa-szerte.

Nos, Kalmanovics érájában négyszer – 2007, 2008, 2009, 2010 – megnyerte az Euroligát a Szpartak, 2009-ben Rátgéber László irányításával.

„Az akkori és a mostani Szpartak nem nagyon hasonlít egymásra, a 2009-es, amerikai–orosz–ausztrál kezdő ötösből – Bird, Karpunyina, Taurasi, Jackson, Fowles – senki sem maradt meg hírmondónak. A mostani ötösből – Barics, Beljakova, Szonja Petrovics, Tyihonyenko, Vieru – a szerb Petrovicsot én vittem oda a Szpartakhoz 2009-ben, Vieru már be-beszállt akkoriban, 19 évesen, a most 21 éves Kszenia Tyihonyenko pedig akkor a serdülőben kosarazott. A cserék között ott van még a 32 éves Gyemagina az én időmből, ma már Ruzanova néven. Szóval, ez a Szpartak már nem az a Szpartak, a vezetők közül egyedül a sportigazgató, a kanadai–görög Steve Costalas maradt meg” – mondta Rátgéber, aki évek óta a pécsi kosárakadémiáját építgeti-működteti.

Joggal vetődik fel a kérdés: ha ez a Szpartak már nem az a Szpartak, akkor vajon lehet-e esélye a továbbjutásra a Sopronnak? Úgy, hogy a pályaelőny a Szpartaknál van.

„Lehet. Az első kinti mérkőzést kellene elcsípni. A Sopron most kezd beérni, egyre jobban játszik, a két utolsó Euroliga-fordulóban már remekelt. Úgy vélem, a nagyszerű formába lendült Fegyverneky Zsófia vezérletével bekerülhet a Final Eightbe, a nyolcas döntőbe. És akkor öt év után újra lehet magyar csapat a legrangosabb európai női kosársorozat végküzdelmeiben.” (2009-ben negyedik lett a Sopron a salamancai Final Fourban, amikor éppen Rátgéberék nyerték el a trófeát – a szerk.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.