Görbiczék a délszláv fronton

A Görbicz vezette Győrnek legalább egy pontot kell szereznie Ljubljanában vagy Podgoricában, különben kieshet.

Ch. Gáll András
2014. 02. 17. 6:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly nem kellett számolgatni, legfeljebb az ellenfelek hálóit rojtosra szaggató gólokat. Az Audi ETO ugyanis a 16-os BL-főtáblán és a középdöntőn is 6-6 diadallal száguldott át, most vasárnapi ellenfelét, a Krim Ljubljanát például 31-20-szal és 29-22-vel söpörte el. Ehhez képest e legfrissebb 27-24 kissé soványkásabb, de csak ehhez képest. Mert tavaly, bizony, túl magasra került a léc.

Idén viszont már szerephez jut a matematika is, csakhogy az női kézilabdában nem egzakt tudomány. Mert mi következik például abból, hogy a legjobb nyolc között, az első körben a Ljubljana hat góllal veri a Larvikot, a másodikban pedig a Podgorica tizenöttel a Ljubljanát? Hát, a Podgorica-Larvik meccsre döntetlen semmiképpen sem, vasárnap éjjel mégis 19-19-cel zárult e találkozó, kissé összekuszálva a 2. középdöntő csoport szálait.

Mint ahogyan az sem jelentett túl sokat, hogy a szlovének a Buducnosttól elszenvedett 30-15 terhével érkeztek Győrbe. Illetve annyit azért igen, hogy ők is kikalkulálták: e négyesből már csak az ETO kárára evickélhetnek tovább, ezért igen harapósan kézilabdáztak. Bár pénzszűke miatt távozott tőlük Vizitiu, Torstensson és Carmen Martin is (ő ráadásul sérült), nélkülük is egészen a hajráig, 20-19-ig szilajul tartották magukat, a hazaiak extra beállósát, Lökét szokatlan hatékonysággal semlegesítették. Végül azonban 27-24-re felülkerekedett az ETO, ezzel három kör után is őrzi veretlenségét, és öt pontjával kvartettje élre ugrott, de ez a címvédőnél még nem ok az eufóriára.

Az irányítóból lett másodállású balszélső, Kovacsics Anikó is beszédesen értékelt: „Szerintem inkább a védekezésünkkel voltak gondok, belülről legalábbis így éreztem. Megbeszéltük, mit kellene csinálni, tudtuk is, de nem igazán sikerült. Persze, nem értem, miért gondolja bárki is, hogy ebben a csoportban akár egyetlen könnyű mérkőzés is vár ránk. Mondtuk is meccs után egymásnak, azért mosolyogjunk már egy kicsit, mert mégis csak nyertünk és öt pontunk van.” Kelecsényi Ernő klubelnök ehhez csatlakozva optimistán tette hozzá: „Ha csak a végén itthon legyőzzük a Larvikot, akkor már azzal hét pontunk lesz, és annak szinte biztosan elégnek kell lennie.”

Csakhogy ott az a szinte. És innentől kezdjünk számolgatni, először vegyük a legrosszabb forgatókönyvet! Ha a 4. fordulóban, március 1-én az életéért küzdő Krim visszavág az ETO-nak, a Buducnost pedig nyer Larvikban, ez lesz az állás: 1. Podgorica 6 pont, 2. Győr 5, 3. Ljubljana 4, 4. Larvik 1. Így az 5. menetre a Krim a gyakorlatilag már reményvesztett skandinávokhoz utazna, és ha győzne, a montenegróiak pedig legyűrnék a magyarokat, így festene a tabella: 1. Podgorica 8, 2. Ljubljana 6, 3. Győr 5, 4. Larvik 1. Ha pedig ez a helyzet előállna, itt a vég, mert a Buducnost – amely saját csarnokában 15 góllal elintézte a Krimet – biztos csoportelsőként nyugodtan kikaphatna Szlovéniában, akár 14 góllal is, és így kiejthetné az ETO-t. Azt pedig bolond volna kihagyni, hogy legfőbb riválisát eltüntesse.

Ezért aztán adódik, hogy a Győrnek a következő két délszláv vendégségből minimum egy pontot haza kell hoznia; vagy március 1-én Ljubljanából, vagy 9-én Podgoricából. A kronológia és a várható feladat nehézsége is azt diktálja: a tavasz első napján kőbe kellene vésni a továbbjutást. Vita sem férhet hozzá, hogy Amorimékban megvan ehhez a képesség és a lendület is, Görbicz Anita is okkal amondó: „Természetesen Ljubljanában sem számíthatunk könnyű győzelemre, de újabban mintha idegenben jobban menne nekünk, reméljük, ez a következő fordulóra még így marad.”

Biztatásként addig is rögzítsük a pillanatnyi állást: 1. Győr 5 pont, 2. Podgorica 4, 3. Ljubljana 2, 4. Larvik 1. Amit pedig mondani sem kell, a női BL-ben idén debütáló négyes döntőt, a Final Fourt május 3-4-én Budapesten rendezik.

Nekünk és az európai kézilabdának is súlyos csapást jelentene, ha a Papp László Arénában három délszláv és egy német együttes nyüstölné egymást, úgyhogy ezt gyorsan verjük is ki a fejünkből. A Krimet meg a BL-ből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.