Heidum nagy esélyt szalasztott el Szocsiban

Az idei Eb-n ezüstérmes gyorskorcsolyázónk két európai mögött végezve lecsúszott a döntőről, 9. lett.

2014. 02. 15. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók januári Európa-bajnokságán, Drezdában női 1500 méteren a győztes holland Jorien Ter Mors mögött Heidum Bernadett lett az ezüst-, Kónya Zsófia pedig a bronzérmes, így szombaton Szocsiban nagy reményekkel vártuk a számot. Kónya az erős futamában – koreai, kínai és amerikai ellenfele is volt – elcsúszott, ötödikként kiesett, Heidum azonban a maga futamában Ter Mors mögött másodikként zárt, négy ellenfelét maga mögé utasította, így továbblépett az elődöntőbe. Ezzel még csak a legjobb tizenkilenc közé jutott, de az elődöntőt is bizakodva várhatta. Ugyan Ter Morsszal megint összeakadt, ám a többi riválisa - egy gyengébb japánt leszámítva - is európai volt. Heidum jól kezdett, a harmadik helyen haladt, majd az élre állt, aztán visszacsúszott a második helyre az olasz Arianna Fontana mögé, de még ez a pozíció is az A döntőbe juttathatta volna. Ter Mors azonban megelőzte, és az olasz versenyzővel ő jutott be a fináléba. Heidumnak a harmadik helyen végezve maradt a B döntő. Fontana az Eb-n ötödik lett, de a 23 éves versenyző nem akárki: hatszoros Európa-bajnok, Szocsi előtt volt két olimpiai bronza és négy vb-ezüstje is, ám neki nem az 1500 méter a legjobb távja – legalábbis eddig nem az volt –, mint Heidumnak, hanem az 500 méter, így remélhettük, hogy nem tör borsot az orrunk alá...

Heidum Bernadettnek a B döntőben két kanadai, valamint egy-egy amerikai, francia és osztrák ellenfele volt, közülük csak utóbbi kettőt előzte meg. Az A döntőben heten álltak rajthoz, de egy koreait kizártak, egy kínai pedig nem ért célba, így Heidum a hivatalos végeredményben a kilencedik helyen végzett az olimpián. Kónya Zsófia 30. lett. Az aranyat a kínai Csou Jang nyerte, Fontana pedig nagy meglepetésre bronzérmet szerzett.

„Az elődöntőt nagyon élveztem, eszméletlenül jó volt. Sajnálom, hogy a végére visszacsúsztam a harmadik helyre, de ez volt a papírforma. Talán ha marad erőm a végére, lehetett volna meglepetés. A B döntő miatt kicsit csalódott vagyok. A kanadait és az amerikait is le lehetett volna szedni, ám három körrel a vége előtt egy sikertelen belülelőzés visszavett a sebességemből, és újat már nem volt idő előkészíteni. Nagyon jólesett az a hatalmas szurkolás, amit a lelátóról kaptam, de az egész olimpia hangulata is fantasztikus. A B döntő miatt van bennem hiányérzet, ám összességében mindent kikorcsolyáztam magamból” – nyilatkozta Heidum Bernadett a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának, amikor még bizonyára nem gondolt bele abba, hogy azt a bronzérmet, amit az Eb-5. Fontana elvitt, akár ő is megkaparinthatta volna. Ezzel együtt természetesen a kilencedik hely sem rossz eredmény. Igaz, a Magyar Olimpiai Bizottság az első nyolc között végzőket részesíti pénzjutalomban...

Férfi 1000 méteren a negyeddöntőben Liu Shaolin Sándor futamában negyedik, Knoch Viktor ötödik lett, s így egyikük sem jutott be az elődöntőbe. Liu a 16., Knoch a 18. helyen végzett az olimpián.

Rövidpályás gyorskorcsolya, nők 1500 méter:

1. Csou Jang (Kína) 2:18,825 perc
2. Sim Szuk Hi (Korea) 2:18,966
3. Arianna Fontana (Olaszország) 2:19,336
4. Jorien ter Mors (Hollandia) 2:19,382
5. Emily Scott (Egyesült Államok) 2:22,641
6. Valerie Maltais (Kanada) 2:23,069 (a B döntőben)

...9. Heidum Bernadett

...30. Kónya Zsófia

Férfi 1000 méteren hatalmas meglepetésre csak európaiak álltak a dobogón. Az oroszok kettős győzelmet arattak, az aranyérmet az a Viktor An szerezte meg, aki a 2006-os torinói ötkarikás játékokon még An Hjun Szu néven dél-koreai színekben lett háromszoros olimpiai bajnok, a vancouveri játékok után – amelyre nem jutott ki – azonban hazát cserélt.

Férfi 1000 m:

1. Viktor An (Oroszország) 1:24,102
2. Vlagyimir Grigorjev (Oroszország) 1:24,868
3. Sjinkie Knegt (Hollandia) 1:25,611

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.