Ibra és Iniesta szerény, pedig minden eldőlt

A PSG és a Barcelona BL-diadala ellenére a főszereplők óvatosan nyilatkoztak, Fabregas Mourinhónak is üzent.

Deák Zsigmond
2014. 02. 19. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre komolyabban kell számolni az arab pénzekből kistafírozott Paris Saint-Germainnel, amelynek egyértelmű célja az igazi sztárgárdák közé lépni. A francia bajnokságot öt pont előnnyel vezető fővárosiak az előző idényben még nagy csatában, idegenben szerzett gólokkal alulmaradtak a Barcelonával szemben a BL negyeddöntőjében, ám ezúttal magasabbra törnek. Ennek jeleként a legjobb 16 közötti első mérkőzésen Leverkusenben 4-0-ra kiütötték a német pontvadászatban ezüstérmes pozíciót elfoglaló, helyi Bayert. A diadal hőse Zlatan Ibrahimovic volt, hiszen kétszer is betalált, így 10 góllal vezeti a BL mesterlövészeinek a listáját.

A svéd klasszis boldogan, de habitusához kevéssé illő visszafogottsággal nyilatkozott a derbit követően: „Na, ez jó meccs volt! Nekem is ment a játék, de a lényeg, hogy csapatnak szintén. A BL ezen szakaszában még nehéz lenne megmondani, hogy kiemelkedünk-e a mezőnyből, de az biztos, hogy a PSG egyértelmű célja megnyerni a legfontosabb trófeákat, így a BL-t is. Ezen a mérkőzésen korai gólunk után már kedvünkre játszhattunk, élveztem ezt az estét.”

Vélhetőleg a barcelonai játékosok is így vannak vele, hiszen az előzetesen veszélyesnek tartott Manchester Cityt Angliában sikerült felülmúlniuk 2-0-ra. A kulcsmozzanat Martin Demichelis 53. percbeli kiállítása, a megítélt és Lionel Messi által berúgott büntető volt (a katalánok argentin csillaga hét gólnál jár az idei BL-ben), a hajrában aztán Dani Alves adta meg egy köténygóllal a kegyelemdöfést Joe Hart kapusnak és a hazaiaknak.

A kiválóan irányító Andres Iniesta mégis szerényen értékelte a sikert: „A City hétről hétre kőkemény mérkőzéseken edződik, hatalmas erőbedobásra késztetett bennünket. Nyertünk, de nem lehetünk elbizakodottak ellenfelük erejét látva. Nem jutottunk még tovább!” Ezzel azért vitatkoznánk, s ezt tette Cesc Fabregas is, igaz, nem csapattársának, hanem a Barcelonát pár napja „ekéző” José Mourinhónak, a Chelsea mesterének üzent: „Akadtak, akik túl sokat dumáltak a meccs előtt, állítván, hogy már nem vagyunk a régiek. Nos, most bizonyítottunk, ők pedig pár napra befoghatják a szájukat.”

Manuel Pellegrini, a Manchester City vezetőedzője a játékvezetőt okolta a vereségért. „A lefújást követően elmondtam neki, hogy örülhet, hiszen eldöntötte az összecsapást” – mondta cinikusan a chilei szakember a találkozó utáni sajtótájékoztatón. „A Barcelonának a Demichelisszel szemben megítélt büntetőig nem volt esélye a gólszerzésre.”

„A játékvezető nem volt pártatlan, és nem tudta kézben tartani a mérkőzést. Azt gondolom, egy ilyen fontos találkozóra nem volt jó ötlet Svédországból bírót küldeni. Ilyen összecsapásra olyan ember kell, akinek sokkal nagyobb tapasztalata van” – tette hozzá Pellegrini.

Gerardo Martino, a Barcelona vezetőedzője szerint megérdemelten diadalmaskodtak, ugyanakkor nem bízhatják el magukat és a visszavágón is százszázalékosan kell majd koncentrálniuk. „Jó eredményt értünk el, de hasonló teljesítményre lesz szükségünk otthon is. A City a Bayern idegenbeli legyőzésével már megmutatta, hogy mire képes. Rendkívül veszélyes ellenfél” – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.