Manchesteri szintfelmérés: a City kiverné a Barcát

A katalánok angliai vizitálása mellett a Leverkusen a PSG-t fogadja.

Deák Zsigmond
2014. 02. 18. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár néhány éve már ez a rendszer él, rendre érdemes rá felhívni a figyelmet, hogy pénzügyi szempontból milyen okosan kreált szinte az egész éven átívelő, vezető piaci árut a Bajnokok Ligájából az európai futballszövetség (UEFA). Jó példa erre az egyenes kieséses szakasz kezdetét jelentő nyolcaddöntő. Összesen nyolc mérkőzésről van szó, simán lemehetnének egy napon – rá egy hétre pedig jöhetnének a visszavágók –, ám párosával szétdobták őket négy napra, két hétre, így tehát a teljes forduló közel egy hónapig tart. Mondani sem kell, mennyivel nagyobb publicitást, televíziós és reklámbevételt generál mindez.

Persze az sem árt, ha minden napra esik egy húzó esemény. Ez kedden a Manchester City–Barcelona rangadó, amelyen egy 455 millió és egy 588 millió eurót érő keretű sztárgárda csap össze: az angol Premier League jelenlegi 3. helyezettje, 2012-es bajnoka, 2011 FA-kupagyőztese, valamint a spanyol Primera División listavezetője, egyben címvédője, az utóbbi idők kultikus gárdája. A nívós párharc első összecsapását mindkét fél jó formában várja: a City szombaton 2–0-s sikerrel kiverte az FA-kupából egyik fő riválisát, a Chelsea-t, míg a katalánok a bajnokságban a Rayo Vallecano elleni könnyed 6–0-s „gurítással” hangolódtak.

A BL-beli (közel)múlt viszont egyáltalán nem hasonló, hiszen a manchesteriek rendre leszerepeltek – friss angol aranyérmesként például a csoportból sem léptek tovább –, a Barcelona ugyanakkor a legutóbbi hat szezonban mindig legalább az elődöntőig hatolt. Idén aztán angol részről annyiban fordult a kocka, hogy Manuel Pellegrini csapata az ősszel bizonyította, ezúttal komolyan kell számolni vele. Öt győzelem mellett csupán egyszer kapott ki a kvartettjében, s akkor is a címvédő Bayern Münchentől, amelyet a decemberi utolsó fordulóban idegenben legyőzött. Eközben a katalánok sem tétlenkedtek, 4-1-1-es mérleggel a H csoport élén végeztek.

Carles Puyol csapatkapitány, aki sérülése után most a Rayo ellen tért vissza a kezdő tizenegybe, így fogalmazott az esélyekről: „A két legutóbbi bajnokin megszereztük azt az önbizalmat, ami a City elleni párharchoz szükséges. Kiváló csapat áll majd velünk szemben, klasszis játékosokkal, de mi is jó formában érkezünk. Kiegyenlített küzdelmet várok. Most jön a szezon legizgalmasabb része!” Dani Alves, a brazil jobbhátvéd nagyobb léptékben gondolkodva hasonlította össze a két riválist: „A Manchester Citynek kiváló a játékosállománya, egy modern futballklub, mely elsősorban nagy igazolások köré épül. Ám soha nem lesz olyan, mint a Barcelona, amelynek gazdag történelme és hosszú évek óta saját stílusa van. „A klub sikereinek nagy része a nálunk nevelkedett fiataloknak köszönhető, ez példa lehet a többiek számára is. A Cityt nem lesz könnyű legyőzni, de a Barca játékosai soha nem gondolhatnak a döntetlenre. Nyerni megyünk Manchesterbe!”

Ami az összeállításokat illeti, a Cityben a térdszalagszakadása után a hétvégén ismét pályára léphetett (sőt, a hálót is megrezgette) Samir Nasri, viszont Sergi Agüero még nem, s valószínűtlen, hogy hat idénybeli BL-gólja mellé most továbbiakat szerezhetne. A Barcelonában Lionel Messi szintén ennyi találatnál jár, s neki semmi baja, ahogy azt a legutóbbi duplája mutatta, ráadásul Neymar visszatért hosszabb kihagyása után.

A két csapat tétmérkőzésen még nem találkozott egymással, a felkészülési mérkőzéseken 3-3 a mérlegük. Az szigetországiak keretében négy spanyol játékos szerepel – Javi García, Jesús Navas, Álvaro Negredo és David Silva –, Yaya Touré pedig éppen a katalánoktól érkezett 2010-ben. A kiváló elefántcsontparti középpályás így fogalmazott: „Nagyon koncentrálunk erre a rangadóra, keményen kell küzdenünk és száz százalékot mutatnunk. A Barcelona a topcsapatok közé tartozik, s ha mi is erre szintre akarunk jutni, akkor fel kell nőnünk hozzá.” A fogadóirodák mintegy másfélszeres pénzt fizetnek a katalán továbbjutásra, s 2,5-szerest a manchesterire, ez tehát a papírforma.

Amely alapján a másik mai mérkőzésen a Paris Saint-Germain akár meghódíthatja Leverkusent. A legnagyobbak közé tartó, 371 millió eurót érő francia egylet legutóbbi bajnokiján 3-0-ra verte a Valenciennes-t (a legfényesebb csillag, Zlatan Ibrahimovic megint eredményes volt), s vezeti a tabellát, míg a 166 milliót kóstáló Bayer 2-1-re kikapott a szintén BL-nyolcaddöntős Schalkétól. De még így is második! A találkozónak lesz magyar szereplője is, hiszen Kassai Viktor vezeti azt, akinek munkáját Ring György, Tóth Vencel, Bognár Tamás, valamint Fábián Mihály segíti majd. A tartalék játékvezető Kispál Róbert lesz.

Keddi BL-program. Nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Manchester City–Barcelona 20.45 (tévé: Sport 1)
Leverkusen–PSG 20.45 (Digi 1).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.