Miklós Edit: Nem álom, hanem cél az olimpiai arany

A csíkszeredai születésű, Szocsiban 7. síelő azt üzeni az őt támadó román olimpiai bizottságnak: késő bánat.

Deák Zsigmond
2014. 02. 24. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit szól a felfokozott sajtóérdeklődéshez?
– Nagyon örülök, hogy ennyien eljöttek, és támogatják a téli sportokat, ezen belül a síelést.

– Mennyi ideje marad az olimpia után ünneplésre, pihenésre?
– Szinte semennyi, hiszen folytatódik a világkupa-sorozat, a hétvégén Svájcban indulok, s utána is akadnak még pontszerző versenyek. Szerdán már elutazom, úgyhogy nagy ünneplés biztos nem lesz, de azért arra szakítok időt, hogy a családommal vacsorázzak, és biztosan kibontunk egy palack pezsgőt is.

– Hogy érzi, a sporttörténelmi olimpiai hetedik hely inkább nyomasztja vagy inspirálja majd a jövőben?
– Az a célom, hogy egyre jobb, a legjobb legyek, világkupaversenyt nyerjek. Ugyanúgy dolgozom, csak már jobban bízom magamban. Nem teher az elvárás, ez az olimpiai eredmény csak egy lépcsőfok volt a felfelé vezető úton. Szocsi előtt is ki mertem jelenteni, hogy az első hatba szeretnék kerülni, kis híján sikerült is, úgyhogy nem félek most sem kimondani: olimpiai aranyra török, mondjuk négy év múlva, Koreában. S ez nem az álmom, hanem a célom, úgy érzem, el fogom érni.

– Mi hiányzik még ehhez?
– Rengeteg munka, no és további támogatók, hogy továbbra is Ausztriában és Svájcban tudjak készülni, hiszen Magyarországon ez nem megy, vagy például a stábomat bővíthessem mondjuk erőnléti edzővel.

– A román olimpiai bizottság elnöke már most, a hetedik helye után is indulatosan támadta, mondván: fizesse vissza azt a pénzt, amelyet ők a felkészülésére költöttek a honosítása előtt. Mit szól ehhez, érezte-e ezt a fajta féltékenységet Szocsiban?
– Beszéltem kint a román szövetség főtitkárával, aki gratulált az eredményemhez, s nem úgy nézett ki, mint aki haragszik. Igazából nem foglalkoztat ez a téma, már több mint három éve átjöttem, előtte kellett volna, hogy segítsenek, erősítsenek. Nemcsak akkor kell felfigyelni egy sportolóra, amikor eredményt ér el, hanem biztosítani kellene ehhez a feltételeket. Mondhatnám azt is a román illetékeseknek: késő bánat!

– Szűkebb pátriájából, Székelyföldről, Csíkszeredáról milyen reakciókat kapott a sikere után?
– Egyhamar nem lesz alkalmam ott is személyesen fogadni a gratulációkat, de rengeteget kaptam az interneten és sms-ben egyaránt a helyiektől. Ezekből kiderül, hogy tisztelnek, velem tartanak az utamon, szorítanak értem, köszönöm nekik.

– S mit szóltak mondjuk az osztrákok, akikkel készül, s most – sínemzet ide vagy oda – meg is verte őket? Az ausztriai sajtó mindenesetre kiemelten foglalkozott ezzel.
– A helyszínen gratulált nekem az osztrák síszövetség főtitkára. Egyébként főképp a kisebb országok képviselői köszöntöttek, mert én is egy kis országból jöttem, de nagy eredményt értem el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.