Pintért továbbra sem izgatják az ellenfelek

A szövetségi kapitány ragaszkodik az összetartásokhoz, és azt mondja, csak magunkra figyeljünk.

Ch. Gáll András
2014. 02. 24. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn újból egynapos összetartáson vettek részt Telkiben Pintér Attila szövetségi kapitány jelöltjei, s ezt az alkalmat arra is felhasználta a szakvezető – három játékosával együtt –, hogy véleményt mondjon a vasárnapi, nizzai Eb-selejtező-sorsolásról.

Nem meglepő módon Pintér jól ismert filozófiáját osztotta meg velünk, nevezetesen: nekünk saját magunkkal kell foglalkoznunk, s szeptember 7-ére, az Észak-Írország elleni első tétmérkőzésig el kell érnünk, hogy gyorsabb, bátrabb csapatunk legyen, olyan állapotba kell hozni a válogatottat, hogy eséllyel vegye fel a küzdelmet.

„Negyven éven keresztül mindig másokkal foglalkoztunk, még ki sem húzták a soros ellenfeleket, s mi már azt latolgattuk, ki lenne a jó, ki nem. Ez a szemlélet nem vezet sehová. A felkészülési mérkőzéseken ki kell derülniük a csapat hibáinak, s ezeket ki kell javítani. Az a lényeg, hogy a megtanulható dolgokat nem szabad elrontanunk. Szeptemberig valamennyi ellenfelünket fel fogjuk térképezni, minden mérkőzésüket elemezni fogjuk. Olyan stratégiát kell kidolgoznunk, amely eredményes lehet.”

A kapitány örömmel fogadta a sors játékát, vagyis, hogy a március 5-ei, Finnország elleni felkészülési mérkőzés egy majdani selejtezős ellenfelet hoz az utunkba. „A finn meccs megmutatja majd, hogy hol tart a csapat és hogy ez mire elegendő egy majdani riválissal szemben, azaz felmérésnek jó lesz. Örülök, hogy a sors így hozta.”

Bármennyire is szerettük volna kiugratni a nyulat a bokorból, bármennyire is kapacitáltuk Pintért, értékelje a selejtezős ellenfeleket – a görögöket, a románokat, a finneket, az északíreket és a feröerieket –, ő rutinosan hárított. „Ha most valaki közületek megmondja, hogy milyenek lesznek az északírek vagy a többiek szeptemberben, amikor elkezdődnek a selejtezők, az illetőt azonnal szerződtetem a stábomba.”

Ezt senki sem mondta meg, Pintér viszont érintette a múlt csütörtöki megbeszélését az NB I-es klubvezetőkkel. „Kompromisszum született, végül elfogadtunk egy menetrendet az összetartásokra. Azt most kijelentem, hogy ha akár csak egyetlen klub egyetlen játékosát nem engedi el, akkor azonnal lefújom az összetartást. Jogosan kérték a klubvezetők, hogy senki se kaphasson felmentést.”

A három, rendelkezésre álló játékos közül Rudolf Gergely azt mondta, szerinte bárkivel fel tudja venni a versenyt a válogatott. Juhász Roland, aki immár hetedik vb- vagy Eb-selejtezőjének vág neki, lapunk kérdésére így felelt: „Hogy mivel tudom kecsegtetni a sajtót, a közvéleményt? Nos, most először vannak összetartások, s ezeknek a jótékony hatását már most érezzük, alakul a játékrendszerünk. Az pedig matematikai tény, hogy 24 csapat közé könnyebb bekerülni, mint 16 közé.” Ez utóbbi szentencia valóban megkérdőjelezhetetlen.

Juhász még hozzátette: „Legyünk túl az első mérkőzésen! Ahogy jönnek a meccsek, egyre több önbizalmuk lesz a játékosoknak. Remélem, jó helyen végzünk a csoportban.” A rutinos, 78-szoros válogatott védő arra a felvetésre is reagált, hogy az ellenfeleink közül a románok és a görögök is meglehetősen lesajnáló véleményt fogalmaztak meg rólunk, kiváltképp Gheorghe Hagi, a legendás román sztár, aki már most lefoglalná a franciaországi szállást. Meg kell változtatnunk az ellenfelek lekezelő, lesajnáló véleményét. „Nem baj, hogy lenéznek bennünket, mert ez nekem pluszmotivációt ad. A csapatban jóval több van, mint azt a bukaresti 3-0-s vereség sejteti. Meg kell mutatnunk, hogy annál jobbak vagyunk. Elég nagy a lehetőség arra, hogy ott legyünk egy világversenyen. Bizonyítanom kell, hogy ott a helyem a válogatottban. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom az összetartást. Amikor évekkel ezelőtt Máltával játszottunk, kiderült, hogy ők is sokat edzettek együtt, s meg is látszott a játékukon. Nagyon sokat taktikázunk az edzéseken, úgy érzem, sokat fejlődik a csapat az összetartások alatt.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.