Zalaegerszegen az önkormányzat a megmentő

A polgármester közleménye szerint a ZTE nagy múltú futballklubja a város segítségével menekül meg

Schleinig Ádám
2014. 02. 20. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyutai Csaba közleményében így fogalmazott: „Zalaegerszeg önkormányzata a város sportéletének legnagyobb támogatójaként az egyéni sportolók segítése mellett mindig fontosnak tartotta a helyi egyesületek működésének biztonságát is. Ezért éreztünk felelősséget a megszűnés végső határára jutott ZTE FC-ért is.” A városvezető hozzátette, kötelezte őket a klub hagyománya, a klubban nevelkedő 550 fiatal, a legendák tisztelete és természetesen a több ezer szurkoló, akik büszkén vallották, hogy Zalaegerszeg a legszebb város, s a kék-fehéreké a legjobb csapat. „Örömmel jelentjük be, hogy mindkét fél aláírta azt a szerződést, melynek értelmében új formában, új vezetéssel működő és folytonos önkormányzati felügyelettel gazdálkodó ZTE FC szolgálhatja majd minden sportolni vágyó és futballbarát örömét. A hagyomány tovább él, hajrá, ZTE!” – zárta sorait ekképp a polgármester.

Megkeresésünkre elmondta még azt is, előkészítik, s március 5-én végleges döntés születik az önkormányzati tulajdonú cég alapításáról, amely véglegesen meg fogja vásárolni a korábbi tulajdonos részvényeit, legkésőbb március 14-éig. Azért volt égetően fontos az előszerződés aláírása, mert így a város vezetése megnyitotta a ZTE számára azt az 50 millió forintos keretet, melyből elsősorban a bérelmaradásokat rendezhetik. Megtudtuk továbbá, hogy bár már több név is felmerült, döntés még nem született az új elnök személyéről. „Olyan emberre van szükség, aki járatos az ilyen nehéz pénzügyi helyzetű cégek átalakításában, átszervezésében, hiszen valljuk be, itt most kritikus helyzet van.” – mondta érdeklődésünkre Gyutai Csaba.

A bejelentést követően a csapat edzője, Lendvai Miklós is megnyugvással fogadta a kedvező híreket. „Komoly feszültség alakult ki a csapaton belül, és ez sok esetben gátolt is bennünket a megfelelő munka elvégzésében. Megpróbáljuk bepótolni a lemaradásunkat, ha megnyugodnak a fiúk, elkezdhetünk dolgozni úgy, hogy csak a szakmával kell foglalkozni, építhetjük a csapatot.” Ezen a téren is lenne még feladat, hiszen szinte egy csapatra való játékos hagyta el Zalaegerszeget – legfrissebb hír, hogy a gólerős támadó, Darko Pavicsevics is szerződést bontott, s Kecskemétre igazolt –, viszont az érkezők oldalán egyelőre nem találhatunk neveket. Főként azért, mert csupán ma kapta vissza az átigazolás jogát a klub, amelyet az előző edző, Simon Antal felé korábban fennállt tartozás miatt vont meg tőle az MLSZ.

„Úgy hallottam, hogy számunkra pozitív döntés születik és visszakapjuk ezt az egy napot, újra igazolhatunk – utalt Lendvai Miklós arra, hogy pénteken éjfélig lehet csupán játékosokat szerződtetni. „Úgyhogy fel is vettük Ronaldo és Rivaldo menedzserével a kapcsolatot ” – tréfálkozott az edző keserédesen, majd komolyra fordította a szót. „Nehéz helyzetben vagyunk, hiszen akik képben voltak, nem várhattak utolsó pillanatig. Esetleg egy kölcsönjátékost rendelhetünk vissza Andráshidáról; a ZTE nevelésű csatárról, Wittmann Ádámról van szó. Nem lesz egyszerű dolgunk a bajnokságban, ha meg akarjuk őrizni a dobogó közeli pozíciónkat. Kevesen vagyunk és fiatalokkal egészítjük ki a keretet. Viszont nekik az U21-es bajnokságot is hozni kellene. Véleményem szerint a legfontosabb, hogy emelt fővel fejezzük be a félévet. A jövőben pedig olyan koncepciót kellene kialakítani, amelyben zalai nevelésű játékosokra építjük csapatunkat.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.