Állják a sarat a pécsi oroszlánok

Kővári Róbertet, a gimnazista gólszerzőt most még nem a pénz érdekli, hanem a futball.

Ch. Gáll András
2014. 03. 05. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Három meccsből tényleg nem lehet komolyabb következtetéseket levonni, annyit mindenesetre érzek a városban közlekedve, hogy szimpátiával figyelik a pécsi emberek a küzdelmünket a talpon maradásért, méltányolják, hogy nem nyavalygunk, hanem a fiúk igenis odateszik magukat a mérkőzéseken, s még jól is játszanak. Bár ami most következik, az nem lesz leányálom: szerencsére mindhárom fronton, a Magyar Kupában, a Ligakupában és a bajnokságban is állunk, méghozzá nem is rosszul, májusig szakadatlanul szerda-szombat ritmusban kell futballoznunk. Márpedig egy tizennyolcas létszámú kerettel ez nem lesz egyszerű, alighanem a mi játékosállományunk a legszűkebb az egész NB I-ben. De Dobó is azt mondta, hogy inkább kevés oroszlán, mint sok birka ” – mondta érdeklődésünkre Feleki Attila ügyvezető, aki még hozzátette, hogy megvan az előnye is a feszes programnak, mert legalább nincs túl sok idejük a játékosoknak a töprengésre, az önemésztő gondolatokra.

A szombati, Videoton elleni bravúros pontszerzés hőse Kővári Róbert volt, egy tizennyolc éves, érettségi előtt álló srác. Egyenlítő gólja nem akármilyen rámenősségről tanúskodott. A TÁSI sportiskola 12. osztályos tanulója kedden, a paksi visszavágón nem jutott szóhoz, de az első meccsen 78 percet szintén a pályán töltött. „Lőrincz Emil és Márton Gábor, a mestereim azt mondták, hogy ha szombaton 89 percet játszottam, akkor most inkább pihenjek. De természetesen ott voltam Pakson a nézőtéren, és torkom szakadtából szurkoltam a csapatnak” – mondta a Szekszárd melletti Szálkáról származó fiatalember, aki 16 évesen került Pécsre, s ma már őslakosnak számít.

Kővári meghatottan élte meg a Videoton elleni pontszerzést, s ami utána következett: „Gurult keresztbe a labda a gólvonalon, láttam, hogy senki nem szabadít fel, persze hogy bedobtam magam, és gól lett belőle. A meccs után a többiek gratuláltak az öltözőben, azt mondták, szép volt, Robika. Azóta egyre több szurkoló ismer meg a városban, a stadionban. Egyébként nem most először voltam kezdő a PMFC-ben, ősszel már kétszer beraktak az edzőim. Bízom benne, hogy szombaton, Győrben és jövő szerdán, az Újpest ellen is ott lehetek a pályán. Egyébként utólag annyira már nem örültünk a szombati iksznek, a helyzetek alapján győznünk kellett volna.”

Ez a mentalitás jellemzi általában is a pécsieket ezekben a nehéz hetekben, Kővári szerint a 19. fordulóban, Győrben is győzelemre játszanak majd: „Olyan, hogy kiesés, eszünkbe sem jut, végtére is a nyolcadik helyen állunk, minimum a középmezőny elején szeretnénk végezni, én legalábbis így vagyok ezzel. A bizonytalanság persze nem jó érzés, bár arról nincs szó, hogy éheznék, az albérletem lakbérét például rendesen fizeti a klub, és ha lemegyek a közértbe, még van annyi pénzem, hogy be tudjak vásárolni. Számomra különben sem a pénz a fontos, hanem a csapat sikere. A minap néhány idősebb játékos járt a tulajdonos úrnál (Matyi Dezsőnél, a tavaly december 27-én a támogatást beszüntető tulajdonosnál – a szerk.), és amikor visszajöttek, megnyugtattak bennünket, hogy a bajnokság végéig meg lesz oldva a finanszírozás” – magyarázta Kővári, bár azt makacs faggatás hatására sem árulta el, hogy valójában mivel nyugtatta meg Matyi az aggódó játékosokat

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.