Kedves gesztus a Kielnek, pofon a Veszprémnek

A németeket megóvták az ukrajnai utazástól, a Veszprémet viszont „száműzték” Harkivba.

Ch. Gáll András
2014. 03. 20. 3:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig a helyzet, természetesen a Krím kivételével, még zavarosabb, áttekinthetetlenebb volt, mint napjainkban. A magyar bajnoknak mégis el kellett zarándokolnia, ha nem is Zaporizzsjába, de Harkivba. Igaz, az ott elszenvedett 26-22-es vereség már nem befolyásolta a csoportelsőségét, a hazaiak azonban ezzel a győzelemmel kapaszkodtak meg a még továbbjutást érő, negyedik helyen a Croatia Zagreb előtt. A zágrábiak azóta is tüzet okádnak, csakhogy nem a bécsi EHF-központ, hanem Veszprém felé. Mert Carlos Ortega a sérülteket és a lábadozókat nem vetette be, és mert a jelenlévők nem nyújtották életük teljesítményét a számukra tét nélküli, puskaporos hordóra telepített mérkőzésen.

Különösebben persze meg sem lehetünk lepve, hisz a kézilabda is a mindennapi élet része, így az európai szövetségtől akár gesztusként is értékelhetjük, hogy a Zaporizzsja – Kiel találkozó helyszínéül nem mondjuk Hamburgot jelölte meg. Sőt, azon sem ütköznénk meg, ha a veszprémiek negyeddöntőjére – a lengyel Plock elleni nyolcaddöntő remélhetőleg nem lesz még borotvaéles – például a Löwen vagy a Flensburg ellen, a Croatiát vigasztalandó, horvát játékvezetőket neveznének.

Maradék illúzióim az EHF-et illetően egyébként a 2010-es női Eb-n, Lillehammerben illantak el. Hungary feliratú melegítőmben ücsörögtem, amikor egy potentát felszólított, álljak odébb, ez lezárt terület, én igen határozott angolsággal nekiszegeztem: „Négy napja itt ülök, eddig merre járt?” Mire ő mentegetőzve azt felelte: „Elnézést, azt hittem, magyar.”

Én meg addig azt hittem, kézilabdában nincs kettős mérce. Vagy legalább van törekvés a látszatra.

De tévedni emberi dolog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.