Carlo Ancelottit tíz éve kísérti egy rémálom

Az olasz edző csapata 2004-ben már elpackázott háromgólos előnyt a BL-ben, akkor a Depor 1–4-ről fordított.

Ch. Gáll András
2014. 04. 08. 5:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha két éve sikerült, miért ne sikerülhetne most is? A 2012. március 14-i bravúr jár minden Chelsea-szurkoló fejében, amikor a Nápolyban elszenvedett 3–1-es vereség után a Stamford Bridge-en hosszabbításban 4–1-re legyőzték a Napolit, és a Roberto Di Matteo dirigálta Kékek bejutottak a Bajnokok Ligája legjobb nyolc együttese közé, hogy aztán meg se álljanak a végső diadalig.

Van azonban két pici probléma. Először is a PSG – amely hat napja 3–1-re megverte az immár újra José Mourinho irányította Chelsea-t – nem a Napoli, Laurent Blanc edző gárdája jóval erősebb, simán elviseli a sérült megasztár, Zlatan Ibrahimovic hiányát is. Másfelől a londoniaknak most nincs olyan centerük, mint két éve Didier Drogba volt.

Mert bizony Blanc a bőség zavarával küszködik. Ha nincs Ibra, van Cavani meg Lavezzi, ha ők nincsenek, akkor Pastore, Lucas Moura vagy Verratti, esetleg Cabaye. A Chelsea kerete szűkebb, ráadásul a kiállított Ramires nem játszhat ma este, miként Matics sem, mert a szerb óriást tavaly nyáron még nem nevezhették a BL-re, mivel nem volt a klub játékosa. Elöl – ha felépül – Eto’o szerepel, ha nem, akkor Torres, esetleg Schürrle. Nem igazán fényes kilátások.

A Real Madrid dortmundi kirándulása sokkal gondtalanabbnak ígérkezik, mint tavaly májusban. Akkor csúcsformában futbalozott Jürgen Klopp legénysége, el is agyabugyálta 4–1-re a spanyolokat, s bekerült a BL-döntőbe. Most? Kényelmes, 3–0-s előny birtokában érkezik a parádézó Ancelotti-alakulat a Signal Iduna Parkba. Igaz, a térdén sebesült Bale játéka kérdéses – bár állítólag játszani fog –, Cristiano Ronaldo viszont újra megsérült. Nagy dolog, a helyén legfeljebb Di María játszik – na bumm, elviselhető

Klopp enyhén megfenyegette a spanyolokat a Bernabéuban azzal, hogy készít majd valamiféle „meglepetést” számukra a visszavágón. A meglepetés neve Lewandowski, aki már pályára léphet, de még ő sem garantálhatja – nem hogy a továbbjutást, de még az egyszerű győzelmet sem.

Pedig jutott már tovább a BL kieséses szakaszában háromgólos hátrányból csapat – még ha nem is 0–3-ról, hanem 1–4-ről. A szenvedő alany éppen Carlo Ancelotti, a madridiak mostani trénere volt, csak akkor még a Milan kispadján! Mindez 2004. április 8-án esett meg, a negyeddöntő visszavágóján, amikor Javier Irureta galíciai legényei Pandiani, Valerón, Luque és Fran góljaival 4–0-ra kitömték az uralkodó BL-győztest, Cafustól, Nestástól, Maldinistól, Pirlóstól, Seedorfostól, Kakástól, Sevcsenkóstól. Ez volt az első eset, hogy a BL-ben fordítottak mínusz három gólról. Hogy lesz ma második is, arra nem fogadnánk nagy tétben. Íme, a tíz évvel ezelőtti Depor-bravúr:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.