Csernoviczki gigászi csatában védte meg Eb-címét

Olimpiai bronzérmesünk a montpellier-i döntőben hátrányból fordított.

2014. 04. 24. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Franciaországban, a montpellier-i cselgáncs-Eb nyitónapján öt versenyzőnk volt érdekelt, és hárman sajnos gyorsan búcsúztak. A férfi 66 kg-ban Zámbori Bence és Hagyó Gábor a harminckettő, a női 57 kg-ban Szabó Katinka a tizenhat között kapott ki az első mérkőzésén. A női 57 kg-ban a vb- és Eb-bronzéremmel is rendelkező Karakas Hedvig a nyolc közé jutásért intésekkel verte román Loredana Ohait, utána azonban a papírforma alapján a létező legkeményebb ellenféllel került szembe. Az első helyen kiemelt, s a világranglistán második német Miryam Roper előtte az első mérkőzését ipponnal nyolc másodperc alatt nyerte meg. Karakas – aki a világranglistán jelenleg a 15. – 1:41-ig húzta ki ellene. Versenyzőnk a vigaszágon javítási lehetőséget kapott, de itt is erős riválisba botlott, a világranglistán kilencedik portugál Telma Monteiróba, aki négyszeres Európa-bajnok, s háromszoros vb-ezüstérmes. Monteiro jukóval nyert, így ő mérkőzhetett a bronzéremért, Karakas Hedvig a hetedik helyen zárt.

Számunkra a talán leginkább várt súlycsoportban, a női 48 kg-ban mindenképpen Csernoviczki Éva számított a favoritnak, hiszen olimpiai bronzérmesünk címvédőként lépett tatamira, s ugyan a világranglistán csak a nyolcadik, Európából senki sem előzi meg. A tatabányai versenyző idei egyetlen megméretésén, februárban a párizsi Grand Slam-tornán kellemetlen meglepetésre már az első meccsén kiesett, ezúttal viszont, élve a kiemelésből is fakadó jó sorsolásával, két magabiztos győzelemmel kezdett: a lengyel Ewa Konieczny, majd a spanyol Julia Pena Figueroa ellen is ipponnal nyert. Így bejutott a legjobb négy közé, ahol a világranglistán 18., az európain 8. orosz Krisztina Rumjancevát is legyőzte – intésekkel –, így este az aranyéremért léphetett tatamira.

Csernoviczki ellenfele a döntőben a francia Amandine Buchard volt, aki a világranglistán a 28., az európai a 13., de hatalmas tehetség. Még csak 18 éves, ám már tavaly Grand Prix-versenyt nyert, az említett idei párizsi Grand Slam-tornán pedig bronzérmet szerzett. Most Csernoviczki ellen is vezetést szerzett vazarival, de versenyzőnk ezt egalizálta, majd a hosszabbításban intéssel megnyerte a döntőt. Így megvédte az Eb-címét, s egyúttal a magyar cselgáncssport 17. Eb-aranyát szerezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.