Klicsko könnyedén kiütötte ausztrál kihívóját

Leapai nem tudta megnehezíteni a profi nehézsúly ukrán uralkodójának a dolgát, s az 5. menetben kapitulált.

Deák Zsigmond
2014. 04. 27. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stílusommal életet lehelek a haldokló nehézsúlyba – nyilatkozta a szombat éjjeli mérkőzés előtt Alex Leapai, de a magabiztos mondattól függetlenül azt lehetett várni, hogy a 34 éves ausztrál kihívó (civilben hatgyermekes fuvarozó) képtelen lesz megoldani feladatát a nála magasabb, gyorsabb, erősebb, tapasztaltabb Vlagyimir Klicskóval szemben. Aki nyolc éve folyamatosan világbajnok – jelenleg a WBO, WBA, IBF és a kisebb jelentőségű IBO világszervezetek övét őrzi –, tíz éve veretlen, s valószínűleg azért tűnnek az ellenfelei gyengének, mert ő nem csak méretre emelkedik ki a mezőnyből.

Nos, az oberhauseni König Pilsener Arena ringjében minden az előzetes és általános várakozások szerint történt, a 38 éves címvédő már az első menetben földre küldte riválisát (bár az inkább csúszástól ment le, mintsem ütéstől). Gyakorlatilag elmaradt a küzdelem, Leapai nem tudott, s egy idő után már nem is nagyon akart harcolni, olyan érzése volt az embernek, mintha egy dagadt kisfiú próbálkozott volna egy hozzá hasonló súlyú izmos felnőttel szemben. Klicsko ezúttal még a szokásos fogásait sem vetette be, tisztán bokszolt, a balegyenesekkel puhította a szamoai születésű ellenfelet, majd „ráhúzta” a jobbost. Ezt az ötödik menetben kétszer úgy tette meg, hogy Leapai a padlóra került, s utóbbinál kiszámolta őt Eddie Cotton mérkőzésvezető. S igaza lett a kihívónak, hiszen előzetesen azt mondta, nem lesz szükség a pontozókra – így honfitársunk, Enyedi Zoltán munkájára sem –, bár ő nyilván más végeredményről álmodott.

Mindent elmond az egyoldalú meccsről, hogy a statisztikák szerint Klicsko 147 ütése talált Leapai 10 pofonja ellenében. A győztes profi mérlege 62-3-ra javult, a vesztesé 30-5-3-ra romlott. Nagy kérdés, ki lehet az, aki komoly küzdelemre készteti az ukránt. Nyilván nem a legutóbbi amerikai világbajnok, veterán Shannon Briggs, aki az utóbbi időben műbalhékkal próbált meg Klicsko közelébe kerülni. Mindenesetre a hírek szerint legközelebb az amatőröknél és a profiknál is Eb-címig jutott bolgár Kubrat Pulev próbálkozhat. Leapainál jobb lesz, ezt most borítékoljuk. Maga Klicsko pedig tökéletesen összefoglalta jelenlegi helyzetét a királykategóriában: „A legnagyobb kihívást az okozza, hogy megmaradjak olyan embernek, aki vagyok.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.