Lemondott Marco Rossi, a Budapest Honvéd edzője

Öt, sorozatban elveszített mérkőzés megtette a hatását: kedden délután lemondott Marco Rossi, a Honvéd edzője.

Ch. Gáll András
2014. 04. 28. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott Marco Rossi, a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának vezetőedzője, a hírt a klub honlapján hétfő délután jelentette be.  A szezon végéig a pályaedző Simon Miklós irányítja az együttest. A most 49 éves Rossi  2012 nyarán érkezett Kispestre, tavaly bronzérmet szerzett a csapattal – 19 év után először léphetett dobogóra a Honvéd –, s meghosszabbított szerződése 2014. június 30-ig szólt.

Rossival fél órával lemondása után beszélgettünk.

– Igaz a hír?
– Igaz, pár perce jöttem ki az elnök úr, George F. Hemingway irodájából. Úgy terveztem, hogy kitöltöm a szerződésemet, végigcsinálom a bajnokságot, de a Pécsett elszenvedett vereség után már nem maradt más választásom, mint a lemondás.

– Miért?
– Mert úgy éreztem, a játékosok elveszítették az önbizalmukat, s valamilyen szinten én is. A sikertelenség legfőbb oka, hogy képtelenek voltunk gólt rúgni. A Pécs ellen 1-0-ra elbukott meccs hű tükre volt annak, ami az utóbbi öt fordulóban történt velünk. Megint kialakítottunk három tiszta gólhelyzetet, de mindhárom kimaradt. Legalább döntetlent érdemeltünk volna ezúttal is, de kikaptunk.

– Az ön döntése volt a lemondás, vagy a „közös megegyezéssel” formulával bontottak szerződést?
– Teljes mértékben az enyém volt. Felhívtam az elnök urat, ő fogadott, és közöltem, hogy lemondok.

– Érez keserűséget?
– Érzek, persze, hogy érzek. Haragot azonban senki iránt sem, ilyesmi – mármint hogy kudarcot vall egy edző – nap mint nap előfordul a futballban. A futballban, amely olyan üzem, ahol ismeretlen fogalom a memória. Ma már senki sem emlékszik a tavalyi bronzéremre, arra, hogy idén húsz forduló után már matematikailag is biztosítottuk a bennmaradást, hogy öt fordulóval ezelőtt még harcban álltunk a dobogóért. Ma pedig már – most, hogy a nyolcadik helyre csúsztunk vissza – egy idióta vagyok a szurkolók szemében. Elfogyott körülöttem a levegő, magamra maradtam. Mennem kell.

– Mit szóltak a játékosok?
– Nem tudom, még nem beszéltem velük. Kedden lemegyek az edzésre, és akkor közlöm velük a döntésemet. De a Honvéd örökre a szívem csücske marad, szurkolni fogok a csapatnak és az utódomnak egyaránt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.