Még messze nem öreg Bácsi

Az FTC kétszeres Európa-bajnoka, Bácsi Péter Finnországon kívül is nyerne már valamit.

Deák Zsigmond
2014. 04. 08. 3:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mondhatjuk, hogy a kedvenc országa Finnország? Hat éve Tamperében, most meg Vantaában szerzett Eb-címet – fordultunk a Ferencváros klasszisához.
– Tényleg még közelebb került a szívemhez ez a hely, de van egy olyan érzésem, a közeljövőben nem rendeznek olimpiát vagy vb-t errefelé. Úgyhogy azért remélem, lesz még olyan ország, ahol nyerni tudok.

– Összehasonlítaná egymással a két kontinensdiadalát?
– Nem nagyon lehet, annyira különbözött a helyzet. 2008-ban abszolút meglepetésnek számított a győzelmem, az volt az első Eb-m, s csak titkon reménykedtem az éremben. Most viszont az esélyesek közé tartoztam, miközben a birkózás jelentős változáson ment keresztül a szabályok és a súlycsoportok területén is. Azt mondhatjuk, jelenleg mindenki keresi a helyét.

– Amit ön a 80 kilóban talált meg, ez viszont nem olimpiai súlycsoport. Melyik kategóriában tervezi a jövőjét?
– Harmincéves elmúltam, s minél idősebb az ember, annál nehezebben fogyaszt. Bár a 74 helyett 75 kg-ban húzták meg az új határt, így nyertem egy kilót, abban maradtunk az edzőimmel, hogy az Eb-ken 80 kg-ban, a vb-ken 75-ben indulok. Ám ez azért még nem biztos, szólnak érvek amellett is, hogy az őszi világbajnokságra se fogyasszak le, hiszen korábban emiatt értek sérülések.

– Valóban, a 2012-es londoni olimpián szemtanúja voltam, amikor szétment a térde, aztán tavaly is megsérült, így ki kellett hagynia a hazai rendezésű világbajnokságot. Ilyen pechszéria után milyen érzés volt újra a csúcsra jutni?
– Nagyszerű, hiszen sokáig semmi sem jött össze, mindig elcsúsztam valamin, s már nagyon ki voltam éhezve a sikerre. Mivel nem kellett fogyasztanom, figyelnem a tíz-húsz dekákra, megkönnyebbültem, sokkal jobb testi és lelki állapotban birkózhattam.

A teljes interjút a Magyar Nemzet keddi számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.