Meghívót Leonardónak a magyar válogatottba!

Leonardo lehet a megmentőnk a labdarúgó Eb-selejtezőkön, ha időben honosítjuk.

Szabados Balázs
2014. 04. 07. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hirtelen felindulásból írom soraimat. Nem azért, mert Leonardo pénteken számtalan alkalommal csomót kötött az újpesti középpályások és védők lábára. Nem azért, mert egy rangadón, az ősi ellenfél vendégeként a 89. percben végigsprintelt a pályán, a bekk elcsúszását kihasználva helyzetbe hozta magát, majd 15-ről higgadtan eltekert a hosszúba, és ezzel megnyerte az FTC-nek az derbit. Hanem azért, mert súlyos sérüléséből felépülve hamar csúcsformába lendült, és ezt a teljesítményt képes hozni mindegyik meccsén. Nyilasi Tibornak sem véletlenül jutott eszébe a honosítása, és gyaníthatóan nem poénnak szánta.

Leonardo megtestesíti a tökéletes támadó-irányító középpályást. A zsigereiben van a cselezés, labdafedezés és passzolás fortélya. Ha üres terület van előtte, akkor bemozog, megtolja a labdát akkor is, ha tudja, kontaktusba kerül a védővel. Mert van önbizalma, tudja, hogy sikerülni fog neki. A kapu előtt pedig higgadt és gyors. Van ideje felnézni, pillanatok alatt felfogni a játékszituációt, a kapus, vagy a társak helyzetét. Emellett nem lehet szabályosan megállítani, garantáltan hoz meccsenként 4-5 szabadrúgás-lehetőséget, ígéretes helyzetekből. Ilyen futballista kellene nekünk a támadó szekció vezérposztjára. A jelenlegi bővebb keretből Kovács Istvánnak, Szakály Péternek vagy Koman Vladimirnak kellene így játszania, márpedig ők nem képesek erre. Gera Zoltán nemrég még tudta hozni ezt a szintet, a fénykorában lévő Illés Bélához hasonlóan, csak hogy a közelmúltnál maradjunk, de manapság nincs ennyire rutinos, magabiztos, kiélezett helyzetben is jó döntést hozó játékosunk irányító középpályás posztra.

Kell nekünk Leonardo, még „csak” 31 éves, két-három jó idény még simán van a lábaiban, az Eb-n is főszereplő lehet. Gondoljunk csak bele, ha ő osztogatná a labdát Dzsudzsáknak és Lovrencsicsnek a szélekre, vagy ő ugratná ki Bödét, Rudolfot, esetleg Szalait. Nem viselhette sosem felnőttválogatott mezét. Az U20-as brazil válogatottban hétszer lépett pályára, elvileg nincs akadálya annak, hogy magára öltse a piros-fehér-zöld mezt. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy a Fradi brazil ütemre verő szíve világklasszis, és egy szinten van Kakával, Pirlóval vagy Iniestával. De a magyar bajnokságból toronymagasan kiemelkedik, és Hollandiában is bizonyított a Feyenoordnál, az Ajaxnál és a NAC Bredánál, no meg legutóbb a Red Bull Salzburgnál. Gyanítom, az ő keretbéli tagságának örülne a görög, a román és a finn szövetségi kapitány is. Mármint ha nem a magyar, hanem a görög/román/finn keretnek lenne a tagja Még van szűk öt hónapunk Leonardo honosítására, meggyőzésére – őt magát is érdekli a kihívás.

Mire várunk?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.