Akár idén nyáron is lehet olimpiai bajnokunk

A 17 éves Gercsák Szabina a nankingi ifjúsági ötkarikás játékok egyik nagy esélyese cselgáncsban. Veri a felnőtteket is.

2014. 05. 20. 4:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gercsák Szabina tavaly az ifjúsági korosztályban Miamiban megnyerte a világbajnokságot, Tallinnban az Eb-t, a szarajevói junior Eb-n ezüstérmes lett, s a felnőttek között is letette a névjegyét. Ráadásul itthon: a budapesti Eb-n még 17 éves sem volt, de a hetedik helyen végzett, s a Papp László Sportarénában legyőzte azt az osztrák Kathrin Unterwurzachert, aki jelenleg a világranglista ötödik helyezettje. A Hell Miskolci Judo Klub versenyzője, Flórusz János tanítványa idén már érmeket is gyűjtött a felnőtt mezőnyben: a varsói világkupán, majd a törökországi Samsunban egy még rangosabb Grand Prix-viadalon végzett a harmadik helyen, legutóbb pedig a bakui Grand Slam-versenyen – ami a GP-nél is „komolyabb” – ötödikként zárt.

Június végén lesz a budapesti GP, ami az olimpiai kvalifikációs sorozat része, augusztusban pedig jön a nankingi ifjúsági olimpia. Lehet mindkettőre csúcsformát időzíteni? – kérdeztük a világranglista 33. helyére ugrott Gercsák Szabinát.
– Egyértelműen az ifjúsági olimpiára időzítjük a csúcsformámat, így most a hazai Grand Prix is csak egy felkészülési verseny lesz a számomra, de ezzel együtt természetesen szeretnék jól szerepelni a hazai közönség előtt.

– Nankingban mindenképpen az esélyesek között lesz. Izgul már?
– Most még nem, nem szokásom, de a sorsoláskor biztosan fogok. Szeretnék aranyéremmel hazajönni, ám tisztában vagyok azzal, hogy ezt nem adják könnyen. Igaz, hogy létszámra nem lesz nagy a mezőny, tizenhatan szereztünk kvótát, és akad még néhány szabad kártyás is. S azt sem bánom, hogy nálunk nincs japán induló. Minden nemzet legfeljebb egy-egy fiút és lányt indíthat, és a japánok egy alacsonyabb súlycsoportbeli lánynak szavaztak bizalmat. Viszont az ifjúsági olimpián az 57 kg-ban nem rendeznek versenyt, és ebből a kategóriából sokan felléptek a 63 kg-ba. Így például az ottani ifi világbajnok, egy német lány, aki úgy nyerte meg a vb-t, hogy két japánt is legyőzött. Indul az ifi Európa-bajnok, az EYOF-győztes (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál – a szerk.), a 63 kg EYOF-győztese is, aki sajnos nem én vagyok, azt a döntőt elveszítettem. Igaz viszont, hogy a 63 kg-ban én vagyok az ifi világ- és Európa-bajnok.

– Aki ráadásul már a felnőttek között is többször bizonyított.
– Ezek a sikerek természetesen jót tesznek az önbizalmamnak, a samsuni GP-n ráadásul legyőztem a németek első számú felnőtt versenyzőjét is. Igaz, magam sem tudom, hogyan, de remélem, Nankingban a németek ifi bajnoka már csak ezért is tart majd tőlem.

– Bár a Rio de Janeiró-i olimpia még odébb van, a jelek szerint az U23-as Európa-bajnok Szabó Franciska is a 63 kg-ban pályázik a kvótára. Bakuban már nem a 70 kg-ban indult, lefogyott, és ő is az ötödik helyen végzett. Nem gondolt arra, hogy a közös étkezéseknél jól megpakolja majd a tányérját?
– Ugyan, dehogy, és szerintem az alkata alapján Francinak amúgy is a 63 kg fekszik. A világbajnokságokon és az Európa-bajnokságokon akár mind a ketten is indulhatunk a 63 kg-ban, az olimpiára pedig majd az megy közülünk, aki jobb lesz, és megszerzi a kvótát. S hiszem, hogy a barátság megmarad köztünk. Én amúgy magasabb vagyok, de úgy néz ki, hogy a súlyom megáll majd 67 kg-nál, így nekem nem érné meg felmenni 70 kg-ba, azok közé, akik hetvenötről fogynak le.

Az alábbi videó még a tavalyi budapesti Eb előtt készült, de „időtálló”:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.