Ancelotti: Szenvedtünk a tizedikért, de megérte

Carlo Ancelotti a második edző, aki három BEK/BL-t nyert (Bob Paisley után), de az első olasz, két csapattal!

Ch. Gáll András
2014. 05. 25. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mindig visszafogott, úriemberként háromrészes öltönyt viselő, 55 éves gentleman, Carlo Ancelotti végleg beírta magát a futballtörténelembe. Szombat éjjel harmadszor is BL-győzelemre vezette aktuális csapatát – 2003-ban és 2007-ben a Milant, ezúttal a Real Madridot. Három BEK/BL-diadalt edzőként rajta kívül csak a néhai, 18 éve eltávozott Bob Paisley jegyez, mindhármat a Liverpoollal (1977, 1978, 1981). Igaz viszont, Paisley az egyetlen, aki amellett, hogy három BEK-et nyert, harcolt el-Alameinnél is, és ott is győzött!

Ancelotti három országban nyert bajnokságot (Olaszország – Milan, Anglia – Chelsea, Franciaország – PSG), s játékoként is van egy vb-bronzérme 1990-ből, továbbá három bajnoki (Roma egy, Milan kettő) és két BEK-diadala (Milan, 1989, 1990). Egyike annak a hat embernek, aki játékosként és edzőként is elnyerte a BEK/BL-t.

Szombat este játékosai meglepték a győzelmi sajtóértekezleten, berontottak az interjúszobába, és ölelték, csókolták szeretett mesterüket:

– Minden tiszteletem és elismerésem az Atleticóé, de megérdemeltük a Tizediket. Megszenvedtünk érte, nagyon, de annál édesebb most a siker íze – mondta a meccs utáni sajtóértekezleten a talpig úriember „Carletto”, ahogy az olaszok becézik a Mestert, aki ezzel a diadallal végképp kitörölte a keserves 2005-ös isztambuli BL-döntő emlékét, amelyet 3-0-s vezetésről sikerült elbuknia a Milannak a Liverpool ellen. Kilenc éve mostani játékosa, a döntőt sárga lapjai miatt kihagyni kényszerülő Xabi Alonso döfte bele a tőrt Ancelotti szívébe az utolsó értékesített büntetővel – A Bernabéuban, a Trófeák Termében volt még egy üres hely, ahonnan nagyon hiányzott a Tizedik. Most betöltöttük ezt a helyet, ahogyan ígértem. Nagyon keményen megdolgoztunk ezért a serlegért, egész idényben a Tizedik lebegett a szemünk előtt. Azért vagyok a legboldogabb, mert örömet szerezhettünk a madridistáknak!

– Teljesen jogos volt, hogy a játékvezető öt percet hosszabbított, hiszen rengeteget állt a játék. Az egyenlítő gól hihetetlen energiákat szabadított fel bennünk, a hosszabbításban már nem ismertünk lehetetlent. Beszéltem Diego Simeonével a mérkőzés után, gratuláltam neki csapata csodálatos teljesítményéhez. Méltó ellenfelek voltak.

„Én döntöttem úgy, így hát az én felelősségem, hogy Diego Costát szerepeltettem” – mondta Diego Simeone.

 

A Real Madrid kapusa, egyben csapatkapitánya meglepő kijelentést tett a boldogság hevében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.