Blatter taktikázik: rossz FIFA-döntés a katari vb

Bírálta a 2022-es vb katari rendezését Joseph Blatter, a döntést hozó Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke.

Deák
2014. 05. 16. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Természetesen hiba volt, de hát sok hibát elkövet az ember. A szemlebizottság jelentése egyértelműen kimondta, hogy nyáron túl meleg van ott” – mondta a svájci sportdiplomata az RTS svájci tévécsatornának, ugyanakkor nem kommentálta azt az értesülést, miszerint 2010 decemberében a FIFA végrehajtó bizottságának több tagja is kenőpénzt kapott szavazatáért.

A katari vb-rendezéssel kapcsolatban hosszú ideje téma a nagy meleg mellett az is, hogy a stadionok építésénél embertelen körülmények között kell dolgozniuk a munkásoknak. Az esetről a DLA Piper nemzetközi jogi cég készített egy az interneten megjelent tanulmányt, amely szerint a katari kormány 964 olyan vendégmunkás halálát ismerte el, akik a létesítmények körül vállaltak munkát. A részletekről annyit lehet tudni, hogy a nepáli, indiai és bangladesi munkások közül 2012-ben és 2013-ban 246 ember halálát hirtelen szívmegállás okozta, 35-en zuhantak a mélybe az építkezéseken, valamint 28-an öngyilkosságot követtek el.

Blatter kifejtette: a szavazásnál volt politikai nyomás Németország és Franciaország részéről, mivel sok nagy német és francia cég tevékenykedik Katarban – igaz, ezek nem a vb kapcsán tartózkodnak ott. A 78 éves FIFA-főnök megerősítette, hogy ismét versenybe száll a jövő évi elnökválasztáson, így szavai egyértelműen a lehetséges vetélytárs, Michel Platini elleni oldalvágásnak tekinthetők. Az európai szövetség (UEFA) francia vezetője ugyanis nyíltan kiáll a katari vb-rendezés mellett, és az is tudvalévő róla, hogy röviddel a helyszínkijelölő szavazás előtt találkozott Nicolas Sarkozy akkori francia elnökkel és a katari emírrel is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.