Egri csillagok: címvédés mesés feltámadással

Amikor félidőben 8-5-re vezetett a Szolnok, senki sem hitt az egri fordításban. Ám jött egy 6-0-s sorozat...

Ch. Gáll András
2014. 05. 19. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosszabb előjelekkel már nem is várhatta volna a trónfosztásra ácsingózó Szolnok a vízilabda bajnoki döntő negyedik mérkőzését. Először is, 2-1-re vezetett a hevesi csapat a három nyerésig tartó fináléban. Másodszor: az amúgy is jobban álló Eger játszott otthon, habár ez a tény semmit sem jelentett az eddigi három összecsapáson, mindig a vendégek győztek. Harmadszor: Kis Gábornak, a Tisza-partiak olimpiai bajnok centerének nem volt rendben a szeme. Negyedszer: a világbajnok balkezes Vámos Márton az egész sorozat alatt sérült volt, most sem játszott. Ötödször: Sztefan Mitrovicsnak, a vendégek szerb gólkirályának begyulladt a nyakán a nyirokcsomója, belázasodott, ő sem játszhatott.

„Ennek ellenére nekimegyünk az Egernek, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle”, mondta Kovács István, a látogatók edzője.

Gór-Nagy előnygólja nyitotta a meccset, miután a labda a hálóban landolt, a góllövő még bele is fejelt védőjébe... Szóval, látszott, ez nem babazsúr...

Török ejtéssel egyenlített, sőt, Jansik Dávid fórból meg is szerezte a vezetést a vendégeknek. Nem hosszú időre, Biros, a háromszoros olimpiai bajnok hazai csapatkapitány kibombázta a jobb felső sarkot előnyből, helyreállt az egyensúly. De Gocics ismét a Szolnokot juttatta vezetéshez, szó sem volt arról, hogy Kovács István csapata feladta volna a meccset. Sőt, eddig sokkal jobban játszottak Hosnyánszkiék. Olyannyira, hogy Kis Gábor remek gólt húzott, 2-4. A döntő felfedezettje, Kovács Gábor hatalmas akciógóllal szépített, 3-4. S miután Alekszics büntetőjét kivédte Bisztricsányi, minimális szolnoki vezetéssel fejeződött be az első játékrész.

Hatalmas ziccert hibáztak az egriek, amit Török Béla előnygóllal büntetett (3-5). Sokkal jobban „haraptak” Kovács István fiai, de Graham felhozta a hazaiakat (4-5). Hosnyánszki ismét növelte az előnyt (4-6), sőt, még tovább is, mindkétszer emberfórból (4-7). Zavarodottan, tétován pólózott az Eger, mintha megbénult volna a nagy lehetőség kapujában. Most a házigazda jutott ötmétereshez, Biros ezt be is verte (5-7). Érezni lehetett a hazai pálya előnyét, de Gór-Nagy mellé bombázta a fórt. Decker Attila egyre jobban védett, Török Béla pedig önmaga harmadik, a Szolnok nyolcadik gólját dobta, ráadásul akcióból, Bisztricsányi feje fölé. Ebben a hazai kapus is benne volt. (5-8).

Egri varázslat: zsinórban hat gól

A harmadik negyedet a háromgólos Török harmadik – ergo végleges – kiállítása vezette be, Salamon szépített (6-8), sőt, Graham egygólosra faragta a hazai hátrányt (7-8). Hosnyánszki kettős emberfórt is képtelen volt értékesíteni, sőt, Hárai ki is egyenlített, Bisztricsányi extázisban elkövetett védése után pedig tombolni kezdett a lelátó. Az egri kapus belejött, mintha csak bizonyítani akarta volna, hogy fölösleges idehozni Braniszlav Mitrovicsot Debrecenből. És nem volt megállás, Bátori Bence zsinórban a negyedik egri gólt dobta, már ők vezettek 9-8-ra! Majd Hárai húzásával 10-8-ra, teljesen összeomlott a Szolnok, 5-0 lett a harmad eredménye a vendéglátó javára.

A játékrész vége azonban nem jelentette az egri gólfesztivál végét, Biros 5-méteresből növelte 11-8-ra az előnyt, de Kis Gábor azonnal szépített fórból (11-9). Erre Kovács Gábor válaszolt (12-9), ő végig válogatott formában játszott a döntőben. Miként Bátori is, aki megúszás után bombázta be az immár bajnoki címet érő szerencsés tizenharmadikat (13-9). Hosnyánszki büntetőből kozmetikázta az eredményt (13-10), még majdnem négy perc hátra volt! Sőt, „Hosi” a világ végéről vágott egy akciógólt, és mindjárt meleg lett a pite (13-11). De Hárai harmadik góljával lehűtötte a kedélyeket (14-11). Ez is maradt a végeredmény, aztán jött az össznépi fürdőzés, Dabrowski Norbert edzővel az élen.

Vízilabda bajnoki döntő, 4. mérkőzés.

Eger–Szolnok 14-11 (3-4, 2-4, 5-0, 4-3) Eger, 3000 néző
G.: Hárai és Biros 3-3, Bátori, Graham, Kovács G. 2-2, Gór-Nagy, Salamon, ill. Hosnyánszki 4, Török 3, Kis G. 2, Gocics, Jansik 1-1.

A bajnoki döntőt 3:1-re az Eger nyerte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.