Fábiánné, az edzőlegenda visszavonulásáról döntött

A 71 éves kajakos szakember még végigcsinálja ezt az olimpiai ciklust, de Rio után felhagy az edzősködéssel.

Deák
2014. 05. 19. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fábiánné Rozsnyói Katalintól eredetileg csak azt kérdezte a Mob.hu munkatársa, milyen várakozásokkal tekint a hétvégi szegedi világkupa elé, illetve hogy áll a riói felkészülés a ciklus felénél, ám közben egészen más irányt vett a beszélgetés. „Rióig még két év van hátra, utána viszont hátrébb lépek. A múltban több alkalommal meglebegtettem, hogy visszavonulok, most azonban nem fogok visszahőkölni” – fogalmazott Kati néni. „Az idén leszek 72 éves, és bár belül fiatalnak érzem magam, az embernek egy idő után be kell látnia, hogy semmit sem lehet a végtelenségig csinálni. A mindennapos megfeszített munka egyre többet kivesz belőlem, és mindenkinek az az érdeke, hogy ebből levonjam a megfelelő következtetéseket. Azt azért nem hallgatnám el, hogy az utóbbi időben valamelyest már visszavettem a tempóból: nem vagyok ott az összes edzésen és nem utazom el az összes versenyre. Egyre jobban értékelem, ha néha csak úgy semmittevéssel töltöm az időt, és kicsit jobban oda tudok figyelni a családomra, esetleg kertészkedem.”

Kati néni másból is azt szűri le, hogy a természete bizony sokat változott az évek folyamán. „Egyre engedékenyebb, elnézőbb vagyok, már nem mindig mondom ki, ami a szívemet nyomja. A lányom sokkal maximalistább, rendesen meghajtja az edzéseket, nem ismer kegyelmet, miközben én néha szándékosan elfordítom a fejemet. Rio után bizonyos, hogy hátrább lépek, de azt nehezen tudom elképzelni, hogy hétfőtől vasárnapig semmit se csináljak. Az önfényezésnek a látszatát is kerülni szeretném, de az évtizedek alatt felhalmoztam annyi tapasztalatot, hogy szaktanácsadóként vagy valamilyen más formában még segíthessek. A véleményemet továbbra is meg szeretném osztani, ám kizárólag azokkal, akik kíváncsiak rá.”

Rózsnyói Katalin 1957-ben kezdett kajakozni az Újpesti Dózsában, sportpályafutásának csúcsa az 1968-as olimpia volt, mikor ezüstérmet szerzett K-2 500 méteren. 1977-ben kezdett edzősködni volt klubjában, férje, az olimpiai bajnok Fábián László szakosztályvezetése alatt. Első jelentősebb versenyzője Mészáros Erika volt, aki húszévesen két világbajnoki címet is szerzett 1986-ban, majd egy olimpiai ezüst után Barcelonában a négyes tagjaként aranyat is ünnepelhetett Czigány Kinga, Dónusz Éva és Kőbán Rita társaságában. Kőbán vb-címei mellett 1996-ban K-1 500 méteren is első lett az ötkarikás játékokon, míg Sydney-ben második a négyessel. Ekkor már feltűnt Kovács Katalin is, aki Szabó Szilviával párosban is ezüstérmet szerzett 2000-ben. Janics Natasa is ekkor kezdett vele edzeni, aki Kováccsal sokáig verhetetlen párost alkotott, például a 2004-es athéni olimpián. 2007-ben Janics elhagyta a csoportot, majd a pekingi olimpia előtt többen követték őt, így Kati néni Benedek Dalmával és Paksy Tímeával folytatta a közös munkát. 2011-ben kezdett férfiakat edzeni: a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kettős a hazai rendezésű vb-n rögtön aranyérmet nyert K-2 500 méteren. Két éve Londonban Tóth és Kulifai Kammerer Zoltánnal és Pauman Dániellel kiegészülve olimpiai ezüstérmet szerzett Fábiánné keze alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.