Hokiban már szövetségbe forrt

Lett szövetségi kapitánnyal szerzett újabb világbajnoki címet az orosz jégkorong-válogatott.

2014. 05. 26. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akik sportos megközelítésből szeretik levezetni a világ történéseit, először akkor kapták fel a fejüket az orosz fejleményekre, amikor 2006-ban egy izraeli származású amerikai edzőt neveztek ki az orosz férfikosárlabda-válogatott élére. David Blatt 2006–2012 között remek munkát végzett, hiszen az irányításával az oroszok 2007-ben Európa-bajnokságot nyertek, 2012-ben pedig bronzérmesek lettek a londoni olimpián. Miközben az egykori pártelit jelesei forogtak a sírjukban

De hát a kosárlabda sohasem volt igazán orosz sportág (a szovjet időkben is rendre a litvánok adták a csapat gerincét) – szemben a jégkoronggal. A hoki az oroszoknak nagyjából ugyanazt jelenti, mint nekünk a vízilabda. Néha nyerhet más is, de azért mi vagyunk a legjobbak.

S miként a magyar pólóban legfeljebb portás lehet a Komiban, aki nem nyert olimpiát, az orosz hokiban sem jegyzik az átlagos első osztályú játékosokat. Erre a szocsi kudarc után a játékosként középszerű Oleg Znarokot nevezték ki szövetségi kapitánynak.

Pontosabban Olegs Znaroksot, hiszen az 51 éves tréner Rigában született, lett származású. Znaroks 1983 és 1991 között nyolc idényt húzott le a Dinamo Rigában, a szovjet válogatottba azonban nem fért be. Rövid tengerentúli kitérő után Németországban kötött ki, ahol egy évtizedet töltött el, s állampolgárságot is szerzett. Közben szerepelt a lett válogatottban, sőt a csapat 1996-ban Svájc ellenében az ő góljával jutott fel az elitbe, az A csoportba.

2006 óta edzősködik, Rigából Moszkvába, a Dinamóhoz vezetett az útja, amellyel egymást követő két évben megnyerte a KHL-t. Innen került még feljebb, az orosz válogatott élére.

S egyből bizonyított. A Szocsiban leszerepelt csapatból verhetetlen gárdát kovácsolt. Még ha ennek Lettországban nem is örülnek annyira.

A vérmérsékletéről igazából a Svédország elleni elődöntőben győződhettünk meg.

A mutogatásba fajult szóváltás miatt a döntőről eltiltották, de az oroszok nélküle is nyertek 5–2-re a finnek ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.