Magyarország futball-világbajnokságot rendez

1994 és 2004 után harmadszor rendez világbajnokságot Magyarország: az ügyvédekét.

Ch. Gáll András
2014. 05. 20. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy földrészről 30 ország 79 csapata – benne két budapesti együttes – vesz részt a május 23. és június 1. között a Budapesten és Felcsút térségében rendezendő 17. Mundiadvocaton, magyarul a 17. ügyvédek labdarúgó-világbajnokságán.

A kétévente megrendezett jogásztornát 1983-ban alapította Vincent Pinatel marseille-i ügyvéd, s az idők folyamán a rendezvény világeseménnyé nőtte ki magát: míg 31 éve a marokkói Marrákesben 14 csapat indult, 2012-ben Rovinjban – a Sándor Mátyásból is ismert Rovignóban – már 73 ügyvédválogatott versengett egymással. Kezdetben egy kategóriában (Classic) vett részt minden csapat.

1994-ben Balatonfüred központtal rendezte Magyarország a tornát, 2004-ben szintén, de már tíz helyszínen. Két éve merült fel a lehetőség, hogy harmadszor is rendező legyen Magyarország és a Budatours utazási iroda – Felcsút jelentkezett, felismervén az esemény sport- és turisztikai jelentőségét. Most először lesz rendező egy világváros – itt nem Felcsútra, hanem Budapestre gondolunk –, eddig rendszerint tengerparti vagy egyéb üdülőhelyek voltak a házigazdák.

A 17. Mundiadvocat döntője május 31-én lesz a felcsúti Pancho Arénában, két korcsoportban. Idén már három korcsoportban, a Classic, a Masters (35 év felett) és a Legends (45 felett) kategóriában rendezik a mérkőzéseket.

A világbajnokság péntek este, 22.15-kor a sorsolással kezdődik a Vígszínházban, majd szombaton hét helyszín (Felcsút, Diósd, Csákvár, Budafok, Budaörs, Margitszigeti Atlétikai Centrum, Ferencvárosi Torna Club) 14 pályáján már pattog a labda. A legnagyobb különítmény a braziloké, jó 200 fős, megannyi csapattal. Az ünnepélyes megnyitó és a sorsolás a Vígszínházban lesz május 23-án, pénteken, az 1954-es magyar-angol (7-1) kereken hatvanadik évfordulóján.

Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a Symbol Puskás Pubban rendezett sajtóértekezleten úgy fogalmazott, hogy Budapestnek becsületére fog válni az ügyvéd-világbajnokság. A közel kétezer résztvevőt több tucatnyi fővárosi szállodában helyezik el.

Dr. Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke felidézte a több mint három évtizeddel ezelőtti kezdeteket, Simicskó István sportért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy a foci a világ igazi eszperantója, amely összeköti a nemzeteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.