Messit kipenderítették, egy korszak lezárult

Óriási átrendeződés a spanyol bajnokságban: nulla barcás, egyetlen realos (Ronaldo) az idény válogatottjában!

Ch. Gáll András
2014. 05. 19. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Courtois – Juanfran, Laporte, Godín, Filipe Luis – Koke, Iturraspe, Rakitic, Gabi – Diego Costa, Cristiano Ronaldo. Jó kis csapat, olyannyira jó, hogy ez a 2013–2014-es Primera División-idény szuperválogatottja. A tizenegyet az LFP, a Spanyol Labdarúgó Profiliga állította össze, és a névsor jól mutatja, hogy ki lett a bajnok: az Atlético Madridból – teljesen jogosan – hét játékos került be a legjobbak közé. Az ezüstérmes Barcából senki sem, a bronzérmes Real Madridból is csak a gólkirály Cristiano Ronaldo.

Kezdjük a kapussal: Thibaut Courtois helye megkérdőjelezhetetlen. A belga óriás lett a Zamora-trófea birtokosa, a legkevesebb gólt – 24-et – kapta, 0,65 a meccsenkénti kapottgól-átlaga, 22 mérkőzésen érintetlen maradt a hálója a 38-ból.

Folytassuk a védelemmel. Juanfran és a brazil Filipe Luis az Atlético oszlopai voltak, csoda, hogy utóbbi kimaradt a brazil vb-csapatból. Középen a francia Aymeric Laporte, aki valójában baszk, és az Athletic Bilbao 19 éves centerhalfja, valamint természetesen a 76-szoros uruguayi válogatott Diego Godín, szintén az Atléticóból, aki vasárnap a Nou Campban a bajnoki címet jelentő gólt fejelte.

A középpályán Koke és Gabi az Atlético halsorának szíve és lelke volt, Ivan Rakiticnek pedig oroszlánrésze volt abban, hogy a Sevilla megnyerte az Európa-ligát. És még ott van Ander Iturraspe, aki nélkül a Bilbao nem csípte volna meg a negyedik helyet, amely 16 év után újból Bajnokok Ligája-indulást jelent a baszkoknak.

Elöl Diego Costa élete szezonját futotta, 27 gólt szerzett, Cristiano Ronaldo még nála is többet, 31-et. Helyük van az álomcsapatban, Lionel Messinek viszont nincs, csak a kispadon, akárcsak Alexis Sáncheznek, Luka Modricnak, Pepének, Rafinhának vagy a kapus Keylor Navasnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.