Profi módon szétcsalták a bírók az utolsó percet

Fantomfault egy vad triplánál, félrediagnosztizált bedobás, néhány eladott labda: ez kell egy összeomláshoz.

Ch. Gáll András
2014. 05. 14. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oklahoma City, Chesapeake Energy Arena, 18 203 néző, Tom Washington, Bennett Salvatore és Tony Brothers a három játékvezető az Oklahoma City Thunder – Los Angeles Clippers kosármeccsen, az NBA nyugati főcsoportja elődöntőjének ötödik összecsapásán. Az állás 2:2, aki győz, egy nyerésre lesz a továbbjutástól. Négy perc tizenhárom másodperc van hátra, Jamal Crawford, az idény legjobb cserejátékosa nyolc méterről betermel egy triplát, ezzel 101:88-ra elhúz a Clippers. Innen emberi számítás szerint nincs visszaút, hacsak Hacsak Russell Westbrook és Kevin Durant, a Thunder két ásza nem kezd el kosarazni. Előbb az irányító Westbrook dob egy ziccert, majd az addig csak lézengő Durant, a szezon MVP-je egy hármast, és máris csak 8 pont az előny, 101:93.

Chris Paul, a világ legjobb játékmestere két dobást is elront, Durant két büntetője ül, 101:95.

DeAndre Jordan támadó fault, Crawford rossz hármas, Reggie Jackson ziccer – 101:97, és még 1:24 hátravan, ez már behozható!

De Blake Griffin értékesít egy büntetőt, Chris Paul egy középtávolit, és amikor 49 másodperc van hátra, 104:97 a Clippersnek, innen egyszerűen nem lehet feltápászkodni!

Hacsak

Hacsak Durant hat másodpercen belül nem bombáz be egy hármast (104:100), majd egy rossz Clippers-kísérlet után nem jön gyorsan még egy Durant-dupla (104:102), de már csak 17,8 másodperc van hátra.

És ekkor kezd el dolgozni a játékvezetői hármas. Chris Paul eladja a labdát, Reggie Jackson kosárra tör, de a labda kicsúszik a kezéből az alapvonalon túlra. Tizennyolcezer ember számára evidens. Csak a bíróknak nem. Videóelemzést rendelnek el. A felvétel is azt mutatja, Jackson kezét érintette utoljára a labda. Az ítélet mégis: Oklahoma-labda! A hátralévő idő 11,3 másodperc, Westbrook hármassal próbálkozik, amikor már csak hat másodperc van hátra, Paul legyez az orra előtt, de hozzá sem ér a kezéhez, a dobás rossz, de Tony Brothers vezetőbíró keze, fault!

Westbrook mindhárom büntetőt értékesíti, Paul az utolsó támadásnál elveszti a labdát, győz az Oklahoma 105:104-re, összesítésben 3:2-re, egyetlen győzelemre van a továbbjutástól.

„Meg kell szüntetni a visszajátszást, azt az ítéletet kell elfogadni, amit a bírók a pályán befújtak. Ez a mi labdánk volt, és megnyertük volna a meccset. Kész. De ellopták tőlünk a győzelmet ezzel az ítélettel. Világos, mint a nap. Az egész csarnok látta. Ezért volt mindenki megdöbbenve, amikor az Oklahomának ítélték a mi labdánkat” – dühöngött Doc Rivers, a Clippers edzője a meccs után, és teljesen igaza volt.

Nem valószínű, hogy az ügy ennyiben marad. Biztosan lesz folytatás, ha más nem, egy jókora pénzbüntetés Riversnek. Amiért kinyitotta a száját.

Az, hogy igaza volt, már senkit sem érdekel

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.