Ritka esélyt kapott a már eltemetett Barcelona

Neymartól Diego Costáig mindenki a fedélzeten, teljes fegyverzetében készül a Barca és az Atlético a döntőre.

Ch. Gáll András
2014. 05. 17. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük a tényekkel: a 30. forduló előtt az Atlético Madrid vezet 89 ponttal a 86 pontos Barcelona és a 84 pontos Real Madrid előtt. Ha a szombat este 18.00 órakor kezdődő rangadón a Barca bármilyen különbséggel legyőzi az Atléticót, bajnok, mivel pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények döntenek, és ősszel döntetlen volt a két csapat mérkőzése a Vicente Calderónban.

Minden más eredmény a fővárosiak bajnoki címét jelenti, ha pedig kikap a Barca, és győz a Real Madrid, akkor a katalánok még az ezüstérmet is elbukják. Ha pontszámban utoléri Carlo Ancelotti csapata Tata Martinóét, akkor marad a Barca a második helyen, mert mindkétszer legyőzte a Madridot a bajnokságban.

A katalán Sport napilap már tudni véli az összeállításokat:

Tata Martino, a bajnoki címvédő búcsúzó edzője, aki utoljára ül a Barca kispadján, a pénteki sajtóértekezleten így fogalmazott: „Különleges alkalom ez a csapatnak és nekem is. Megszerezhetjük ebben az idényben az első trófeánkat. Ez az elsőség más lenne, mint a korábbi négy, hiszen azokat földönkívüli csapattal és eredménnyel értük el, ha viszont most sikerülne, akkor ezt véres verejtékkel érnénk el, vesztett helyzetből felállva.”

A tréner szerint nincs igazi esélyese a mérkőzésnek. „Nem könnyű esélyesnek éreznünk magunkat egy olyan együttessel szemben, amely szinte mindent jól csinált ebben az idényben, s amely bent van a Bajnokok Ligája döntőjében. De nem akarom ledobni a felelősséget a vállunkról, mi a Barca vagyunk, amely sohasem esélytelen. Mondanám, hogy egyenlőek az esélyek, de ez nem igaz, mert a három lehetséges eredményből kettő nekik kedvez, s nekünk csak egy, a győzelem.”

Martino örömmel fogadta, hogy megszületett a megegyezés Messi új szerződéséről, s annak is örül, hogy felépültek a sérültek: Neymar, Piqué és Jordi Alba is a csapattal edzett. Azt viszont elismerte, hogy elkövetett egy súlyos hibát.
„Korai volt kijelentenem, hogy ez a szezon már megy a levesbe, miután kiestünk a BL-ből, és úgy tűnt, a bajnoki cím is elúszik. Amíg matematikailag él a remény, addig nem szabad feladni.”

Diego Simeone, a vendégek mestere optimistán nyilatkozott: „Jó előérzetem van, bár roppant nehéz lesz a meccs. Harcolni fogunk, és nagy kedvvel megyünk ki a pályára. Sokan azt mondják, hogy megérdemelnénk a bajnoki címet. Ezzel kapcsolatban tökéletesen egyetértek csapatkapitányunkkal, Gabival: a bajnoki címet nem megérdemelni kell, hanem megnyerni. A Barcelona mindig veszélyes. Alexisszel és Pedróval sokkal lendületesebb, Fabregasszal inkább a labdát birtokolják. Mindkét variációra felkészültünk. Diego Costa a csapattal edzett, egészséges, és kezdeni fog szombat este.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.