Simeone 300 millió eurós hátrányt tüntetett el

Éjjel már a madridi Asador Donostiarrában ünnepelte tizedik bajnoki címét az Atlético, vasárnap jön a Neptuno.

Ch. Gáll András
2014. 05. 18. 4:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

288 millió euró, 588 millió euró, 571 millió euró.

Azt mondják, a futballhoz is ugyanaz a három dolog kell, mint ami a háborúhoz, de ez nem mindig igaz. Az első összeg az Atlético Madrid pénzben kifejezett értékét jelenti, a második a Barcelonáét, a harmadik a Real Madridét. És ez a pályán elért sorrend is hármuk között a Primera Divisiónban. Létezik ugyanis egy X faktor, ami pénzben kifejezhetetlen, és ez az edző személye.

Amióta Diego Simeone az Atlético edzője (2011. december 23-án, karácsony előestéjén, Gregorio Manzanót felváltva), ömlenek a trófeák. Már első félidényében megnyerte az Atléticóval az Európa-ligát, majd augusztusban a Chelsea-t 4-1-re megalázva az európai Szuperkupát is. Második idényét a Király-kupa megnyerésével (2-1 a Real Madrid ellen) koronázta meg, no meg egy bajnoki bronzéremmel. A harmadik szezonban eddig van egy spanyol bajnoki cím (18 év után) és egy Bajnokok Ligája-döntő (40 év után). És május 24-én, jövő szombaton jön Lisszabonban a BL-döntő a Real Madrid ellen!

„Grandiózus, erre nincs jobb szó! Harcolni, küzdeni, tenni mindezt alázattal, minden hátráltató körülményt legyőzni! Tudtam, hogy a játékosaim nem adják fel, ismerem annyira őket” – ezek voltak Diego Simeone első szavai a Nou Camp vegyes zónájában a Barcelona elleni bajnoki döntő (1-1) után.

Simeone megemlékezett az Atlético korábbi legendás játékosáról és edzőjéről, az idén elhunyt Luís Aragonésről: „A második félidőben, amikor nagyon nyomott a Barca, ő is ott védekezett velünk a pályán.”

Az edző megemlítette az elvégzett emberfeletti munkát: „Egyetlen zokszó nélkül csinálták a fiúk, pedig nyugodtan fellázadhattak volna. De tudták, csak ez vezet a sikerhez. Barcelonában ünnepelni a bajnoki címet semmihez sem hasonlítható érzés. A szünetben nyugodtak voltunk, mert tudtuk, hogy jól játszottunk az első félidőben, és azt is tudtuk, hogy ki tudunk egyenlíteni. Diego Costa és Arda Turan sérülését is kibírtuk. A sérülés része a futballnak, utána is ugyanúgy játszottunk, mint előtte, bíztunk magunkban.”

Diego Godín, a bajnoki címet jelentő fejes gól szerzője: „Nagyot harcoltunk, a futball igazságot szolgáltatott. Nem lett volna igazságos, ha elveszítjük a bajnokságot. Nem volt könnyű végigküzdeni ezt a 38 fordulót úgy, hogy a Barca és a Real végig ott volt vagy előttünk, vagy a sarkunkban.”

Javier Mascherano, a Barcelona védője: „Nem tudom, mi lesz velem a jövőben, de itt, Barcelonában egy korszak lezárult.”

Gerardo Tata Martino, a Barca edzője: „Büszke vagyok arra, hogy a Barcelonát irányíthattam. Sajnálom, hogy ezekkel a srácokkal nem tudtuk megnyerni a bajnokságot. Csodálatos játékosok ezek, akiknek még lesz részük gyönyörű sikerekben.”

Andrés Iniesta, a Barca középpályása: „Az Atlético méltó bajnok, a mi idényünk hatalmas csalódás.”

Az Atlético már szombat este visszarepült Madridba, és az Asador Donostiarra nevű étteremben tartotta bajnoki bankettjét. A nagy buli vasárnap este lesz a Neptun-kútnál, a Prado sarkánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.