Újabb probléma merült fel a brazil vb-vel kapcsolatban

A brazil labdarúgók szakszervezete néhány meccset későbbi időpontban kezdene. Lehet ivószünet is.

WL
2014. 05. 20. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fenapaf erre irányuló szándékát, amelyet a FIFA-val, a sportág nemzetközi szövetségével szemben akar érvényesíteni, bírósági úton igyekszik valóra váltani, s azoknál a meccseknél módosítana, amelyeket korai időpontban, ennél fogva nagy melegben játszanak.

A futballszakszervezet keresetében azt kéri, hogy – ottani idő szerint – ne legyenek sem 13, sem 15 órakor kezdődő mérkőzések a 12 érintett város közül hétben: Salvadorban, Recifében, Fortalezában, Natalban, Manausban, Brazíliavárosban és Cuiabában, ahol rendre 30 Celsius-fok feletti az átlagos hőmérséklet, és az esetek többségében magas a páratartalom.

A Fenapaf egy hatástani tanulmányra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy meleg „idegrendszeri sérüléseket” válthat ki, amelyek akár kómához vagy éppen halálhoz is vezethetnek.

A FIFA a maga részéről ez ügyben annyit tett, hogy bejelentette: mindkét félidőben, 30 percnyi játék után megállítják a mérkőzéseket, ha a hőség meghaladja a 32 fokot, illetve megváltoztatta néhány olyan meccs kezdési időpontját, amelyeket Amazonas állam fővárosában, Manausban rendeznek, mivel ott mindig nagyon meleg van, 31 Celsius-fok az átlaghőmérséklet és a levegő éjszaka sem csökken 23 fok alá, amellett roppant magas a páratartalom.

Ha a Fenapaf kezdeményezése célt ér, összesen 19 olyan mérkőzés kezdésén kell a FIFA-nak módosítania, amely jelen állás szerint 17 óra előtt kezdődik. Köztük vannak olyan csoporttalálkozók is, mint amilyen például a Brazília–Mexikó, az Olaszország–Uruguay, a Spanyolország–Hollandia vagy a Németország–Portugália összecsapás.

Brazíliában nemcsak a klíma okozhat problémákat, hanem a stadionok felkészültsége is, ugyanis az elmúlt időszakban arról szóltak a hírek, hogy több aréna sem készült még el teljesen, miközben pár hét múlva már kezdődik a vb. Egy hete Brazília madridi nagykövete azt mondta, hogy csak egy nincs teljesen készen a június 12-én rajtoló brazíliai labdarúgó-világbajnokság 12 stadionja közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.