Világcsúcs a budai Várban, ledőlt egy álomhatár

A földkerekség legjobb sportfavágóinak vetélkedőjén az ausztrál Brad Delosa egy perc alá ment.

FT
2014. 05. 18. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztrál győztes az egyperces küszöböt is átlépte, s így „világcsúcsot” ért el azzal, hogy a négy versenyszámból álló feladatot 59,25 másodperc alatt teljesítette. A maori származású Jason Wynyard könnyen eljutott a döntőig, a féktelen energiája mégsem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy megállítsa Brad Delosát. A harmadik hely a kanadai Mitch Hewittnak jutott. A legjobb európai versenyző a negyedikként zárt cseh Martin Komarek lett, a versenyszerű favágásba három éve belekóstolt Juhász István a nyolcadik helyen végzett.

Ez volt az első alkalom a Stihl Timbersports Champions Trophy történetében, hogy Magyarországra érkezett az esemény. A sorozat versenyei a jövőben is a világ különböző pontjain rendezik meg, a mostani szezon pedig a világbajnoksággal Innsbruckban ér véget novemberben.

A budapesti versenyszámok a következők voltak:

STOCK SAW: Ebben a számban a versenyzőknek benzinmotoros láncfűrésszel egy 40 cm átmérőjű tönkből egy felfelé és egy lefelé történő vágással kell két meghatározott vastagságú szeletet levágni.

UNDERHAND CHOP: A cél a vízszintesen rögzített, 32 cm vastag törzs átvágása fejszével, két oldalról.

SINGLE BUCK: Egy nagyjából 2 méter hosszú kézi acélfűrésszel kell levágni egy szeletet a 46 cm átmérőjű tuskóból.

STANDING BLOCK CHOP: Álló fa kivágása fejszével, egy 30 cm átmérőjű tuskót kell fejszével átvágni.

A végeredmény: 1. Brad Delosa (ausztrál) 59,25 másodperc, 2. Jason Wynyard (új-zélandi) 1:02.10, 3. Mitch Hewitt (kanadai) 1:11.06, 4. Martin Komarek (cseh) 1:11.96, 5. Matthew Cogar (amerikai) 1:23.32, 6. Daniel Vicente (spanyol ) 1:36.83 p, 7. Krystian Kaczmarek (lengyel) 1:38.14, 8. István Juhász  1:53.38.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.