Begörcsölt a Király combja, kikapott a világbajnok

Hazai sikerrel kezdődött az NBA négy nyerésig tartó döntője, a San Antonio Spurs 110-95-re legyőzte a Miamit.

Ch. Gáll András
2014. 06. 06. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beat the Heat!

Ez a kórus zúgott a San Antonió-i AT&T Centerben, amikor magyar idő szerint péntek hajnalban a Spurs a világbajnoki címet védő San Antonio Heat csapatát fogadta az NBA-döntő (amit világbajnoki döntőnek hívnak odaát) első mérkőzésén.

A kórusnak ezúttal kettős jelentése volt: győzd le a Heatet és győzd le a hőséget. (Heat magyarul annyit tesz, hogy hőség.) Tudniillik a légkondicionáló berendezés elromlott a hatalmas csarnokban, és a texasi nyárban bődületes hőség uralkodott a teremben, egészen pontosan 93 Fahrenheit-fok, vagyis 34 Celsius-fok.

Természetesen a meccs vége felé már csak lézengtek a pályán a játékosok, a legjobbnak pedig, LeBron Jamesnek, a vendég Heat bedobójának – akit, nem is alaptalanul, King Jamesnek becéznek kosaraskörökben – a negyedik negyed közepén már felmondta a szolgálatot a combja, le is ült pihenni, de aztán visszatért.

Egyetlen támadás erejéig. Kosárra tört, a ziccert értékesítette is – ez volt a 24. és a 25. pontja –, de aztán rögtön a bal combjához kapott, és nem is tudott visszafutni védekezni. Úgy kellett letámogatni a cserepadhoz, kiderült, a hatalmas hőségtől és a kiszáradástól begörcsölt a combja, nem is tudott már játszani az utolsó, egy másodperc híján négy percben.

Pedig amikor utolsó kosarát bedobta, azzal 94-92-re jött fel a bajnok, tehát teljesen nyílt volt a mérkőzés. „Jakab király” nélkül azonban összeomlott a Miami, a meccs utolsó 19 pontjából 16-ot a Spurs szerzett, és látszólag fölényesen, 110-95-re megnyerte a találkozót.

A második mérkőzést magyar idő szerint hétfő hajnalban vívják, még mindig San Antonióban.

NBA-döntő, 1. mérkőzés

San Antonio Spurs–Miami Heat 110-95 (26-20, 28-29, 20-29, 36-17)
AT&T Center, San Antonio, 18 581 néző

San Antonio: Duncan 21, Leonard 9, Splitter 14, Parker 19, Green 13. Csere: Diaw 2, Mills 7, Ginóbili 16, Belinelli 9. Edző: Gregg Popovich

Miami: Lewis 10, James 25, Bosh 18, Chalmers 3, Wade 19. Csere: Anderson 2, Battier -, Cole 2, Allen 16. Edző: Erik Spoelstra

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.