Kötelező csalni a braziloknak, vagy csak ajánlott?

Agyas szerint meg kell pályázni a 2026-os vb-t, Tohonya nyolc sör után úgy csuklik, hogy „hulk”.

Ch. Gáll András
2014. 06. 13. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Na helló! Te, mi 1978 óta sírunk, hogy elcsalták az argentinok elleni meccsünket, de akkor mit mondjanak szerencsétlen horvátok? Ilyen kamutizenegyest, amit a brazilok kaptak, még a Gyufafejű se mert volna soha befújni a megye I-be’ se. Pedig emlékszel, mindig azzal szívattuk, hogy „csalóközi” származású, és pár éve, egy kispályás torna utáni piálgatásnál, amikor már eléggé szépen be volt lakmározva, meg is mondta: „Én, kérem, minden mérkőzés előtt minden ajánlatot meghallgattam, és elfogadtam a legjobbat.” Na de ilyen tizenegyest, mint ez a japán csíra a horvátok ellen, csak annak van pofája megadni, aki vagy tök hülye, vagy annyi pénzt kapott, amennyi a spanyoloknak járna a vb-aranyér’, vagy szóltak neki, hogy cimbi, azért tettünk oda téged vezetni, hogy nyerjenek a brazilok, érted? Még szerencse, hogy nem látták sokan, csak úgy pár milliárdnyian. Itt, a Böfögőbe (Agyasék törzskocsmája) nagyjából fele-fele alapon szurkoltak a két csapatnak – én mondjuk egyiknek se, én még úgy nőttem fel, hogy van magyar válogatott, és normális ember nem választ mellé másikat –, de 2–1 után nem maradt brazil drukker. Amúgy góltotóztunk, és kemény üvöltözés lett belőle, mert a Sunyi 2–1-et tippelt, és követelte, hogy adjuk oda neki a pénzt, mert korrekt bíráskodás mellett annyi lett volna a végeredmény. Mondjuk, elég viharvert állapotban volt már, szünetben elkezdte énekelni, hogy „Eresz alatt fecskefészek, a kis Sunyi megint részeg”, ez nála a totálkár jele, ilyenkor már cascót se lehetne kötni rá. Az Egér meg azzal jött, hogy akkor az ő 1–1-es tippje a nyerő, mert ha nincs a második gól, soha nincs a harmadik se. Ebbe’ egyébként szerintem igaza van. Nem is tudom, ilyen fogalmatlan brazil csapatot láttam-e már vb-n, ezek már, hogy szakértsek egy kicsit, mert ezt a dumát én találtam ki, a dél-amerikai és az európai futball hátrányait egyesítik. Már nem tudnak úgy focizni, mint a régiek, de még nem elég szervezettek. Jó, ott a Neymar, aki szépen eltörte a labdát az első gólja előtt, a tizenegyesnek meg eleve népitáncolva futott neki, meg kellett volna ismételtetni. De a Fred meg a Hulk mint brazil csatár? A Tohonya azt mondta, hogy nyolc sör után pont így csuklik, hogy „hulk”, hát kábé ennyi. És az a legszebb az egészbe’, hogy ezt a csapatot tolni fogják, mert ha egyszer hanyatt esik, akkor bezár az egész ország és a vb is. Jó, a csoportból most már továbbmennek, de képzeld el a brazil–spanyol vagy a brazil–holland nyolcaddöntőt. Oda már egyedül a japán bíró is kevés lenne, lehet, hogy el kell hívni partjelzőnek a Gyufafejűt is. Bár ő, amióta egyszer átdobták a korláton, állítólag fél a repüléstől.

E ponton azért megemlítettem, hogy egyetlen mérkőzés, különösen a nyitótalálkozó alapján túl korai ítéletet mondani a brazilokról, és annak a lehetőségét se zárjuk ki, hogy a játékvezető egyszeri hibát vétett, mindenféle tendencia nélkül. Agyas ugyan végighallgatott, de valószínűleg nem hallotta, mit mondtam, mert azzal folytatta:

– Jönnek ezzel a videóbíróval, rendben van, legalább ha a gólvonal mögött pattan le a lövés, mint négy éve a Lampardé, most legalább nem lehet továbbot inteni. De a leseknél ezután is úgy lengetnek, mintha május elseje lenne, a nyitómeccsen meg mindjárt adnak egy ilyen tizenegyest. Úszásban az nyer, aki egy századmásodperccel gyorsabb, atlétikában az, aki egy centivel nagyobbat dob, teniszben visszalassítják a labdát, és ha csak egy hangyaf*sznyival csípte a vonalat, tisztán látszik, erre itt a világ legnépszerűbb játéka, a futball, és rögtön azzal kezdődik a vb, hogy kétmilliárd embernek hányingere lesz az egésztől. Mellette kiderül, hogy Katar azért kapta meg a 2022-es vb-t, mert mindenkit lefizettek. Erre mondta az Egér, hogy a 2026-ost pályázzuk meg mi. Nem, dehogy Magyarország, csak a Böfögő és környéke. Szerinte van esélyünk, rendezőként talán külön csapatot is indíthatnánk, és a Brazília elleni nyitómeccsünket a Gyufafejű vezetné. Szünetben köszöntenénk a századik születésnapján a Blattert, mert még mindig ő lesz a FIFA elnöke, és a vb-dalt a Conchita Wurst énekelné a Szopmennel (Agyas szóhasználatában Dopeman). Na, helló.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.