Puskás-kiállítás nyílt Görögországban

Az 1971-es BEK-döntő 43. évfordulója alkalmából megnyitották Athénban a Puskás Ferenc életét és pályafutását bemutató kiállítást.

KG
2014. 06. 02. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára köszöntőbeszédében kiemelte, hogy Puskás Ferencet a világ minden táján nagyra tartják és megbecsülik. „Ő egyfajta nemzeti kincse Magyarországnak, s nemcsak a miénk, egy kicsit a görögöké, egy kicsit a spanyoloké, egy kicsit a világé” – mondta Kiss Norbert. Hozzátette: amikor Jorgosz Kalafatisz 1908-ban megalapította a Panathinaikoszt, biztosan nem gondolta, hogy egy magyar edző, egy igazi világsztár segítségével jutnak el a legnagyobb siker kapujába, a bajnokok döntőjébe.

A kiállításon görög felirattal levetítik a 2009-ben elkészült, Puskás Hungary című dokumentumfilmet, a vitrinekben pedig többek között látható a legendás csatár olimpiai aranyérme, három BEK-trófeája, valamint számos, a görög évekkel kapcsolatos emléktárgy is. Így például egy, a Panathinaikosz edzőjeként viselt futballcipő. Kuriózumnak számít két Ajax-mez, az egyiket Johann Cruyff, a másikat pedig Arie Haan viselte a londoni Wembley Stadionban 43 évvel ezelőtt rendezett fináléban, amelyet 2-0-ra nyert meg a holland sztárcsapat a Panathinaikosz ellen.

A kiállítás anyagát jórészt a Puskás Akadémia biztosította a kezelésében lévő Puskás-ereklyékből, a tárlat kurátora Mravik Gusztáv, az akadémia archívumvezetője, szakértője pedig Menyhárt Oszkár, a Magyar Sportmúzeum munkatársa.

A kiállítás keddtől három hétig, június 22-ig lesz látható, a belépés ingyenes. Este – magyar idő szerint 19 órakor – az Aposztolosz Nikolaidisz Stadionban leleplezik Puskás Ferenc emléktábláját, az eseményen a tervek szerint beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Iliasz Michalariasz, a Panathinaikosz elnöke és Panos Panajotopulosz kulturális és sportért felelős miniszter. Az ünnepséget követően megmérkőzik egymással a Panathinaikosz és a Puskás Akadémia U17-es csapata.

Puskás Ferenc 1970-ben lett a Panathinaikosz edzője, a Real Madrid és a Honvéd korábbi klasszisa mindössze egy évvel hivatalos búcsúmérkőzését követően vállalta el a görög együttes irányítását, mivel nagy motivációt jelentett a számára, hogy a gárda indulhatott a BEK-ben. A sorozatban az athéni csapat először a luxemburgi Jeunesse Escht, majd a két évvel korábbi KEK-győztes csehszlovák Slovan Bratislavát és az angol Everton is elbúcsúztatta. Következett a jugoszláv Crvena zvezda elleni elődöntő, amelynek első mérkőzését 4-1-re elveszítették a görögök, a visszavágón azonban hatalmas bravúrt végrehajtva 3-0-ra győztek és továbbjutottak.

1971. június 2-án a Puskás irányította Panathinaikosz története és a görög klubfutball legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy a Johann Cruyff fémjelezte Ajax Amsterdam ellen BEK-döntőt játszott. A finálét ugyan 2-0-ra elveszítette, de a menetelésével így is maradandót alkotott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.