Trónfosztás Texasban, nyugdíjasok a világ tetején

Chris Bosh ígérete ellenére a San Antonio 104-87-re leverte a Miamit, és 4-1-re megnyerte az NBA-döntőt.

Ch. Gáll András
2014. 06. 16. 4:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár Chris Bosh a döntő ötödik mérkőzésének előestéjén hangzatos kijelentést tett, miszerint biztos, hogy megnyerik a meccset, és nem hagyják, hogy a San Antonio Spurs vasárnap éjjel az AT & T Centerben ünnepelje tizenöt év leforgása alatt ötödik NBA-bajnoki címét, erre csak öt percig volt esélye a címvédő floridaiaknak. 8-0-lal, majd 22-6-tal kezdték a mérkőzést a vendégek, de a hatodik perc elején elfogyott a lendület, a második negyed ötödik percében Kawhi Leonard sikeres triplájával 37-35-re fordított a Spurs, s attól kezdve nem ismert kegyelmet, a harmadik negyed vége felé már 22 ponttal vezetett a későbbi győztes (75-53).

„Nehéz elhinni, ugye? – kérdezte Manú Ginóbili, a 19 pontjával, 4-4 lepattanójával és gólpasszával tündöklő hatodik ember, aki 36 évesen a szezon előtt már vissza akart vonulni. – Igazán magas színvonalon kosárlabdáztunk.”

A döntő MVP-jének a matuzsálemek csapatának legfiatalabb játékosát, a mindössze 22 éves Kwhi Leonardot választották, ő kapta a Bill Russell trófeát – magától a névadótól, a 11-szeres bajnok bostoni legendától. A 201 centis bedobó 22 pontot, 10 lepattanót, 2 asszisztot, 1-1 labdaszerzést és blokkot jegyzett az utolsó meccsen, a döntő öt találkozóján pedig 17,8 pontot és 6,4 lepattanót átlagolt. Tim Duncan (1999) óta ő az NBA-döntő legfiatalabb MVP-je 22 évesen és 350 naposan.

– Most mindenki a pillanat örömét élvezi, nem is tudom, mit mondjak – dadogta a Los Angeles-i Leonard, miközben a társak, Gregg Popovich edzővel az élen hahotáztak, hiszen tudták, Leonard nem a szavak embere.

Leonardot a 2011-es drafton szerezte meg a Spurs az Indiana Pacerstől, a tudatos csapatépítés jegyében.

A Spurs eddigi négy bajnoki címének MVP-je, Tim Duncan ötödik Larry O\'Brien-serlegét szorongatta (ez jár a mindenkori bajnokcsapatnak). Tizenöt éve telt el első és ötödik diadala között, 1999-ben másodéves ifjonc volt, amikor 21 évesen először a csúcsra jutott csapatával. Ő és Gregg Popovich, az edző volt ott mind az öt elsőségnél, Tony Parker és Ginóbili az utóbbi négynél.

A Spurs igazi nemzetközi társulat, tizenegy nemzet tagjai alkotják a keretet: Duncan a Virgin-szigeteken látta meg a napvilágot, Parker francia, Ginóbili argentin, Boris Diaw francia, Tiago Splitter brazil, Patty Mills, aki a döntő ötödik meccsén öt triplát bevágott, és 17 pontig jutott, ausztrál, Marco Belinelli olasz, Aron Baynes új-zélandi, Jeff Ayres és Cory Joseph kanadai.

Az NBA „nyugdíjasai” vajon folytatják? Duncan 38, Ginóbili 36, Parker a harminckettediket tapossa, a kiegészítő emberek sem mai gyerekek, az egy Leonardot leszámítva.

Igaz, már három-négy éve azt jósolják, hogy felbomlik a Spurs, aztán tessék...

NBA-döntő, 5. mérkőzés:

San Antonio Spurs–Miami Heat 104-87 (22-29, 25-11, 30-18, 27-29)
San Antonio, AT&T Center, 18 581 néző

Spurs: Duncan 14, Diaw 5, Leonard 22, Parker 16, Green -. Csere: Baynes 2, Bonner -, Splitter 3, Ayres 2, Mills 17, Joseph -, Belinelli 4, Ginóbili 19.

Heat: Lewis 3, James 31, Bosh 13, Wade 11, Allen 5. csere: Andersen -, Haslem 2, Battier -, Jones -, Beasley 9, Chalmers 8, Douglas 2.

A döntőt 4-1-re a San Antonio nyerte

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.