Bayern: harcban az idővel

A bajorok az elmúlt két bajnokságot rekordgyorsasággal nyerték meg, erre idén is esélyesek.

Ch. Gáll András
2014. 08. 22. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma a Wolfsburg ellen éppen a bajorok nyitják az évadot, több okból is duzzadó önbizalommal: keretükben hat friss vb-aranyérmes mellett ott tündököl a Brazíliában bronzot szerzett holland Arjen Robben, a francia Franck Ribéry és a fő rivális Dortmundtól elcsábított lengyel gólzsák, Robert Lewandowski is, az ellenfél pedig eddigi húsz hivatalos vizitjén mindössze egyetlen pontocskát rabolt a Bayerntől. Igaz, minden idők legmeghökkentőbb Bundesliga-bajnokságával dicsekedhet 2009-ből, a Dortmund két (2011, 2012) és a Stuttgart (2007) egy aranya mellett az elmúlt évtizedben a jelenlegi címvédő söpört be hatot. 2013-ban a 28. forduló után, április 6-án lépett meg behozhatatlan előnnyel, idén tavasszal még ezt a rekordot is tovább faragta a 27. körig és március 25-ig. Ekkor 25 győzelemmel és 2 döntetlennel, veretlenül, 25 ponttal húzott a Dortmund előtt.

E száguldás a dobogó tetejére aligha fokozható. Április, majd március után februárban képtelenség bajnokságot ünnepelni, bár éppen a 26. fordulóban lehetne. Még Jürgen Klopp, a Dortmund menedzsere is leszögezte: „A Bayern München megvédi címét. Mindenki felett áll majd.” Mondta ezt azt követően, hogy csapata múlt héten a Német Szuperkupáért kiírt gálán a Signal-Iduna-Park 80 ezer nézője előtt 2–0-ra legyűrte a többek között Neuert, Boatenget, Alabát, T. Müllert, Lahmot és Lewandowskit is bevetett favoritot. Az éremvárományosok között tarthatjuk számon a Leverkusent is, így az első forduló rangadója vitathatatlanul a szombati Dortmund–Leverkusen parti, amelyen a legrégebb óta, hét éve hivatalában lévő Bundesliga-tréner, Klopp is megmérkőzik az újonc kollégával, Roger Schmidttel.

A valódi újonc persze az abszolút első bálozó Paderborn, valamint a hajdan háromszoros aranyérmes, két esztendei alsóházi bolyongás után az elitbe visszatérő Köln is, amely a rajton a tavaly csupán osztályozó árán bentmaradt Hamburgot fogadja. Még jó, hogy így alakult, mert legalább a magyar középpályás, Stieber Zoltán is az első ligában futballozik, Huszti Szabolcs önkéntes, kínai száműzetése után tehát két főt számlál a magyar kontingens. A másik tag Szalai Ádám, aki a bronzérmes Schalkétól lejjebb liftezve landolt a középcsapat Hoffenheimnél. A Kicker magazin úgy fogalmaz, érkeztével erősödött a támadók közötti konkurenciaharc, talán ennek jegyében vágott mindjárt ötöt a legutóbbi kupafordulóban az USC Paloma feletti 9–0 alkalmával a poszttárs Sven Schipplock.

Szalaitól azért remélhetőleg nem várják, hogy rögvest ötről a hatra jusson. Mi a magunk részéről teljes őszi termésként is beérnénk tőle ennyivel.

Az 1. forduló programja:
péntek: Bayern München–Wolfsburg 20.30 (tv: Eurosport 2)
szombat: Köln–Hamburg, Frankfurt–Freiburg, Hannover–Schalke (tv: Eurosport 2), Hertha–Bremen, Hoffenheim–Augsburg – mind 15.30, Dortmund–Leverkusen 18.30 (tv: Eurosport 2)
vasárnap: Paderborn–Mainz 15.30 (tv: Eurosport 2), Mönchengladbach–Stuttgart 17.30 (tv: Eurosport 2)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.