Egyetlen kosár választotta el Vojvodáékat az Eb-től

Nincs szerencséje a magyar férfikosárlabda-válogatottnak, egyetlen kosáron múlt kijutása a 2015-ös Eb-re.

Ch. G. A.
2014. 08. 27. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra készült tegnap Szolnokon a magyar férfikosárlabda-válogatott, amire 15 éve nem volt képes: kijutni az éppen aktuális Európa-bajnokságra. Ehhez „mindössze” arra volt szükség, hogy legalább tizenhét ponttal legyőzze a cseh válogatottat, feltéve, hogy Grúzia jobbnak bizonyul Portugáliánál Tbilisziben. (Portugál siker esetén bármilyen különbségű magyar diadal elég lett volna az üdvösséghez.)

A tiszaligeti mérkőzéshez vezető út ezúttal is rögös volt, és – sajnos – a megszokott okokból: a sorozatban ezúttal is nélkülöznie kellett a szövetségi kapitánynak (aki ezúttal Sztojan Ivkovics volt, immár második mandátumát töltve a nemzeti együttes élén) néhány ászt a pakliból. A térdét fájlaló Hanga Ádámot, a baszk Kutxa Laboralnak a San Antonio Spurs által draftolt 2 méteres hátvéd-bedobóját, a szemműtéten átesett szolnoki centert, Lóránt Pétert, klubtársát, a veterán, 212 centis Báder Mártont és két további, elméletileg biztos kerettagot, a paksi Hendlein Rolandot és Szabó Zsoltot. Utóbbi kettő távolmaradási indokai nem igazán ismertek, Hanga, Lóránt és Báder „alibije” külön-külön abszolúte elfogadható, csak így együtt az összkép felettébb homályos. Mintha a klubérdek megelőzné a válogatott, ha úgy tetszik, a nemzet érdekeit. És financiális szempontból mindez még érthető is, hiszen az egyesületek az év tizenkét hónapjából tízben számítanak – nem is rosszul fizetett – alkalmazottaikra, azt mondják, oldják meg a problémáikat, esetleges műtéteiket, kúrálják ki magukat a rendelkezésükre álló két nyári hónapban.Akkor, amikor a haza is szólítaná őket, a nemzeti válogatottba. Feloldhatatlan ellentmondás? Mindenesetre máig nem sikerült kielégítő megoldást találni rá.

Ilyen előzmények után futott ki a zsúfolásig megtelt, decibelszintjében egy reptéri kifutópályát idéző Tiszaligeti Sportcsarnok parkettjára a magyar és a cseh válogatott, a himnuszok előtt a válogatottságtól búcsúzó Simon Balázs kapott vastapsot. A mieink első kosarát Tóth Ádám szerezte, aztán beindult a húzd meg, ereszd meg, néhány pontos hazai vezetéssel, de egyelőre jócskán távol a megkívánt 17 pontos előnytől. A csehek barcelonai sztárja, Satoransky nem villogott, annál inkább Vojvoda Dávid, akinek távoli duplája után 20–13-mal fejeződött be az első negyed.

A másodikban először Ivkovics kért időt a 217 centis Balvin sikeres ziccere után, majd a támadási időnk is lejárt, első jeleként némi tanácstalanságnak (27–24). Ám a rutinos Dénes Gábor beállt, és elkezdte termelni a pontokat (32–25). Mégis csak 32–31-es állással mentek pihenni a csapatok.

Nagyszünet után emberfelettit nyújtott Sztojan Ivkovics együttese. Makacs céltudatossággal pontról pontra duzzasztották az előnyt Vojvodáék (a Szolnok bedobója 20 pontig jutott), s 79–63-nál már 16 pont volt a differencia, majd Tóth Norbert triplájával 82–66-nál 13,3 másodperc volt hátra. 4,7 másodperccel a vége előtt támadtunk, 82–68-as állásnál, egy jó triplával kijutottunk volna az Európa-bajnokságra. És ekkor befújtak egy mezőnyfaultot a csehek ellen, amellyel – paradox módon – elszálltak az esélyeink. Ugyanis Keller Ákos hiába dobta volna be mindkét büntetőt, nekünk tripla kellett Keller az elsőt értékesítette, a másodikat szándékosan kihagyta, de a lepattanó a vendégeké lett, 83–68-ra győztünk, de egyetlen kosárral lemaradtunk a 2015-ös Eb-ről. Hogy a bírók nem „fújták meg” a hazai pályát, arra bizonyság a 32:22-es büntetődobás-arány. Nem ide

Magyarország–Csehország 83–68 (20–13, 12–18, 26–19, 25–18)
Szolnok, 2200 néző.
Legjobb dobók: Vojvoda 20, Thomas 14, Keller 13, Tóth N. 11, Ruják 9, illetve Satoransky és Houska 18-18, Pumprla 9.

A csoport másik meccsén: Grúzia–Portugália 71–59

Az E csoport végeredménye:

1. Grúzia 10, 2. Csehország 10, 3. Magyarország 10, 4. Portugália 6.

Az első és a második jutott tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.