Farkas Péter kiszabadult, a riói olimpiára készül

Az olimpiai bajnok birkózó a rács mögött sem veszítette el humorérzékét.

2014. 08. 22. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kamerák kereszttüzében hagyta el pénteken hajnalban a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetet Farkas Péter, aki a jövőbeni terveiről a következőket mondta el: „Rio , készülünk tovább, az edzőtábor csodálatos volt, megerősödtem, hajrá!”

A 46 éves Farkas Péter az 1992-es barcelonai olimpián birkózásban a kötöttfogás 82 kg-os súlycsoportjában lett aranyérmes. Ő volt az első vagy legalábbis az elsők egyike, aki a dobogón beleharapott az érmébe, és ez a fotó bejárta a világot. Két vb-n is győzött: 1990-ben Rómában, valamint 1991-ben Várnában, s 1991-ben Eb-t is nyert Aschaffenburgban.

Visszavonulása után többször is törvényt sértett. 2001-ben két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, miután autóval nekihajtott annak a rendőrnek, aki szabálytalan parkolás miatt el akarta szállíttatni a gépjárművét. Három évvel később azért tartóztatták le – öccsével együtt –, mert édesanyja ingatlanán marihuánaültetvényt és kábítószert előállító laboratóriumot találtak.

A bíróság először, 2006-ban nem jogerősen felmentette, 2008 novemberében azonban immár jogerősen öt és fél év letöltendő fegyházbüntetést rótt ki rá. Farkas az ítélethirdetés közben elhagyta a tárgyalótermet és megszökött az őrizetbe vételére odarendelt rendőrök elől. 2009 végén Andorrában fogták el, majd december 12-én korábbi büntetését másodfokon hét évre súlyosították.

A részére 1992-ben adományozott Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje, polgári tagozata kitüntetést Sólyom László köztársasági elnök a kitüntetésre érdemtelenné válása miatt 2010-ben visszavonta, és az olimpiai bajnokként őt megillető állami életjáradékát is visszavonták. Farkas perújítási kérelmeit elutasította a bíróság, de végül kevesebb mint öt évet kellett a rács mögött töltenie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.