Hosszú, Cseh: délelőtt is kegyelmi állapotban

Ígéretes frontembereink délelőtti formája: Hosszú Katinka, Cseh László, Bernek Péter is a legjobb időt úszta.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 22. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

200 m háton három versenyzőnk is medencébe ugrott, Verrasztó Dávid egyenesen a 26. születésnapján. Bernek Péterrel és Balog Gáborral nemcsak a mezőnnyel, hanem egymással is versenyeztek, hiszen hármuk közül csak ketten juthattak tovább. Ez a 2012-es debreceni Eb ezüstérmesének, Berneknek nem okozott gondot, olyannyira, hogy a legjobb időt (1:58.45 p) úszta a mezőnyben, bár az Európa-rekorder Kawecki láthatóan nem úszta ki magát. „Nagyon odatettem magam, nem akartam megengedni a riválisaimnak, hogy nőjön az önbizalmuk” – mondta a 22 éves, kőbányás hátúszó.

Balog 2:00.14-gyel a kilencedik, Verrasztó 2:0097-tel a 14. időt teljesítette, de utóbbi így is kiszorult a középfutamból az imént ismertetett okok miatt.

Hosszú Katinka oktatta Pellegrinit!

Hosszú Katinka teljesítménye egyre jobban zavarba ejti a tudósítót, egyre inkább kezdjük azt hinni, olykor még önmagát is meglepi az immár háromszoros berlini aranyérmes extraklasszis. Már csütörtök este ámulatba ejtett bennünket a 4x200-as gyorsváltó hajráembereként bemutatott észbontó produkciójával, amivel a hatodik-hetedik helyről a harmadikra hozta be a stafétát, az pedig, hogy péntek reggel simán hazavágta a mezőnyt, benne a mellette lévő pályára beosztott világcsúcstartót, Federica Pellegrinit, nos, azt még emésztenünk kell egy darabig. Katka 1:57.05-tel, a legjobb idővel lépett a 16 közé, Pellegrinire bő két másodpercet vert, s mivel az előző esti váltóban a legjobb időt elérő Sarah Sjöström nem jelent meg a rajtnál, honfitársnőnk egy csapásra a döntő csúcsfavoritjává lépett elő.

„Tegnap a doppingpróba miatt csak fél tizenegykor tudtam elhagyni a Velodromot, s fél tizenkettő előtt nem is tudtam ágyba kerülni. Tudtam, hogy nyomni kell a kétszázat, most már, az ötödik napon nem olyan friss az ember. De nagyon jólesett az úszás! Hogy motivált-e, hogy a világcsúcstartó úszik mellettem? Észre sem vettem ” – maradt ereje még egy kis viccelődésre is a Vasladynek.

Biczó hajnalig emésztette az ezüstöt

Biczó Bence ugyan nem jutott tovább 100 m pillangón (54.06 mp), mert két jobb magyar (Cseh László és Pulai Bence) is akadt nála, viszont mesélt arról, hogyan dolgozta fel élete legnagyobb sikerét, a csütörtökön begyűjtött ezüstérmet a 200 m pillangón.

„Csak hajnali háromkor tudtam elaludni, addig zakatolt az agyam, újra és újra leúsztam gondolatban a versenyt. Elemeztem, összegeztem, és arra jutottam, hogy elfogadható ez az ezüstérem, főleg ilyen, kihagyásokkal tarkított felkészülés után. És mivel edzőm, Sántics Béla is így gondolja, nyugodt lehetek” – mondta a most már debreceni úszó.

A kőbányás Pulai Bence 52.78-cal erősen megközelítette legjobbját, és tizenkettedikként tovább is jutott, de nem volt elégedett önmagával. „Pánikúszásnak mondanám, amit előadtam, sokkal jobbat reméltem, valami nagyon nincs rendben” – mondta.

Cseh Lacinál viszont minden a legnagyobb rendben: tanári úszással, 52.14-gyel nyerte a futamát és ez a legjobb idő. „Így reggel ez nem rossz, délután még javítani kell ezen, meg majd a döntőben is, aztán meglátjuk ” – hangzott a dodonai nyilatkozat a tizenkétszeres Európa-bajnoktól.

Gyurta Dani nem rezelt be Kochéktól

Hosszú Katinka a biztonság kedvéért 50 m háton is továbblépett, a 28.52 a tizedik legjobb idő, de ez végképp nem az ő száma. Persze sohasem lehet tudni nála „Amióta a Sette Colli versenyen, Rómában lecsúszott a lábam a rajtkőről, csak úgy beleesek a vízbe, ami nem jó. És amit az elején elveszítek lendületben, azt már nehéz visszahozni” – magyarázta az örök maximalista.

Gyurta Dániel a 17. időt úszta 50 m mellen, ezzel nem jutott tovább, de amúgy sem indult volna el a középdöntőben.

„Melegítettem a vegyes váltóra, ennyi A 200 m mell tegnapi döntőjéről még csak annyit, hogy Koch és Murdoch az életéért úszott, megmondom őszintén, 2:07-en belüli időt vártam tőlük az idei eredményeik alapján. Az utolsó ötven méterük csak 33 másodpercre sikerült, ez is mutatja, hogy rendesen besavasodtak. Semmi olyasmit nem mutattak, amit – úgy érzem – ne tudtam volna kontrollálni. Persze nagyszerű Koch győztes ideje, a 2:07.4 ” – értékelt a 200 m mell olimpiai bajnoka, Gyurta, aki még mosolyogva hozzátette, hogy egyáltalán nem rezelt be Koch és Murdoch úszását látva.

A délelőtti program befejezéseként Kapás Boglárka lazán biztosította helyét az 1500 m gyors szombati döntőjében, futamában a második, összességében a harmadik idővel.

„Tegnap nagyon elfáradtam a nap végére, ennek ellenére csak hajnali kettőkor tudtam elaludni, addig forgolódtam az ágyban. Remélem, holnapra teljesen kipihenem magam, szeretnék 1500-on is érmet szerezni a 800 után” – mondta Bogi a megszokott mosoly kíséretében.

Este nincs igazán aranyesélyünk, bár, ki tudja.

A következő döntőket rendezik 18.00 órától a Velodromban:

800 m férfi gyors (Gyurta Gergely)
200 m női mell
100 m férfi gyors (Kozma Dominik)
100 m női pillangó
4x100 m vegyes gyorsváltó (2 férfi+2 nő)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.