Hosszú Katinka Európa-bajnok

Hosszú Katinka aranyérmes 400 m vegyesen.

PR
2014. 08. 18. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka megvédte címét 400 méter vegyesen a berlini úszó Európa-bajnokság hétfői versenynapján. Verrasztó Evelyn a hatodik helyen végzett. A szám világbajnokának sikere egy pillanatig sem volt kérdéses, csak az órával versenyzett. Ugyan egészen az utolsó fordulóig az Európa-csúcsnál is jobban állt, ám a végére kissé elfáradt, így „csak” délelőtt elért saját Európa-bajnoki rekordját (4:31.53 p) múlta felül 4:31.03 perccel.

„Iszonyatosan gyorsan kezdtem, két másodperccel voltam jobb, mint kellett volna, de nem érzékeltem, csak a végén, az utolsó százon aztán meg is éreztem az addigi túlzott iramot. Ezért maradt el az Európa-csúcs, amit szerettem volna tovább javítani – nyilatkozott az MTI-nek Hosszú. – Alig hét tizeddel ugyan, de elmaradtam a rekordtól, ezzel együtt boldog vagyok, az arany a lényeg. Érzem, nagyon jó formában vagyok, s ez igazán jó jel a héten még rám váró feladatok előtt.”

Verrasztó a táv feléig érmes helyen haladt, mellen azonban visszaesett, így végül 4:40.61 perces eredménnyel hatodik lett, pedig 54 századot így is javított előfutamos idején.

„Az eleje jól ment, de még jobb is lehetett volna. Szerettem volna 4:40-en belül úszni, de így sem vagyok csalódott” – mondta az MTI-nek Verrasztó. Hosszú a berlini kontinensviadal harmadik magyar érmét szerezte meg a nyílt vízi szakágban 10 kilométeren második Risztov Éva és a 25 km-en szintén ezüstérmes Olasz Anna után.

Eredmény:
női 400 m vegyes, Európa-bajnok:
HOSSZÚ KATINKA 4:31.03 perc
2. Mireia Belmonte Garcia (Spanyolország) 4:33.13
3. Aimee Willmott (Nagy-Britannia) 4:34.69
...6. Verrasztó Evelyn 4:40.61

Kis Gergő a nyolcadik helyen végzett 400 méter gyorson. A Rája ’94 Úszó Klub országos csúcstartója a fináléban közel három másodperccel elmaradt a délelőtti előfutamban elért 3:50.35 perces idejénél, amivel még éppen befért a legjobb nyolc közé, így a mostani 3:53.14 perces teljesítményével nagy hátránnyal lett utolsó a futamban. A győzelmet 3:45.66 perccel a szerb Velimir Stjepanovic szerezte meg, aki az első 150 méteren 10-15 méteres előnyt szerzett, és ezt megtartotta a verseny végéig.

Gyurta Dániel negyedik legjobb idővel bejutott a férfi 100 m mell keddi fináléjába. A 200 méter olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédője futamában másodikként csapott célba 59.58 másodperces idővel, amely mindössze öt századdal marad el a londoni olimpián elért országos csúcsától.

A magyar úszó összesítésben negyedik lett, a második elődöntőben ugyanis két brit úszó is jobb eredményt produkált nála. A legjobb időt Adam Peaty érte el 58.68 mp-cel, ami Európa-bajnoki csúcs és a világrekordnál is mindössze 22 századdal lassabb.

Cseh László 50 m pillangón nem jutott fináléba. A nagymedencében 11-szeres Eb-győztes Cseh az esti elődöntőben kifejezetten gyengén rajtolt, így végül nyolcadik helyen, 23.95 másodperces idővel ért célba. A délelőtti eredményétől (23.73 mp) több mint két tizeddel elmaradt Cseh összesítésben 15. lett. A legjobb nyolcat felvonultató fináléhoz 23.60 másodperces teljesítményre volt szükség.

Hosszú Katinka nem jutott fináléba a 200 méter hát hétfői elődöntőjéből. Alig 15 perccel a 400 m vegyesen nyert aranyérme után ismét a medencébe szólított versenyző vélhetően nagyon elfáradt az előző úszása során, ugyanis végig a mezőny hátsó felében tempózott és nagyon lemaradva utolsóként csapott célba a futamában.

Hosszú – aki tíz egyéni és egy váltószámban indul a kontinensviadalon – közel kilenc másodperccel elmaradt az előfutamban elért 2:11.09 perces eredményétől, így 2:20.04-gyel 16. helyen zárt. A délelőtti idejével hetedik helyen került volna a keddi fináléba.

A délelőtti versenyekről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.

Az Eb-ről szóló beharangozónkat ide kattintva olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.