Hosszú, Gyurta és Cseh elkezdi az éremhajszát

Berlinben a nyílt vízi két magyar ezüst után medencés nagyágyúink is vízbe ugranak az Európa-bajnokságon.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 18. 6:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlinbe beszökött az ősz, még a Wilhelmstrasse is beleremegett. Pulóvert húztak az emberek, a Brandenburgi kaputól pár méternyire, a Tiergarten bokrai között korzózó nyulak is fázósan ugrabugrálnak, a Március 18. téren rám köszönő, mosolygós rendőr sem ingujjban posztol már. Még szerencse, hogy a 32. úszó Európa-bajnokság hétfőn kezdődő medencés versenyeit nem szabad téren rendezik – mint például 1991-ben, Athénban, ahol Egerszegi Krisztina a húsz éven át fennálló, korszakos világcsúcsát (2:06.62 p) úszta 200 méter háton. (Nota bene, az idő ma is érvényes Európa-, s természetszerűleg magyar rekord.)

A németek viszonya – ha már a Reichstagot (ma: Bundestag) is körbefutottuk hajnali városfelderítő portyánkon – sajátos önnön történelmükhöz. A Yitzhak Rabin Strassén jutok el arra a sarokra, ahonnan már látszik az a második világháborús szovjet emlékmű, az egykor megosztott Berlin nyugati szektorában, amely mellett a Szabadság téri obeliszk eltörpül, s még két T–34-es tank, két acélszörny is nagyobb hangsúlyt ad a márvány építménynek. Pár méterrel odébb, mielőtt befutnánk a Brandenburgi kapu alá, a járda kövezetébe belevésve olyasféle rajzolat, mint Hollywoodban a színészek csillagai, csak itt valamivel komolyabb dologról szól a történet: Mr. Gorbachev, open this gate, tear down this wall!

Az 1987. június 12-i, világtörténeti jelentőségű Ronald Reagan-beszédet örökíti meg a szöveg, amellyel tulajdonképpen megkezdődött a berlini fal három évvel későbbi ledöntésében kicsúcsosodó, a hidegháború befejeződéséhez és a létező szocializmus néven elhíresült, világszerte tízmilliók halálát okozó történelmi kísérlet összeomlásához vezető folyamat.

Ekkora hordereje talán nem lesz az úszó-Eb medencés versenyeinek, azt viszont joggal reméljük, hogy a moszkvai kajak-kenus aranyesőnek és Pars Krisztián káprázatos zürichi dobásának méltó magyar folytatásának tapsolhatunk majd a Velodrom kerékpáros létesítményéből átalakított Schwimm- und Sprunghalléban. S mindenképpen ide kell sorolnunk a nyílt vízi úszóink dupla bravúrját, Risztov Éva (5 km) és Olasz Anna (25 km) ezüstérmét.

Hétfőn 9.30 órától már legnagyobb sztárjaink is vízbe ugranak, köztük a 4x200 m-es váltóval együtt 11 számban érdekelt Vaslady, anyakönyvezett nevén Hosszú Katinka, a 200 m-es mellúszást ezúttal kihagyó, hétfőn a 100 m-en rajtoló olimpiai bajnokunk, Gyurta Dániel, s az 50 m pillangón a kétszer olyan hosszú távra bemelegítő, 11-szeres Európa-bajnok Cseh László is.

Hosszú Katinka saját márkát épít

S hogy vélhetően magyar éremmel (érmekkel?) kezdődnek a medencés versenyek, annak előjeleként is értékelhetjük, hogy a mindig jó szimatú magyar elnök, Gyárfás Tamás magának kérte a 400 méteres női vegyes úszás éremátadási ceremóniáját

Az immár saját márkát (Vaslady) építő Hosszú Katinka a szám nagy esélyese, bár ne felejtsük el, hogy az idei európai ranglistán a brit Hannah Miley (4:31.76 p) és a spanyol fenomén, a Katinkához hasonló állóképességű Mireia Belmonte (4:32.92) is megelőzi Hosszút (4:31.98). Belmonte „étvágyára” mi sem jellemzőbb, mint hogy az 5 km-es nyílt vízi úszásban már szerzett egy bronzérmet, éppen Risztov Évát megelőzve

„Ez a 33. Eb-m, s itt voltam a 2002-es, egy másik uszodában rendezett berlini kontinensviadalon is, mindehhez képest nekem csalódás a rendezés – szögezte le Kiss László szövetségi kapitány az MTI-nek nyilatkozva. – A legfőbb bajom azzal van, hogy ebben a biciklis stadionban túlságosan messze van a versenymedencétől a bemelegítésre és levezető úszásra szolgáló medence, s vagy hétperces út vár, közte egy csomó lépcső a versenyzőkre, amíg odaérnek az egyikből a másikba.”

„Az sem tetszik, hogy itt nem a megszokott rajtköveket használják, amellett a medence fala is csúszós” – dohogott a szakvezető, aki a rendezési hiányosságok ellenére bízik a csapatban, s a legalább három aranyról és összesen tíz éremről szóló vállalás sikerében.

A hétfői program, a magyarokkal:

9.30-tól előfutamok

Férfi 400 m gyors – Kis Gergő
Női 50 m pillangó
Női 400 m vegyes – Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn, György Réka
Férfi 100 m mell – Gyurta Dániel,
Női 200 m hát – Hosszú Katinka,
Férfi 50 m pillangó – Cseh László, Pulai Bence, Takács Krisztián
Női 4x100 m gyorsváltó
Férfi 4x100 m gyorsváltó

18.00 órától a férfi 400 m gyors és női 400 m vegyes, valamint a két 4x100 m-es gyorsváltó döntőjére, továbbá a többi délelőtti szám középfutamaira kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.