Jakabos „Zsu” feltámadása a délelőtt szenzációja

„Emlékezetből” nagy időt úszott 200 pillangón, Kozma „Doma” 50 m gyorson is tényező.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 23. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombat délelőtt álmosnak, unalmasnak indult a berlini úszó-Európa-bajnokságon (elvégre ez már az utolsó előtti nap ), mindössze két számban, az 50 m férfi gyors és a 200 m női pillangó selejtezőiben voltunk érdekeltek. Aztán jött a vállműtétje után még csak lábadozó Jakabos Zsuzsanna, és odacsördítette az egész mezőny második legjobb idejét!

De előbb az 50 gyors, benne három magyarral: Holoda Péterrel, Takács Krisztiánnal és Kozma Dominikkel. A 17 éves Holoda még tanulja ezt a szakmát, 23.58 mp-es ideje csak az 50. helyhez volt elég, viszont Takács Krisztián, csapatunk egyik doyenje és „Doma” simán továbbjutott, előbbi a 11., utóbbi a 9. helyen. „Körülbelül ennyire számítottam” – mondta a Dunaferr elnyűhetetlen sprintere, aki 22.41-et teljesített. Kozma a maga 22.33-át így fogadta: „Magyarországon nincs is valójában sprinterképzés, ehhez képest nem rossz. Készülök a vegyes váltóra, azért kell úsznom mindennap.”

Jakabos: 2:08-as 200 pille, emlékezetből

És akkor a 200 női pille. Jakabos Zsuzsannának tavaly október végén szétkapták, majd újra összerakták a jobb vállát, egy jókora csavar is maradt benne, de dr. Erdélyi Gábor sebész a jelek szerint jó munkát végzett. Zsu négy és fél hónapig nem is úszhatott az operáció után, áprilisban kezdte újra az edzéseket, sokáig kétséges volt, hogy indulhat-e az Eb-n. Ezek után már a 4x200-as gyorsváltó első embereként felülmúlta önmagát, két percen belüli idővel a harmadik legjobb időt úszta a stafétában, s nagymértékben hozzájárult a bronzéremhez.

Szombat reggel pedig az első futamot fölényesen megnyerte, 2:08.73 perces ideje az egész mezőnyben a második legjobb, a spanyol Mireia Belmonte (2:08.41) mögött és Hosszú Katinka (2:08.81) előtt. Verrasztó Evelyn is bent volt az első nyolcban, de mivel egy országot csak ketten képviselhetnek, nem indulhat a középfutamban.

„Engem is meglepett a jó idő, az meg különösképpen, hogy milyen jólesett az úszás” – örvendezett Jakabos.

„Ez egy előfutam volt, a java délután, meg vasárnap jön” – tette hozzá Hosszú, aki lassan végére ér példátlan(ul sikeres) menetelésének.

Szekérderéknyi éremesély délután

Délután négy órától (korábban kezdődnek a döntők) megannyi éremesély mosolyog ránk, magyarokra. Nézzük időrendi sorban:

1500 m női gyors: Kapás Boglárka minimum bronzra aspirál.
100 m férfi pillangó: Cseh Laci aranyérmét csak önmaga veszélyeztetheti
200 m női gyors: A Hosszú–Pellegrini párharc az Eb fénypontja lehet.
200 m férfi hát: Bernek Péter és Balog Gábor is versenyben az éremért, Bernek egyenesen az aranyért.

Plusz az apró, benne az 50 m férfi gyors és a 200 m női pille középfutamaival, Kozmával, Takáccsal, Hosszúval, Jakabossal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.