Keserü: egy meccsen hat gól, mégis a kispadon

A magyar származású Claudiu Keserü a Ludogorec elleni BL-rájátszásban nem került be a Steaua kezdőcsapatába.

Csinta Samu (Kolozsvár)
2014. 08. 21. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar származású csatárnak a Pandurii Tg. Jiu elleni román bajnokin (6–0) szerzett hat gólja a hatodik hasonló bravúr a román futballtörténelemben. Az első Thierjung Árpád nevéhez fűződik, aki 1937-ben a Temesvári Kinizsi színeiben jutott hat találatig a Nagyvárad elleni bajnokin, de a listán szerepel Gheorghe Hagi is, ő 1987-ben lőtt hatot még a Sportul Studentesc színeiben a Ceausescu-szülőfalu, Scornicesti csapatának egy őrült, 7–5-tel végződött mérkőzésen. A Steaua klubrekordját viszont már Keserü tartja, a korábbit éppen aktuális edzője, Costel Galca jegyezte, 1994-ben az ő öt góljával verte a csapat 5–0-ra a Brassó együttesét. „Csak később értettem meg, miért buzdítottak még az ötödik után is újabb góllövésre a pálya széléről” – vallotta be Keserü a rekordmeccs után.

A decemberben huszonnyolcadik életévét betöltő, nagyváradi születésű csatár meglehetősen fura pályát futott be. Ifjúságiként egyfajta csodagyerekként tartották számon, s nagyon hamar, tizenhét évesen Franciaországba került. 2004 és 2008 között a Nantes B csapatából is rendszeresen hívták a román U21-es válogatottba, huszonegy meccsen hat gólt is lőtt, ám fejlődése megtorpant, s 2008 után „kölcsöngyerekként” vándorolt előbb a Libourne-ba, majd a Tours-ba. Az Angers-ben eltöltött két év, majd egy év Bastia után 2014. január 9-én érkezett Bukarestbe – a Transfermarkt.co.uk által meghatározott 2,75 millió eurós árhoz képest 2 millióért vásárolta meg a román bajnok. Összességében azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen közel 28 évesen egyetlen felnőttválogatott-beli fellépéssel – Andorra ellen – és góllal büszkélkedhet.

Most, hogy újra „szem előtt van” – s főleg, ha eredményességét állandósítani tudja –, elképzelhető, hogy idén gyarapodik válogatottságának száma. A hat gól után Victor Piturca szövetségi kapitány máris jelezte, hogy 95 százalékban garantálja Keserü helyét az Eb-selejtezőkre készülő román válogatott keretben. Sokak szerint égető szüksége lenne a válogatottnak a 180 centis, ballábas csatárra, mivel a „trikolóroknak” Maricán kívül nincs főállású támadójuk. De hogy még mindig nem teljes a Keserü iránti bizalom, azt az is jelzi, hogy alig négy nappal a hatgólos rekordot követően nem fért be a Steaua BL-csapatába, a helyén Chipciut szerepeltette Galca edző. (Az 57. percben azért csereként pályára lépett, Nicolae Stanciut váltva.) A tréner választásának helyességét részben igazolja, hogy a magyarok elleni budapesti vb-selejtezőn a hosszabbítás perceiben pontot mentő csatár a Ludogorec ellen is a 88. percben szerezte meg a győztes gólt (1–0) – igaz, előtte büntetőt hibázott. „Úgy éreztem, a bolgárok ellen robbanékonyabb csatárra van szükségem, s érvelésemet, ha nem is boldogan, de elfogadta Keresü” – nyilatkozta a Steaua trénere.

„Legfeljebb öt szót tudok magyarul – beszélt korábban magyar identitásáról a csatár. – A nagyapám magyar volt, amikor kicsi voltam, a családom meg akart tanítani, de nem nagyon érdekelt a dolog.” Ezért aztán aligha jelent majd számára pluszmotivációt a magyar válogatott elleni esetleges fellépése. Aki azonban hat gólra képes egy tétmérkőzésen, az mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel. És nemcsak a sajtó részéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.