Kosárbravúr: még közelebb az Eb-hez válogatottunk

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány együttese másodszor is legyőzte Portugáliát.

FT
2014. 08. 20. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válogatottunk másfél hete Portugáliában 58–38-as diadallal kezdte meg az Eb-selejtezőt, majd idehaza a grúzokat is legyőzte (74–73), vasárnap viszont kikapott Csehországban (66–63). A nemzeti csapat legutóbb tíz évvel ezelőtt kezdte 2/1-es mérleggel az Eb-selejtezőt, és szerdán a Messzi István Sportcsarnokban jó esély kínálkozott a 3/1-re is, mivel a portugálok mindhárom eddigi meccsükön kikaptak.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány együttese 1800 néző előtt kissé idegesen kezdett, a távoli kísérletekkel hadilábon állt, így leginkább betörésekből tudott eredményes lenni. A folytatásban is akadozott a hazai csapat gépezete, a nagyszünetben két ponttal vezettek a vendégek. A harmadik játékrész közepén úgy tűnt, a portugálok kezdenek elfáradni, ezt kihasználva pedig a magyar válogatott ellépett és tizenegy pontos előnyre tett szert. A zárófelvonásra magabiztossá vált a magyar csapat játéka, 63–42-re is vezetett, s ugyan a végén kiengedett, így is könnyedén győzött 65–52-re. Wittmann Krisztián 16, Keller Ákos 14, a honosított Jermaine Dontay Thomas 12 pontot jegyzett, Vojvoda Dávid (nyitóképünkön) nyolc lepattanó megszerzésével emelkedett ki.  

„A meccs második felében feljavultunk, és nagyon fontos győzelmet arattunk. Köszönjük a biztatást a szurkolóinknak és a vendéglátást Kecskemét városának” – nyilatkozta Sztojan Ivkovics.

A válogatott vasárnap a grúziai Tbilisziben lép pályára. A hét csoportból a győztesek és a hat legjobb második jut ki a jövő nyári Európa-bajnokságra, melynek helyszíne szeptemberben derül ki. Magyarország legutóbb 1999-ben szerepelt Eb-n, de mivel jelenleg a csoportjában csak rosszabb kosárkülönbsége miatt szorul a második helyre, nagyon közel van az Eb-részvételhez.

Az E csoport állása: 1. Csehország 7 pont (303-256), 2. Magyarország 7 (260-229), 3. Grúzia 6, 4. Portugália 4.
A csoport másik mérkőzésén: Csehország–Grúzia 86–67.

A magyar válogatott további programja:

augusztus 24.: Grúzia–Magyarország, Tbiliszi
augusztus 27.: Magyarország–Csehország, Szolnok

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.